16 °C Budapest

Szegénységéről vallott az X-Faktor üdvöskéje: a felvételre is kölcsönből jutottak el

2019. november 23. 16:00

Hatalmas szegénységből érkezett az X-Faktorba Ruszó Tibor: a fiú most elmesélte, hogy milyen körülmények között él a felvidéki családja. Kiderült, hogy csak kölcsönökből tudják megoldani, hogy a tehetséges énekes el tudjon menni a műsorba.

Húsba vágó őszinteséggel vallott anyagi körülményeiről az X-Faktor 16 éves felfedezettje, Ruszó Tibor. A felvidéki fiú egy szegény roma családból származik, ahogy azt a HOT Magazinnak elmondta, gyakori vendég a családban a nélkülözés:

Nagyon szegények vagyunk, előfordult, hogy nem volt mit enni. A család helyzete most sem változott sokat, hisz édesapámat tavaly leszázalékolták. Amikor Budapestre jöttünk, akkor kapott infarktust, azóta nem dolgozik, csak a kevéske nyugdíjából él

- mesélte Tibor, aki egyébként továbbjutott a műsor első élő showjából. Mint mondta, ennek ellenére mostanában mindig van étel az asztalon, ám háztartásbeli édesanyja nagyon nehezen tudja beosztani a pénzt.

Sokszor kell kölcsön kérnünk, sok a tartozásunk. A számlákat még ki tudjuk fizetni, de semmi többre nem jut pénzünk

- tette hozzá a fiatal, aki azt is elárulta, már az X-Faktor felvételére való utazás is komoly megterhelést jelentett nekik.

A nagycsalád gyakran segít, kölcsön adnak vagy összedobják a pénzt, hogy a fiú Budapestre tudjon utazni. Nekik köszönhető, hogy a szülei is tudnak menni az élő műsorra - sorolta Ruszó Tibor.

Kétmillió magyar a szakadék szélén

Nem csak a Felvidéken égető probléma a szegénység. Az Európai Unió lakosságának 21,7 százalékát, azaz több mint 109 millió embert veszélyeztetett potenciálisan az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség 2018-ban - derült ki az Eurostat frissen publikált jelentéséből. De mit is jelent ez pontosan? Azok az emberek kerültek ebbe a kalapba, akikre a következő három állítás közül legalább egy igaz volt:

  • jövedelmi szegénységben élnek;
  • súlyosan nélkülöznek anyagilag;
  • alacsony munkaintenzitású háztartásban élnek, azaz olyan családban, ahol nagyon kevesen dolgoznak.

Hazánkban is igen aggasztó a helyzet: Magyarország - éppenhogy - az EU-átlag alatti értékkel végzett, ami ha a többi országgal hasonlítjuk össze abszolút a középmezőnyt jelenti. Ennél tehát lényegesen vannak rosszabb eredménnyel végző EU tagállamok, de ez önmagában nem ad okot nagy örömre. Ha ugyanis utánaszámolunk, kiderül hogy hazánkban így is

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
1,9 millió embert veszélyeztetett potenciálisan az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség 2018-ban.

Ez pedig óriási szám egy ekkora országban, amiben mi élünk. Lényegében olyan, mintha Budapest szinte teljes lakosságának minden nap meg kellene küzdenie azért, hogy egyik napról a másikra ne csússzon bele a statisztikai értelembe vett szegénységi halmazba. Ezek az emberek tehát koránt sem élnek jól, valamennyijükre igaz az, hogy vagy jövedelmi szegénységtől szenvednek, már most is jelentősen nélkülöznek anyagilag vagy olyan háztartásban élnek, ahol a keresőképes korúak jelentős része nem dolgozik.

Öröm az ürömben, hogy az utóbbi években, az európai számokkal párhuzamosan hazánkban is folyamatosan és jelentősen csökkent az anyagi depriváltságnak potenciális kitettek aránya. Magyarországon a tetőzés egyébként 2013-ban volt, akkor a lakosság 34,8 százalékát fenyegette az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség. Ez egyébként akkor az Európai Unió ötödik legrosszabb arányszáma volt, azóta 15 százalékot javult a helyzet 5 év leforgása alatt.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm