20 °C Budapest
Fordulat jöhet a devizapiacon: mi lesz a forint, dollár, rubel, reál sorsa?

Fordulat jöhet a devizapiacon: mi lesz a forint, dollár, rubel, reál sorsa?

2021. április 1. 13:57

Befektetési szakemberek szerint az évtized egyik legnagyobb kockázati tényezője lehet az infláció. Mint mondják, így komoly fordulat jöhet a devizapiacon, amely érintheti többek között a forint, a dollár, a rubel, vagy épp a reál árfolyamát is. Összefoglalónkban a devizapiacban rejlő jövőbeli lehetőségekről foglalkozunk, aminek kiaknázása segítséget nyújthat a befektetőknek az infláció elleni küzdelemben.

Sokasodnak a szakmai érvek az infláció jövőbeli emelkedése mellett - hívja fel a figyelmet az Aegon Alapkezelő. Az elemzők azt is hozzáteszik, hogy egyre több szakember tekint az évtized egyik legnagyobb kockázataként az inflációra. Azt ugyanakkor kiemelik, hogy

 • jó hír, hogy extrém magas vagy hiperinflációra utaló jelek nincsennek, ráadásul a szakemberek egy viszonylag jól kiszámítható árszínvonal emelkedést prognosztizálnak;
 • Rossz hír viszont, hogy az infláció hosszú évekre velünk maradhat, sok tekintetben felidézve a 70-es évek pesszimista gazdasági hangulatát.

Devizapiaci helyzet 2021-ben

Már 2020-ban is számos jelét láttuk annak, hogy a ránk váró évtizedben nem a dolláré lesz a főszerep, ugyanakkor 2021 számos változást hozott. Ezek a következők:

 • A fejlett piaci részvények (USA dominanciával) - leszámítva a Covid-19 okozta pánikot - már jó évtizede szárnyalnak és rendkívüli módon túlárazottak. A tapasztalt magánbefektetők és az intézményi befektetők már most is keresik az alternatív lehetőségeket, ami az USA-ból való tőkekivonáshoz vezethet a közeljövőben. Ha ez megtörténik, akkor a dollár a legtöbb devizával szemben gyengülhet.
 • A FED rekord alacsonyra vágta a kamatokat, ezért eltűnt az amerikai kötvények korábbi kamatelőnye, különösen a rövidebb lejáratokon.
 • A monetáris lazítás (QE) több mint 12 éve dübörög a tengerentúlon, szinte korlátlanul öntve a pénzt a piacra, kvázi "helikopterpénzként".
 • 2020 óta már a feltörekvő piacokra is jellemző a mennyiségi lazítás (QE), aminek köszönhetően több jegybanki kamat a mélyben van már ezekben a régiókban is. Van honnan javulni. Ennek egyik hatásaként sokat gyengültek egyes feltörekvő devizák is (brazil reál), és sok helyen már kamatemelésre kényszerültek a feltörekvő jegybankok.
 • Rekordszintű az amerikai államadósság, melynek mértéke és kockázati szintje a II. Világháború közeli időket idézi.
 • A legfontosabb tényező mind közül mégis az egyes régiók növekedési különbsége lett. Bár 2021-re a legtöbb befektető erősen visszapattanó globális növekedést várt, ami jellemzően gyenge dollárhoz vezet, mégis az átoltottság lett az egyik legfontosabb kereskedési szignál az első negyedévben, ami újra Amerikára irányította a figyelmet és erősítette a dollárt.

A feltörekvő devizáké lehet a jövő

Kevés az esély arra, hogy a fenti gazdasági folyamatokban bármiféle fordulat következzen be, ezért eljöhet a fordulópont, ahol a befektetők tömegesen kezdik el keresni az eddig lemaradó eszközöket. Ezek nagy része pedig feltörekvő piaci devizában vannak

- írja a Pénzcentrumnak írt elemzésében az Aegon Alapkezelő. Az elemzők szerint ezek a következők:

 1. Kelet-Európa eurózónán kívüli országaiban, mint például Magyarország. Bár a forint egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött korábbi reményeket (ami nagyrészt a vírus harmadik hullámának köszönhető, hiszen ez nem volt benne a korábbi forgatókönyvekben). A régiós devizákban és a hazai fizetőeszközben lehet potenciál, de némiként romlott a potenciál.
 2. Szelektív, árupiaci kitettséggel rendelkező, jó fundamentumú, vagy éppen lemaradó, olcsó devizákat is érdemes figyelemmel kísérni: Brazília, ahol az elmúlt évtizedekben hullámzó teljesítmény mutató Reál találhat ismét magára vagy például az orosz Rubel.

Érvek a feltörekvő piacok mellett

Bár a dollár gyengülése nem következett be 2021 első negyedévében, és a globális környezet is kevésbé támogató a feltörekvő piacokra nézve - a volatilis, emelkedő amerikai hozamkörnyezet és az erős zöldhasú érzékenyen érintette a feltörekvő piacokat, korai lenne még feladni, de az időzítés kiemelt jelentőségű.

A feltörekvő piaci kamatemelések javítják a devizák vonzerejét, ezen túl azonban az amerikai reálkamatok, a FED monetáris politikája és a feltörekvő országok átoltottsága játszhatja a kulcsszerepet

- teszik hozzá az Aegon Alapkezelő elemzői.

Meddig húzza még a dollár?

Az amerikai dollár és vele az egész amerikai piac is túlárazott. A legtöbb klasszikus mutató és indikátor már rég pirosban van. Ennek ellenére még mindig van rá esély, hogy egy rövidebb ideig folytatódjon az amerikai eszközök árfolyamának emelkedése - jósolják a szakemberek. Az elemzők szerint a fordulópont akkor jöhet el, amikor:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

● kifullad a monetáris/fiskális lazítás relatív gazdasági eredménye, megszűnik az amerikai növekedési többlet,

● a világ átoltottsága eléri a megfelelő szintet, magasabbra kapcsolva a globális növekedést.

Devizapiaci hozam, felelősségteljesen

Számos lehetőség áll ugyanakkor a rendelkezésedre, ha részesülni szeretnél a devizapiac lehetőségeiből. A szakértők ugyanakkor kiemelik, hogy egy magas kockázatú, spekulatív devizapiaci portfólió kialakítása a legtöbb magánbefektetőnek nem javasolt. Jó megoldás lehet viszont egy jól diverzifikált befektetési alap, amelynek három előnye is van:

 • 1. részesülhetsz a feltörekvő piaci devizák erősödéséből
 • 2. sikeresen veheti fel a harcot az infláció ellen
 • 3. egy jövőbeli válság esetén az árfolyamcsökkenésből is profitálhat

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24