2 °C Budapest
Business woman accounting concept financial in office

Ezeket rengetegen elrontják adóbevallásnál: később meglehet a böjtje

2021. május 4. 21:00

Az elmúlt évek során az adóbevallással kapcsolatos tájékoztatás széleskörűbbé vált, a kapcsolódó folyamatok egyszerűsödtek, azonban a bevalláskészítés során érdemes a bevallási tervezettel, az igénybevehető adókedvezményekkel vagy épp a nem munkaviszonyból származó jövedelmek adózásával kapcsolatban tájékozódniuk az adófizetőknek. A Deloitte szakértői összegyűjtötték a legfontosabb szempontokat a bevallás ellenőrzéséhez.

Közeledik a 2020. évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallások benyújtásának határideje, amely idén 2021. május 20. Eddig az időpontig van lehetőség az összevont adóalap után befizetett jövedelemadó 1+1%-ának felajánlására is, amely történhet elektronikusan vagy papír alapon, függetlenül a bevallás benyújtásának módjától. A NAV idén március 15-től tette elérhetővé a munkáltató, kifizető által megadott adatok alapján a személyijövedelemadó-bevallási tervezetet elektronikus felületén a magánszemélyeknek, mezőgazdasági őstermelőknek, áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak.

A tervezet 2021. május 20-án automatikusan bevallássá válik külön jóváhagyás nélkül, amennyiben a munkavállalók nem írják azt felül, vagy nem nyújtanak be külön szja-bevallást. Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfafizetésre kötelezetteknek továbbra is önállóan kell bevallaniuk a tevékenységből származó jövedelmüket, az adóhivatal nyilvántartásában nem szereplő adatokkal kiegészítve.

Kedvezményeket is igénybe vehetnek az adózók

A 2020-as adóévre vonatkozóan továbbra is igénybe vehetők adó- és adóalap-kedvezmények, amelyeket meghatározott sorrendben kell érvényesíteni:

  1. a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
  2. személyi kedvezmény,
  3. első házasok kedvezménye,
  4. családi kedvezmény.

Tekintettel arra, hogy a személyi kedvezményre jogosító betegségek listája folyamatosan bővül, érdemes minden évben ellenőrizni a jogszabályi változásokat, hiszen a 2020-as adóévre vonatkozóan közel 100.000 Ft megtakarítást is jelenthet azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely az szja kötelezettség szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősül. A kedvezményre jogosíthat többek között a cukorbetegség, vagy a glutén- és a laktózérzékenység is. Abban az esetben, ha az adóév elteltével utólag kerül megállapításra a kedvezményre való jogosultság, az orvosi igazoláson szereplő kezdő naptól az adókedvezmény visszamenőleg, az adóbevallás önellenőrzésével érvényesíthető elévülési időn, azaz 5 éven belül.

Egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély szálláshely kiadása esetén választhatja a szobánként 38.400 Ft összegű tételes átalányadózás lehetőségét, vagy hasonlóan az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem esetén az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerinti tételes költségelszámolást vagy 10%-os költségelszámolást is. Fontos, hogy a választott elszámolási módot az adott adóévben valamennyi önálló tevékenységből származó bevételre azonosan kell alkalmazni. Amennyiben a magánszemély a tételes átalányadózást választja, úgy egyéb felmerülő költséget nem tud elszámolni.

A szociális hozzájárulási adó mértéke 2020-ban módosult, ugyanis 2020. július 1-jétől a korábbi 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökkent. Érdemes figyelembe venni, hogy az alacsonyabb adómérték az első félévre vonatkozóan is alkalmazható bizonyos olyan jövedelmek esetében, amelynek vonatkozásában a szociális hozzájárulási adó megfizetésére a magánszemély kötelezett. Abban az esetben, ha például osztalék, árfolyamnyereség vagy külföldi részvényprogramból származó juttatás után a magánszemély az első félévben már megfizette a szociális hozzájárulási adót, úgy a túlfizetés az adóbevallásban visszaigényelhető. 

