Így fialtak a befektetési alapok: ezzel lehetett most szakítani

Így fialtak a befektetési alapok: ezzel lehetett most szakítani

2021. március 16. 18:35

Februárban 0,6%-kal, azaz 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti a fejlett piacokon némi emelkedést figyelhettünk meg, a fejlődő piacokon pedig még ettől is kisebb volt látható. A magyar börze teljesítménye pedig +0-nak nevezhető mindössze. A devizapiacon a forint mind a dollárral mind az euróval szemben gyengült.


A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 28 milliárd forintot mutat. Számos kategória esetében volt tőkekiáramlás, de azon kategóriák esetében, ahol tőkebeáramlást tapasztalhattunk, ott jelentős mozgás volt látható. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,6%-kal nőtt februárban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.973 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. Az előző év végén látott lendületes emelkedése után lassult a növekedés- írja közleményében a BAMOSZ.

A befektetési alapokban kezelt vagyon ismét új csúcsra érkezett

A pénzpiaci alapok esetében 3,4 milliárdos tőkekiáramlást tapasztalhattunk februárban, ami a kategória méretéhez képest komoly mozgást jelent. A hozamok nem mutattak érdemi növekedést, így összességében 7,9%-os a vagyonvesztés a kategóriánál.

A kötvényalapoknál hét hónap után láhatunk újra tőkekiáramlást, amely a közel megegyező (3,6 Mrd) a pénzpiaci alapoknál látott számmal, de jelen esetben a kategória méretéhez képest nem jelentős. Az egyes alkategóriáknál vegyes a kép, de valójában a hosszú futamidejű alapok okolhatók a tőkekiáramlással. A tőkeáramlásoknak köszönhetően és az elmaradt hozamok miatt a kötvényalapok vagyona 0,6 százalékkal csökkent - áll a közleményben.

A vegyes alapoknál tőkebeáramlás volt februárban, amelynek nagysága 57 milliárd forint, amely a legmagasabb érték a kategóriák között. Meg kell azonban jegyezni, hogy ebből 30 milliárd technikai beáramlás a kiegyensúlyozott vegyes alapokhoz, ami egy téves besorolás helyreigazítása során keletkezett. (A kiáramló párt az abszolút hozamú alapoknál találjuk meg.) Mindhárom alkategória esetében a vevők voltak többségben. A hozamok is pozitívan alakultak, így a kategória vagyona pontosan 5 százalékkal nőtt a hónap során.

A részvényalapoknál tőkebeáramlást figyelhettünk meg januárban. Ennek nagysága csaknem elérte a 14 milliárd forintot. Ehhez természetesen hozzájárult egy, a hónap folyamán indult részvényalap is. A növekedést tovább segítették a hozamok. Mindennek eredőjeként részvényalapok vagyona 4%-kal lett több. A tőkevédett alapok esetében ezúttal kisebb tőkekiáramlás volt. A vagyon nagysága ennek megfelelően csökkent 0,8%-kal - írják.

Az abszolút hozamú alapok esetében februárban tőkekiáramlást láthattunk, aminek nagysága közel 36,5 milliárd forint. (Ebből azonban 30 Mrd virtuális kiáramlás, amit a vegyes alapoknál már jeleztünk.) A hozamok ezúttal nem tudták segíteni a növekedést. A kategória esetében 5,7%-os csökkenést tapasztalhattunk.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban tőkekiáramlást láthattunk, amelynek mértéke 2,2 milliárd forint. Mivel a hozamok sem voltak jelentősek, így a kategória vagyona mínusz 1,3%-kal változott a hónap során. Az ingatlanalapok esetében ezúttal tőkekiáramlást láthattunk, amely az 1 milliárdot sem érte el. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,3%-kal lett több.

Az árupiaci alapoknál mínusz 4 milliárdos tőkekiáramlást figyelhettünk meg, ami meghatározó a kategória méretéhez képest. A kedvezőtlen hozamok tovább rontottak a képen, így a vagyonváltozás mindösszesen mínusz 16,8 százalék lett a hónap folyamán.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 8 milliárdos értékben. A hozamok is kedvezően alakultak, így összeségében a vagyon 1,9%-kal növekedett a hónap során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 21. szerda
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 18:09