Ezért tört ki valójában pánik a tőzsdéken: a koronavírus csak a katalizátor volt

Ezért tört ki valójában pánik a tőzsdéken: a koronavírus csak a katalizátor volt

2020. március 13. 14:32

Sok befektető vakarja a fejét és csodálkozik, hogy mi is történt az elmúlt 3 hétben a piacokon. Két dolog biztos: megdőlt az a tévhit, hogy a piacok soha nem mennek át bika piacból medve piacba, mikor a tőzsdék új csúcsokra mennek; és megdőlt az a tévhit is, hogy nem baj ha kicsit leesik a piac, majd a következő emelkedésnél el lehet adni. Most pedig mindenki azt nézi, mit lehet ilyenkor csinálni? A Pénzcentrumnak írt cikkében Kardos Zsolt, az AEGON Alapkezelő szakértője ezekre kereste a választ.

"Sok befektető vakarja a fejét és csodálkozik, hogy mi is történt az elmúlt 3 hétben a piacokon. Február 19-én az amerikai tőzsde indexek még új csúcsokra mentek, és azóta megállás nélkül esnek, elérve a hivatalos medve piaci szintet, a -20 százalékot. Természetesen a világon elterjedő korona vírusnak is van köze, hogy ennyit estek a piacok, hiszen a vírus okozta gazdasági kiesés komoly nyomokat fog hagyni a világ GDP-jén, de ennyit ilyen gyorsan új csúcsokról még soha nem estek a piacok" - foglalta össze az elmúlt időszaak eseményeit a Pénzcentrumnak Kardos Zsolt. Az AEGON Alapkezelő szakértője hozzátette:

1929-ben az első modernkori tőzsdei összeomlásnál 30 napra volt szüksége a piacnak, hogy elérje a -20 százalékot. 1987-ben 38 nap alatt esett 20 százalékot. 2020-ban 16 napig tartott míg elérte ezt a szintet. Hogy mi okozta ezt az új "rekordot"? Nos, az, hogy a piacok 2019-ben nagyon túlértékeltek lettek.

Példaként Kardos Zsolt elmondta, hogy az Apple 2019-ben 2 százalékkal növelte a bevételét, míg a részvény ára 80 százalékot emelkedett. "Minek volt köszönhető ez az extrém túlárazás? Leginkább az amerikai jegybanknak. 2018 végén a piacok komoly traumát éltek át, mikor úgy nézet ki, hogy a FED 2019-ben 4-szer fog kamatot emelni. Ellenben 2019-ben a jegybank 3-szor csökkentette(!!!) az irányadó kamatot ezzel lehetővé tette, hogy a befektetők megint ész nélkül vásárolják a részvényeke" - fogalmazott a szakértő.

Kardos Zsolt hozzátette, sok cég részvény ára olyan irreális szintekre emelkedett, amit a cég fundamentumai nem igazoltak. Magyarul...buborék fejlődött ki. "A tőzsdei buborékok jellemzői, hogy soha nem a várt dolgok durrantják ki. A 2000-es Nasdaq buborékot egy kis cég, a Microstrategy rossz negyedéves jelentése durrantotta ki. Nem a Microsoft, a Cisco, vagy a többi Nasdaq arisztokrata, hanem egy sokkal kevésbé ismert cég. Hogy miért? Mert a befektetők vártak egy indokot, bármelyet is, hogy eladhassák a részvényeiket és legyen egy legitim magyarázatuk" - vonta le a következtetést az elemző,aki hozzátette, hogy 2020-ban is ez történt.

A piac az előző évben közel 30 százalékotot emelkedett, de csak azért, mert az amerikai jegybank akkomodatív volt, nem azért mert az amerikai gazdaság nagyszerűen teljesített. A tőzsdei buborékoknak az a jellegzetességük, hogy nem szépen lassan engednek le, hogy mindenki eladhassa a befektetéseit, hanem nagyon hirtelen, erőteljesen, hogy a befektetőknek ideje sem legyen az eladási ajánlatot eljuttatni a brókereiknek. Ez történt most, 2020 február-márciusban

- vélekedett Kardos Zsolt.

Szerinte tehát megdőlt az a tévhit is, hogy a piacok soha nem mennek át bika piacból medve piacba, mikor a tőzsdék új csúcsokra mennek. És meglátása szerint megdőlt az a tévhit is, hogy nem baj ha kicsit leesik a piac, majd a következő emelkedésnél el lehet adni. "2020-ban nem volt emelkedés, hanem a csúcsról egyenes út a pokolba. Utólag mindig okosabb a befektető, jobban látja mikor kellett volna eladni. A piacnak megvan az a tulajdonsága, hogy figyelmezteti azokat akik figyelnek. Most is ezt tette, csak kevesen hallották. Február 17-én hétfőn kijött az előzetes japán GDP, ami 6 százalékkal rosszabb volt a vártnál, és kizárólag a korona vírust jelölte meg oknak" - hívta fel a figyelmet egy nem elhanyagolható részletre a szakértő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Mit tett erre az amerikai piac? Másnap új csúcsra ment, és csak akkor hitte el, hogy valóban komoly a probléma mikor az olasz hatóságok lezárták észak Olaszországot. Még mindig nem lett volna késő eladni, de ekkor indult be a régi reflex, hogy majd a következő emelkedésben meg lehet szabadulni a részvényektől. Az emelkedés soha nem jött, és azóta is sok befektető várja" - emlékeztetett az AEGON Alapkezelő szakértője,aki arr is adott tippeket, mit lehet ilyenkor csinálni?

A gyengébb idegzetűek eladnak, bármi áron is, és fogadkoznak, hogy soha többet nem fognak még a tőzsde közelébe sem menni. A tapasztaltabbak tudják, hogy egyszer ennek az eladási hullámnak is vége lesz, és hacsak a világ el nem pusztul, újabb lehetőségekkel lehet majd pénzt keresni tőzsdéken. A jövő befektetései már kopognak az ajtón. Tesla, alternatív energia, 5G, orvosi robotika és a többi fantasztikus lehetőségek. A lényeg, hogy jelen legyünk a piacon, hogy ki tudjuk ezeket használni

- fogalmzott Kardos Zsolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?