Így fialtak a befektetési alapok: ezzel lehetett most szakítani

2021. március 16. 18:35

Februárban 0,6%-kal, azaz 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti a fejlett piacokon némi emelkedést figyelhettünk meg, a fejlődő piacokon pedig még ettől is kisebb volt látható. A magyar börze teljesítménye pedig +0-nak nevezhető mindössze. A devizapiacon a forint mind a dollárral mind az euróval szemben gyengült.


A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 28 milliárd forintot mutat. Számos kategória esetében volt tőkekiáramlás, de azon kategóriák esetében, ahol tőkebeáramlást tapasztalhattunk, ott jelentős mozgás volt látható. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,6%-kal nőtt februárban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.973 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. Az előző év végén látott lendületes emelkedése után lassult a növekedés- írja közleményében a BAMOSZ.

A befektetési alapokban kezelt vagyon ismét új csúcsra érkezett

A pénzpiaci alapok esetében 3,4 milliárdos tőkekiáramlást tapasztalhattunk februárban, ami a kategória méretéhez képest komoly mozgást jelent. A hozamok nem mutattak érdemi növekedést, így összességében 7,9%-os a vagyonvesztés a kategóriánál.

A kötvényalapoknál hét hónap után láhatunk újra tőkekiáramlást, amely a közel megegyező (3,6 Mrd) a pénzpiaci alapoknál látott számmal, de jelen esetben a kategória méretéhez képest nem jelentős. Az egyes alkategóriáknál vegyes a kép, de valójában a hosszú futamidejű alapok okolhatók a tőkekiáramlással. A tőkeáramlásoknak köszönhetően és az elmaradt hozamok miatt a kötvényalapok vagyona 0,6 százalékkal csökkent - áll a közleményben.

A vegyes alapoknál tőkebeáramlás volt februárban, amelynek nagysága 57 milliárd forint, amely a legmagasabb érték a kategóriák között. Meg kell azonban jegyezni, hogy ebből 30 milliárd technikai beáramlás a kiegyensúlyozott vegyes alapokhoz, ami egy téves besorolás helyreigazítása során keletkezett. (A kiáramló párt az abszolút hozamú alapoknál találjuk meg.) Mindhárom alkategória esetében a vevők voltak többségben. A hozamok is pozitívan alakultak, így a kategória vagyona pontosan 5 százalékkal nőtt a hónap során.

A részvényalapoknál tőkebeáramlást figyelhettünk meg januárban. Ennek nagysága csaknem elérte a 14 milliárd forintot. Ehhez természetesen hozzájárult egy, a hónap folyamán indult részvényalap is. A növekedést tovább segítették a hozamok. Mindennek eredőjeként részvényalapok vagyona 4%-kal lett több. A tőkevédett alapok esetében ezúttal kisebb tőkekiáramlás volt. A vagyon nagysága ennek megfelelően csökkent 0,8%-kal - írják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az abszolút hozamú alapok esetében februárban tőkekiáramlást láthattunk, aminek nagysága közel 36,5 milliárd forint. (Ebből azonban 30 Mrd virtuális kiáramlás, amit a vegyes alapoknál már jeleztünk.) A hozamok ezúttal nem tudták segíteni a növekedést. A kategória esetében 5,7%-os csökkenést tapasztalhattunk.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban tőkekiáramlást láthattunk, amelynek mértéke 2,2 milliárd forint. Mivel a hozamok sem voltak jelentősek, így a kategória vagyona mínusz 1,3%-kal változott a hónap során. Az ingatlanalapok esetében ezúttal tőkekiáramlást láthattunk, amely az 1 milliárdot sem érte el. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,3%-kal lett több.

Az árupiaci alapoknál mínusz 4 milliárdos tőkekiáramlást figyelhettünk meg, ami meghatározó a kategória méretéhez képest. A kedvezőtlen hozamok tovább rontottak a képen, így a vagyonváltozás mindösszesen mínusz 16,8 százalék lett a hónap folyamán.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 8 milliárdos értékben. A hozamok is kedvezően alakultak, így összeségében a vagyon 1,9%-kal növekedett a hónap során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem