Végleg elmenekülhetnek a magyarok a bankoktól: egyre többen fizetnek így

Végleg elmenekülhetnek a magyarok a bankoktól: egyre többen fizetnek így

2019. november 14. 11:01

Nagy kihívás előtt áll a bankrendszer - egyre többen pártolnák át egyéb fizetési megoldást kínáló szereplőkhöz. A bankrendszer sok tekintetben ugyanakkor ugyanolyan korszerű és sokszor kevésbé költséges szolgáltatást kínál, csak egyszerűen kevésbé vonzó, mint a külföldi szolgáltatók. A bankrendszer előtt ugyanakkor több akadály is áll, amivel az új fintech szereplőknek nem kell megküzdeniük - ilyen például a tranzakciós illeték. A bankolás jövőjéről és egyéb digitális szereplőkről volt szó a Portfolio Banking Technology konferenciáján.

Jelentős verseny van a bankrendszerben, ezért nagyon fontos, hogy egyenlő feltételek legyenek - mondta Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója. A mai szabályozás ugyanis túlzottan szigorú, ennek pedig az innovátorok nem felelnek meg. Az azonos szolgáltatás azonos szabályozás Demeter Ákos (EY Magyarország) szerint is kiemelten fontos, fékezi ugyanis a beérkező szereplőket. Harmati László (ErsteBank) ezzel szemben a készpénz visszaszorítását és az adatbázisokhoz való hozzáférést nevezte meg, mint a bankszektorra legnagyobb hatással levő intézkedést.

Becsei András szerint a jövőbeli tranzakciók nagy része nem fog befolyni a költségvetésbe, mert külföldi szolgáltatón keresztül valósul meg. Becsei szerint nem lehet a globális piacon fenntartani egy magyar adót. Eltörlésre akkor kerül majd szerinte, ha az utalások nagy része már nem hazai viszonylatban történik meg. Szerinte ez csak idő kérdése. Legkésőbb akkor, amikor a Facebook a librával a piacra lép.

Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója szerint teljes bizonyítóerejű okiratnak el kell fogadni a videós azonosítást. Puskás András, a Budapest Bank vezérigazgatója a fentieken kívül az elektronikus ügyintézést emelte ki, nem csak a bankszektor szintjén, de az ügyintézés minden fajtájában. Sziráki László, a CIB Bank Digitális Csatornák és CRM vezetője szerint van már előremozdulás az elektronikus számláknál és a fogyasztási hiteleknél, a jelzáloghiteleknél azonban várat magára az áttörés.

Igényelj személyi hitelt online! Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A szüleik általában azt a pénzügyi megoldást választják, mint a szüleik - mondta Sziráki (CIB). Érthető, ha online elérhető termékeket keresnek - ezek pedig praktikusan elérhetőek, így szerinte a mai magyar bankrendszer is képes a fintechekhez hasonló megoldást nyújtani. A kommunikáció csatornája és nyelvezete viszont egészen más. Ami probléma, az a kommunikáció és nyelvezete. Puskás András (Budapest Bank) szerint nagy a harc a fiatalokért, és ezt a bankrendszer nem fogja feladni. Szerinte kifejezetten jó hír, hogy versenyre kényszerítik a bankrendszert - legalább annyira szexinek kell lenni, mint a fintech megoldásoknak.

Hegedűs Éva szerint az a trend, hogy globális ökoszisztéma épül - az új eszközök nyújtotta élményről nem fogunk tudni lemondani. A változások az újra nyitott ügyfeleket próbálja meg megnyerni. Kiemelte, hogy 20 éve még arról folyt a vita, hogy a contactless-es kártyát bevetessék-e, ma már a fizetések 80 százaléka ezzel történik. Szerinte a versenyt az fogja nyerni, aki az ügyfélélmény szempontjából a legjobb és legmegbízhatóbb megoldást fogják választani.

Hamrati László (Erste) is elmondta, hogy a bankoláshoz való hozzáállás megváltozása nem kérdés. Az ügyfélélmény felülértékelése minden területen látható. Elmondása szerint a fiatalok olyan szolgáltatásokat vesznek igénybe külföldi szolgáltatóktól, amiket itthon olcsóbban elérnének. Csak az ügyfélélmény miatt inkább az előbbit választják. Demeter Ákos szerint nem csak a fiatalokról kell beszélni, elmondása szerint az ügyfelek nagyon gyorsan alkalmazkodnak, ha jó megoldást látnak. És a fintech cégek bejövetele is gyors, így a kérdés elsősorban az, hogy mennyire gyorsan reagál a bankrendszer.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Becsei András szerint a készpénzhasználat a fiatal korosztályban kifejezetten erős, és a személyes tanácsadás számukra kifejezetten erős. Ha elakadnak, ők is igénylik a személyességet. Elmondása szerint a 2000-es évek elején még az volt a prognózis, hogy a bankfiókok eltűnnek, ehhez képest még mindig erről beszélünk. Nyugat-Európában pedig újranyitottak bankfiókokat. Az Egyesült Államokban koncentrálódik a piac. Becsei szerint az is egy fontos fejlemény, hogy a magyar bankszektor ki tudja szolgálni a vidék Magyarországát is.

Pénz van a bankrendszerben, digitális vívmányok jelenleg még sincsenek. Ennek több oka is van: az egyik a végrehajtás képessége, azaz kevés ember áll rendelkezése. Fontos a sebesség, a képesség és az innovációs képesség, és megvan-e az ökoszisztéma. Ebben van előrelépés Demeter Ákos (EY Magyarország) szerint. Harmati szerint a bankrendszer fejlesztési kapacitásának nagy részét elviszik a kötelező fejleszdések (PSD2, azonnali átutalás). Ötlet egyébként van, erőforrás nincs Harmati szerint.

Puskás András szerint a jövőben kevesebb nagybank lesz Magyarországon, az univerzalitás azonban enyhén káros - kell valamilyen fókuszt találni a banknak. Hegedűs Éva ezzel nem ért egyet: szerinte nem lehet matematikai képlettel eldönteni, hogy mennyi bank legyen itthon.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?