22 °C Budapest
Brókerházra csapott le az MNB: így ment a nagyüzemi megtévesztés

Brókerházra csapott le az MNB: így ment a nagyüzemi megtévesztés

2020. április 23. 16:14

Az MNB 28 millió forint bírságot szabott ki az eBrókerház Befektetési Szolgáltató Zrt.-re az ügyfelek és leendő ügyfelek tájékoztatására és a kockázatkezelésre vonatkozó hiányosságok miatt. A társaság javadalmazási politikája az intenzív ügyfélszerzést és a magas összegű befektetői befizetéseket ösztönözte, miközben utóbbiak sokszor megtévesztő és pontatlan információkat kaptak a kínált befektetési szolgáltatásokról.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított - korlátozott terjedelmű és mélységű, nem teljes körű - átfogó vizsgálatot végzett az eBrókerház Zrt.-nél a 2017. december 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot áttekintve. A felügyeleti vizsgálat kiemelt súlyú jogszabálysértésként értékelte, s így jelentős összegű bírsággal sújtotta a Társaságot annak okán, hogy az ügyfélkapcsolat létesítése során számos esetben adott a leendő szerződő felek részére - elsősorban szóban, telefonos úton - megtévesztő, pontatlan, kiegyensúlyozatlan és így összességében tisztességtelen tájékoztatást az általa kínált befektetési szolgáltatás jellemzőivel kapcsolatban.

Ilyen megtévesztő kifejezés volt például a "pénzkereseti", "pénzcsinálási" lehetőségek visszatérő használata a kínált, rendkívül kockázatos termékekkel összefüggésben.

Többek között elferdítve kommunikálta a tőkeáttételes CFD kereskedés azon valódi jellemzőjét, hogy akár a befektetett tőke teljes összegének elvesztésével járó, bizonylatan kimenetelű befektetésről van szó, illetve nem a súlyának megfelelően kommunikálta a megfelelősségi teszt jelentőségét, szerepét azt sugallva, hogy az adott termékkel való sikeres kereskedés módszerei kezdő ügyfelek számára is könnyen elsajátíthatók. Megemlítendő továbbá, hogy reklámtevékenysége során bizonyos esetekben az általa értékesített tőzsdén kívüli CFD termékeket súlyosan megtévesztő módon tőzsdei befektetésként mutatta be.

A vizsgálat során a jegybank mindezek mellett ismételten megállapította, hogy a társaság nem rendelkezik az üzleti modelljének megfelelően részletezett belső szabályzattal a kockázatkezelési folyamatokra és eljárásokra vonatkozóan. Kockázatkezelési szabályzata konkrét eljárásokat, módszereket nem rögzített a piaci, partner és működési kockázat mérésével, kezelésével kapcsolatban.

Az MNB vizsgálat feltárta azt is, hogy eBrókerház Zrt. az értékesítési tevékenységet végző közvetítők javadalmazásának meghatározásakor döntően mennyiségi szempontokat vett figyelembe, ezáltal felerősítve az ügynökök és az ügyfelek közötti érdekkonfliktus lehetőségét. Az ügynöki és az alügynöki szerződések számos olyan javadalmazási elemet tartalmaztak, amelyek kifejezetten az intenzív ügyfélszerzésre és az ügyfelek általi többszöri, illetve magasabb összegű befizetések elérésére ösztönözték az ügynököket.

A jegybanki vizsgálat emellett hiányosságokat azonosított a társaság költségekről és a díjakról való és az etikátlannak minősített kereskedési gyakorlatok esetén alkalmazható korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos ügyféltájékoztatása, valamint az ügyfélminősítése tekintetében.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mindezek alapján az MNB ma publikált határozatában a Társaságot ügyféltájékoztatási gyakorlata kapcsán azonnali határidő rögzítésével, míg a további jogsértésekkel összefüggésben 60-90 napos teljesítési határidő kitűzésével kötelezte, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg és erről - a vezető testületei által is megtárgyalt, jóváhagyott belső ellenőri jelentés megküldésével - számoljon be a jegybanknak. A leendő szerződő felek és az ügyfelek részére ismételten megtévesztő, pontatlan, kiegyensúlyozatlan és tisztességtelen módon nyújtott tájékoztatásra és a kockázatkezelésre vonatkozó jogsértések miatt az MNB összességében 28 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az intézményre.

A jegybank a bírságösszeg meghatározásakor egyaránt figyelembe vette a feltárt jogsértések ismétlődő jellegét, azok magas, illetve jelentős kockázati besorolását és a társaság intézményi hatásbesorolását. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a jegybank, hogy az eBrókerház Zrt. mindvégig együttműködő magatartást tanúsított az MNB eljárása során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?