Különösen figyel a NAV a külföldről származó bevételekre

Körültekintően szükséges eljárniuk az adózóknak a külföldi befektetésekből származó, 2020-ban megszerzett jövedelem bevallásával és adózásával kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a NAV automatikus információcsere keretében a magyar magánszemélyek külföldi jövedelmeiről rendszeresen kap adatot.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy látjuk, hogy az adóhatóság kiemelt figyelmet fordít annak ellenőrzésére, hogy a külföldről származó bevételek megfelelően szerepelnek-e a magánszemélyek adóbevallásában. Amennyiben a bevallásban egyáltalán nem, vagy csak részben szerepelnek a külföldről származó jövedelmek, úgy a NAV jogkövetési vizsgálatot indíthat a magánszemélyekkel szemben

– mutatott rá Kövesdy Zoltán, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

A koronavírus-járvány a kiküldetés keretében munkát végző vagy ingázó munkavállalók körülményeit is jelentősen érintette. Számos esetben az eredetileg külföldön munkát végző magánszemélyek Magyarországról végezték el munkájukat, vagy az évközi korlátozások miatt a külföldön munkát végzők nem térhettek haza és külföldön látták el feladatukat. Ilyen esetben célszerű felülvizsgálni a munkáltatóknak az érintett munkavállalók adóügyi pozícióját a megfelelő adókezelés érdekében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Könnyítésre is van lehetőség

Annak ellenére, hogy nem várható az szja-bevallások 2021. május 20-i benyújtási határidejének meghosszabbítása, azon magánszemélyeknek, akik adóbevallásuk elkészítésével, az adókötelezettség megfizetésével nehézségbe ütköznek – például a koronavírus-járvány által okozott körülmények miatt – érdemes átgondolni a már korábban elfogadott és hatályban lévő jogszabályok által kínált könnyítési lehetőségek igénybevételét. Bizonyos esetekben ugyanis az szja-bevallás benyújtásának késedelmével, valamint az esetleges bírságok, pótlékok megfizetésével kapcsolatban a magánszemélyeknek lehetőségük van kimentési lehetőséggel élni.

Az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény és az szja törvény lehetőséget biztosít igazolási kérelem benyújtására, amennyiben a (nem ÁFA köteles) magánszemélynek az szja-bevallás elkészítéséhez, az adóbevallási tervezet adatainak felülvizsgálatához szükséges iratok, igazolások önhibáján kívül nem állnak a rendelkezésére és emiatt előreláthatólag nem tudja bevallását határidőben benyújtani, a tervezetet felülvizsgálni. A bevallási késedelemről a bevallás benyújtására előírt határidőn belül szükséges a bejelentést megtenni a NAV felé - azaz idén május 20. előtt.

Az igazolási kérelemről az adóhatóság egyedileg dönt, azonban a kérelem nem utasítható el, ha a magánszemély külföldről származó jövedelemmel is rendelkezik és a mulasztást azzal menti ki, hogy az adókötelezettség megállapításához nemzetközi egyezmény, viszonosság, vagy külföldi adójog vizsgálata szükséges. Az szja törvény rendelkezése alapján, amennyiben a magánszemély az szja-bevallás késedelmes benyújtására vonatkozó bejelentést tesz, a bevallási késedelem miatt mulasztási bírság a bevallás naptári évének november 20. napjáig nem szabható ki, kivéve, ha az adózó bevallását november 20-a előtt nyújtja be és késedelmét igazoltan nem menti ki.

Az igazolásnak csak abban az esetben van helye, ha a késedelmet elháríthatatlan külső ok (vis maior) idézte elő.

Számos adózónak okozhat fizetési nehézséget egy nagyobb mértékű kötelezettség teljesítése. Érdemes ezért felhívni a figyelmet arra, hogy az adófizetési kötelezettségek teljesítésére vonatkozóan kérelemre lehetőség van fizetési halasztásra, részletekben történő fizetésre, valamint korlátozott körben a kötelezettség mérséklésére, annak elengedésére is

– hívta fel a figyelmet dr. Baranyi Gábor, a Deloitte adóosztályának partnere.

A fizetési kedvezménnyel kapcsolatos kérelem benyújtható elektronikusan vagy papír alapon postai úton az adóhatóság felé. Fontos, hogy a mérséklés vagy elengedés csak lejárt esedékességű, ki nem egyenlített tartozásra engedélyezhető és magánszemélyek esetén feltétel a megélhetés veszélyeztetettsége. Amennyiben a magánszemély fizetési könnyítést, azaz részletfizetést vagy halasztást kérvényez, feltétel az átmeneti fizetési nehézség fennállása. Továbbá, amennyiben a magánszemély adózó a már folyamatban lévő fizetési könnyítést a járvány okozta nehézségek miatt nem tudja teljesíteni, kérheti a tartozás átütemezését is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem