20 °C Budapest
Így lehet pikk-pakk milliomos a gyereked: nem nagy dolog, itt a matek

Így lehet pikk-pakk milliomos a gyereked: nem nagy dolog, itt a matek

2019. július 28. 09:03

Nagy lázban tartja a magyarokat a 2019. július 1-től igényelhető Babaváró támogatás. A gyermekvállalás első éveiben ez sokaknak segíthet, ugyanakkor az OTP Bank adatai  szerint tízből nyolc szülő 20 év múlva is szeretné fedezni gyermeke életkezdési költségeit. A gyakorlatban azonban a megkérdezettek mindössze ötöde készít pénzügyi tervet egy évnél hosszabb időre. Pedig tudatos tervezéssel és jól megválasztott befektetésekkel, a gyermek akár 8 millió forinttal is elkezdheti a nagybetűs életet. Mutatjuk a matekot!

A magyar szülők egyik legfontosabb célja gyermekeik jövőjének anyagi biztosítása. Erről árulkodik az OTP Öngondoskodási Index felmérése: a megkérdezettek 85 százalékának fontos, hogy gyermeküket a lehető legjobb anyagi feltételekkel indítsák el az életbe. Ezt a szándékot az OTP Bank Pénzügyi Tervezőjének adatai is igazolják: a pénzügyi tervezést végzett ügyfelek közel harmada választja a "gyermekek jövője" megtakarítási célt.

A magyarok negyede egyáltalán nem tervez a pénzügyekkel

Az OTP Bank Öngondoskodási Index felmérése szerint 10-ből 8 megkérdezett olyan hosszú távú, akár 20 éves anyagi célokat is fontosnak tart, mint a gyermek felsőfokú tanulmányainak fedezése, vagy a lakhatásának biztosítása. Ezzel szemben a megkérdezettek mindössze ötöde készít pénzügyi tervet egy évnél hosszabb időre, míg negyedük egyáltalán nem. A hosszú távú célok megvalósításának nemcsak a rövidtávon való gondolkodás, hanem a nem megfelelő megtakarítási mód is akadálya lehet.

Befektetések helyett inkább párnahuzat

A gyermekek számára gyűjtött megtakarítás valószínűleg ugyanúgy otthon, a párnacihában végzi, mint a lakossági megtakarítások jó része. Az Öngondoskodási Index kutatás adatai szerint ugyanis egy év alatt 9 százalékponttal, 41 százalékra nőtt azon megkérdezettek aránya, akik megtakarításaikat otthon tartják.

Az Öngondoskodási Index kutatásunkban a megkérdezettek közel 2/3-a nyilatkozott úgy, hogy azért tartja otthon a megtakarítását, mert túl kicsinek tartja a félretehető összeget, ahhoz, hogy befektesse

- mondta el a Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha viszont egy szülő gyermeke felsőoktatási tanulmányaira, vagy a lakhatásának biztosítására akar félretenni, akkor 20 éves időtartamon már kisebb összegű, rendszeres megtakarítás esetén is szembetűnő az az előny, amit a kamat biztosít a párnacihához képest. Például havi 20 ezer forint rendszeres megtakarítással számolva, 20 év múlva 4,8 millió forintjuk lesz otthon, míg ha ezt egy évi 3 százalékos kamatot biztosító eszközbe teszik, mondjuk befektetési alapba, vagy kötvénybe akkor már 6,5 millió. Ha ezt egy 5 százalék körüli hozamot biztosító eszközbe, például állampapírba fektetik, akkor a megtakarításuk 8,1 millió forintra nő 20 év elteltével. Azaz kétharmadával több pénzük lesz, mintha otthon gyűjtögették volna.

Az Öngondoskodási Index felmérés adatai szerint egyébként az emberek nem csak azért tartják gyakran otthon megtakarításaikat, mert túl alacsonynak vélik a félretehető összeget. A válaszadók 88 százaléka azért tesz így, hogy a pénz szükség esetén könnyen hozzáférhető legyen. Pedig a piacon léteznek olyan befektetési eszközök, amelyekkel a megtakarítási időtartam alatt is könnyen hozzáférhető marad a félretett összeg, valamint olyanok is, amelyek kisebb összegű havi megtakarítással is igénybe vehetőek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?