20 °C Budapest
Elszegényedés, kirekesztettség: óriási veszélynek vannak kitéve ezek a magyarok

Elszegényedés, kirekesztettség: óriási veszélynek vannak kitéve ezek a magyarok

2019. október 31. 14:30

A fogyatékkal élő állampolgárok fokozottan ki vannak téve az elszegényedés és a társadalmi kirekesztettség veszélyének: nem csak itthon, de a környező országokban, és egész Európában is. Hogy pontosan mennyire rossz a helyzet, jól mutatják a friss statisztikai adatok.


2018-ban az Európa 16 éves vagy annál idősebb mozgáskorlátozottsággal élő polgárainak nagyjából a 28,7 százaléka volt az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztés veszélyének kitéve, akik fogyatékkal, de korlátozottság nélkül élnek, azok esetében ez az arány 19,2 százalék

Jelentős különbségek vannak a tagállamok között, ám közös bennük, hogy a fogyatékkal élők kivétel nélkül mindenhol fokozottan vannak kitéve a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának. 

Legrosszabb helyzetben Bulgáriában vannak ezek az emberek, legjobb helyzetben Szlovákiába az Eurostat adatai szerint. Magyarország, ahogy a grafikán is látszik, hozza az európai átlagot: a mozgáskorlátozottsággal élők 27,4 százalék, a mozgásukban nem korlátozottaknál az elszegényedés aránya az átlag alatt, 15 százalékon áll. 

Összesen nagyjából 370 ezer megváltozott munkaképességű magyar állampolgár él jelenleg hazánkban, közülük mintegy 150 ezren dolgoznak, holott az elmúlt években komoly előrelépések történtek. De minél többször és több helyen lenne érdemes beszélni arról, hogy mik a lehetőségek, mire érdemes készülni, miért lehet ez jó a vállalatnak és munkavállalóknak - mondják a szakemberek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása nem jótékonykodás, hanem racionális gazdasági döntés, miközben természetesen számos pozitív társadalmi hatással is jár - mondta el a Pénzcentrumnak korábban Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója.

A munkavállalás ugyanis a legtöbb esetben a megváltozott munkaképességű emberek életminőségére is kedvező hatással van: nemcsak az életkörülményei javulnak, hanem önértékelésük, egészségi állapotuk, szociális életük is.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?