Fordulat jöhet a devizapiacon: mi lesz a forint, dollár, rubel, reál sorsa?

Fordulat jöhet a devizapiacon: mi lesz a forint, dollár, rubel, reál sorsa?

2021. április 1. 13:57

Befektetési szakemberek szerint az évtized egyik legnagyobb kockázati tényezője lehet az infláció. Mint mondják, így komoly fordulat jöhet a devizapiacon, amely érintheti többek között a forint, a dollár, a rubel, vagy épp a reál árfolyamát is. Összefoglalónkban a devizapiacban rejlő jövőbeli lehetőségekről foglalkozunk, aminek kiaknázása segítséget nyújthat a befektetőknek az infláció elleni küzdelemben.

Sokasodnak a szakmai érvek az infláció jövőbeli emelkedése mellett - hívja fel a figyelmet az Aegon Alapkezelő. Az elemzők azt is hozzáteszik, hogy egyre több szakember tekint az évtized egyik legnagyobb kockázataként az inflációra. Azt ugyanakkor kiemelik, hogy

 • jó hír, hogy extrém magas vagy hiperinflációra utaló jelek nincsennek, ráadásul a szakemberek egy viszonylag jól kiszámítható árszínvonal emelkedést prognosztizálnak;
 • Rossz hír viszont, hogy az infláció hosszú évekre velünk maradhat, sok tekintetben felidézve a 70-es évek pesszimista gazdasági hangulatát.

Devizapiaci helyzet 2021-ben

Már 2020-ban is számos jelét láttuk annak, hogy a ránk váró évtizedben nem a dolláré lesz a főszerep, ugyanakkor 2021 számos változást hozott. Ezek a következők:

 • A fejlett piaci részvények (USA dominanciával) - leszámítva a Covid-19 okozta pánikot - már jó évtizede szárnyalnak és rendkívüli módon túlárazottak. A tapasztalt magánbefektetők és az intézményi befektetők már most is keresik az alternatív lehetőségeket, ami az USA-ból való tőkekivonáshoz vezethet a közeljövőben. Ha ez megtörténik, akkor a dollár a legtöbb devizával szemben gyengülhet.
 • A FED rekord alacsonyra vágta a kamatokat, ezért eltűnt az amerikai kötvények korábbi kamatelőnye, különösen a rövidebb lejáratokon.
 • A monetáris lazítás (QE) több mint 12 éve dübörög a tengerentúlon, szinte korlátlanul öntve a pénzt a piacra, kvázi "helikopterpénzként".
 • 2020 óta már a feltörekvő piacokra is jellemző a mennyiségi lazítás (QE), aminek köszönhetően több jegybanki kamat a mélyben van már ezekben a régiókban is. Van honnan javulni. Ennek egyik hatásaként sokat gyengültek egyes feltörekvő devizák is (brazil reál), és sok helyen már kamatemelésre kényszerültek a feltörekvő jegybankok.
 • Rekordszintű az amerikai államadósság, melynek mértéke és kockázati szintje a II. Világháború közeli időket idézi.
 • A legfontosabb tényező mind közül mégis az egyes régiók növekedési különbsége lett. Bár 2021-re a legtöbb befektető erősen visszapattanó globális növekedést várt, ami jellemzően gyenge dollárhoz vezet, mégis az átoltottság lett az egyik legfontosabb kereskedési szignál az első negyedévben, ami újra Amerikára irányította a figyelmet és erősítette a dollárt.

A feltörekvő devizáké lehet a jövő

Kevés az esély arra, hogy a fenti gazdasági folyamatokban bármiféle fordulat következzen be, ezért eljöhet a fordulópont, ahol a befektetők tömegesen kezdik el keresni az eddig lemaradó eszközöket. Ezek nagy része pedig feltörekvő piaci devizában vannak

- írja a Pénzcentrumnak írt elemzésében az Aegon Alapkezelő. Az elemzők szerint ezek a következők:

 1. Kelet-Európa eurózónán kívüli országaiban, mint például Magyarország. Bár a forint egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött korábbi reményeket (ami nagyrészt a vírus harmadik hullámának köszönhető, hiszen ez nem volt benne a korábbi forgatókönyvekben). A régiós devizákban és a hazai fizetőeszközben lehet potenciál, de némiként romlott a potenciál.
 2. Szelektív, árupiaci kitettséggel rendelkező, jó fundamentumú, vagy éppen lemaradó, olcsó devizákat is érdemes figyelemmel kísérni: Brazília, ahol az elmúlt évtizedekben hullámzó teljesítmény mutató Reál találhat ismét magára vagy például az orosz Rubel.

Érvek a feltörekvő piacok mellett

Bár a dollár gyengülése nem következett be 2021 első negyedévében, és a globális környezet is kevésbé támogató a feltörekvő piacokra nézve - a volatilis, emelkedő amerikai hozamkörnyezet és az erős zöldhasú érzékenyen érintette a feltörekvő piacokat, korai lenne még feladni, de az időzítés kiemelt jelentőségű.

A feltörekvő piaci kamatemelések javítják a devizák vonzerejét, ezen túl azonban az amerikai reálkamatok, a FED monetáris politikája és a feltörekvő országok átoltottsága játszhatja a kulcsszerepet

- teszik hozzá az Aegon Alapkezelő elemzői.

Meddig húzza még a dollár?

Az amerikai dollár és vele az egész amerikai piac is túlárazott. A legtöbb klasszikus mutató és indikátor már rég pirosban van. Ennek ellenére még mindig van rá esély, hogy egy rövidebb ideig folytatódjon az amerikai eszközök árfolyamának emelkedése - jósolják a szakemberek. Az elemzők szerint a fordulópont akkor jöhet el, amikor:

● kifullad a monetáris/fiskális lazítás relatív gazdasági eredménye, megszűnik az amerikai növekedési többlet,

● a világ átoltottsága eléri a megfelelő szintet, magasabbra kapcsolva a globális növekedést.

Devizapiaci hozam, felelősségteljesen

Számos lehetőség áll ugyanakkor a rendelkezésedre, ha részesülni szeretnél a devizapiac lehetőségeiből. A szakértők ugyanakkor kiemelik, hogy egy magas kockázatú, spekulatív devizapiaci portfólió kialakítása a legtöbb magánbefektetőnek nem javasolt. Jó megoldás lehet viszont egy jól diverzifikált befektetési alap, amelynek három előnye is van:

 • 1. részesülhetsz a feltörekvő piaci devizák erősödéséből
 • 2. sikeresen veheti fel a harcot az infláció ellen
 • 3. egy jövőbeli válság esetén az árfolyamcsökkenésből is profitálhat
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 21. szerda
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 18:09