19 °C Budapest
Matolcsy György: A pénzforradalom évei jönnek

Matolcsy György: A pénzforradalom évei jönnek

2020. május 4. 21:39

Aligha kétséges, hogy a pénz hasonlóan lényeges találmány az emberiség történelmében, mint a többi forradalminak tartott felfedezés. A biológiai forradalmak / hangképző gégefő, kétlábra állás, szembenéző kéz, "modern" agy/ mellett a technológiai ugrások /tűz, eszközkészítés, mezőgazdaság, vaseke, patkó, gőzgép, elektromosság, belső égésű motor, maghasadás, számítógép, internet, DNS megfejtés, 3D, robotok, mesterséges intelligencia, nanotechnológia/ élnek fejünkben, mint kiemelt felfedezések.

Azonban a társadalmi innovációk és a nagy szellemi megértések hasonlóan fontosak voltak az emberiség történetében. A 150-200 fős szavannai közösségektől a több milliós városokig, a kereskedelemtől a pénzek használatáig, a vallásoktól a civilizációkig húzódó nagy forradalmak nélkül nem lennénk azok, akik ma vagyunk - írja a Jegybank elnöke a Növekedés.hu-n megjelent cikkében.

A pénz mindig jelen volt az ember életében, amióta közösségben élt, mert soha sehol nem volt meg minden, ami az embernek kellett, ezért elindult a kereskedelem. Ha cseréltek, akkor a feleknek egy közös értéket kellett találniuk. Ezt kifejezhette kagyló, kő, dohány, fém, papír vagy a mai digitális pénz. Ezek mind forradalmi innovációk voltak.

Az elmúlt 400 évben a pénzügyi innovációk is felgyorsultak, a többi átalakulás gyorsulásához hasonlóan. A magánpénzek helyére lépő közpénz, az állami költségvetés, a központi jegybank, az aranyalapú pénzrendszer, az olajdollár rendszer, a származékos pénzek és a digitális pénz mind pénzügyi forradalmat hoztak.

Magyarország a 2010-19 közötti évtizedben sok innovációt vezetett be a politikában, gazdaságpolitikában, az üzleti és a közösségi életben, de ezek közül is kiemelkednek a pénzügyi innovációk. A Magyar Nemzeti Bank versenyképességi vizsgálata kimutatta, hogy a pénzügyi rendszerben történt a legtöbb jelentős átalakulás az elmúlt évtizedben, itt javult a legnagyobb mértékben a versenyképességünk.

Nézzük a legfontosabb innovációkat:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 • állampapír vásárlás.
 • Még hosszan Új adófilozófia, ami a jövedelmet egyre inkább nem a keletkezésekor, hanem az elköltésénél adóztatja.
 • Új adórendszer, ami egykulcsos és családi, ezzel munkavállalásra, munkahelyteremtésre, tudás megszerzésre és gyermekvállalásra ösztönöz, külön-külön és együtt is.
 • A magyar bankadó és annak mértéke. Ez elsőként jelezte a világon, hogy az állam megújítja a bankrendszerrel kötött megállapodását. Hajlandó továbbra is szabályozott módon átengedni a pénzteremtés monopóliumát, de a bankrendszernek is ki kell vennie a részét a közös terhek viseléséből. A pénzforgalomra kivetett tranzakciós illeték pedig azt jelezte, hogy az adórendszer szempontjából a pénz sem kivétel.
 • A nemzeti fizetőeszköz belföldi szerepének megerősítése a végtörlesztéssel, a devizahitelek forintra váltásával és új lakossági állampapírokkal.
 • Jegybanki fordulat, ami a korábbi pénzszűke helyére pénzbőséget teremtett a vállalatoknál és a háztartásoknál.
 • Költségvetési fegyelem, ami folyamatos államadósságráta csökkentést eredményezett.
 • A pénzügyi sebezhetőség csökkentése a devizaadósság arányának mérséklésével.
 • A hitelkamatok rögzítése, illetve kamatperiódusának hosszabbítása, a rövidtávú, változó kamatozás helyett. A fogyasztóbarát pénzügyi termékek bevezetése.
 • A jegybanki eszköztár kiszélesítése, célzott eszközök bevezetése, kedvezményes vállalati hitelprogramok.
 • Infláció alatti kamatszintek a gazdasági növekedés és foglalkoztatás erősítésére.
 • Az azonnali pénzügyi átutalási rendszer a pénzforgalom gyorsítására.
 • A bankrendszer működésének új jegybanki, felügyeleti szabályozása.
 • A hazai pénzügyi rendszer fokozatos fejlesztése a tőzsdén, jelzáloglevél- és vállalati kötvénypiacon keresztül.
 • A pénzügyi rendszer "zöldítése" zöld befektetési portfólión keresztül és a pénzügyi tudatosság erősítése oktatási programok révén.
A 2020-as év pénzügyi kockázatainak gyors és határozott kezelése: hitelmoratórium, NHP-hajrá, banki likviditás erősítése és másodpiaci jegybanki lehetne sorolni az elmúlt évek magyar pénzügyi innovációit, de ezek alapján is megalapozott az állítás: Magyarország az EU tagállamai között élen jár a pénzrendszer megújításában. Sőt, bár jelentős lemaradással indultunk 2010-ben, de mára a globális pénzügyi rendszer egyik vezető reformátorai lettünk és felzárkózóban vagyunk a szingapúri, kínai és dél-koreai pénzügyi forradalmakhoz. Nyugaton, ezen belül Európában a legkeletibb pénzügyi megújítókká váltunk.

Évtizedünk az eddigi pénzügyi innovációk forradalmi felgyorsítását hozhatja. Milyen fordulatokra érdemes készülnünk?

 • A négy nagy régió - Amerika, Európa, Ázsia és India- saját digitális világpénzeket hoznak létre.
 • Az olajdollár helyére több, párhuzamos világpénz lép.
 • Az államok újra tárgyalják a pénzteremtés feltételeit a pénzügyi rendszer szereplőivel.
 • Az államok a központi bankokon keresztül még erősebben jelen lesznek a magán pénzügyi rendszerben digitális jegybanki pénzek, új szabályozás és új pénzteremtés révén.
 • A pénzhez való hozzáférés a vállalkozások és magánszemélyek számára nagyon olcsó, szuper gyors, biztonságos és általános lesz.
 • Hibrid pénzügyi rendszerek jöhetnek létre, amelyben a jegybankok közvetlenül is részt vesznek a gazdaság finanszírozásában.
 • A versenyképességet választó országokban alapjövedelem helyett alapvető hitelkeret áll majd mindenki rendelkezésére, amit a várható életpálya-jövedelem alapján számolnak ki. Nem halat, tehát alapjövedelmet, hanem hálót, tehát alap hitel-keretet ajánlanak az államok mindenkinek.
 • Az országok kettéválnak a pénzügyi rendszer forradalma terén. Az erős versenyképességet választó államok sorozatosan újítanak, a többiek beragadnak és meghódítják őket, mint a gyarmatosítások korában.
 • A pénzügyi innovációk és az új technológiák teljesen összekapcsolódnak, a fúzió olyan gyors lesz, mint a hadiipar és a hadviselés területén.
 • A század három nagy kihívására - geopolitika, technológia és pénz- az ad jó választ, aki mind a háromra jól válaszol. Aki a pénzügyi forradalomból kimarad, az a másik kettőt is elveszíti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 05:00
Archívumunkból (2019) Aki nem dolgozik, ne is egyék! találta ki Pál apostol, majd tették magukévá az...
Kiszámoló  |  2022. augusztus 10. 20:59
Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy...
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?