21 °C Budapest

Három tipp, hogy ne nevelj pénzügyi analfabétát a gyerekedből

2019. május 10. 20:01

Egy kutatás szerint a fiatalok pénzügyi ismereteiket elsősorban a szüleiktől, közvetlen hozzátartozóiktól sajátítják el, ezért érdemes átgondolni a szavainkat, tetteinket ezen a területen is. Hiszen legyen az a példa akár jó, akár rossz, a kicsik eltanulják. Emellett jó, ha tisztában vagyunk azzal is, milyen mintát mutatunk Nekik, ezért mutatunk 3+1 tippet, amelyek követésével sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk felnőttként majd okos pénzügyi döntéseket hozzon.

A Magyar Nemzeti Bank egy korábbi kutatása szerint a 15-17 évesek pénzügyi ismereteiket hozzátartozóiktól szerzik, észrevétlenül "ragadnak rájuk", és ezzel együtt a szülők, illetve a tágabb család pénzügyekkel kapcsolatos meghatározó attitűdjei. Nagyon sok szülő azonban hibás vagy nem következetes pénzügyi mintákat ad át gyerekeinek, valószínűleg azért, mert ő sem látta a helyes példát gyerekkorában. Az eltanult viselkedési formák később rengeteg probléma okozói lehetnek, éppen ezért kiemelten fontos, hogy biztos forrásból kezdjünk el, minél hamarabb ennek oktatását.

Lemerült a családi kassza? Gyorskölcsönért használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

A felnőttkorú lakosság pénzügyi ismeretei is nagy eltéréseket mutatnak, sok felnőtt sem rendelkezik a megfelelő ismeretekkel, így nyilván a gyermekeiknek sem tudnak jó példával előállni. Ezek az eltanult minták felülírhatók, ha idejében elkezdünk gyakorlatias, játékos formában, hiteles forrásból pénzügyi ismereteket átadni - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója

- írják közleményükben. Az általuk javasolt megoldások a gyerekek pénzügyileg tudatosabbá való nevelésére a kövektezők:

A vásárlás ne jutalmazás legyen

Ha a gyerek türelmesen vár az orvosnál, máris kap egy jutalomcsokit? Ha nem sír az óvodában, akkor apró játékkal érkezünk érte? Ez könnyen vezethet oda felnőttkorban, hogy bármilyen nehézség, bánat esetén a vásárláshoz mint hangulatjavítóhoz forduljon majd.

Tanuljon meg a gyerek gazdálkodni

Sokan esnek abba a hibába, hogy bár kap a gyerek zsebpénzt, mégsem költheti a szülő által feleslegesnek ítélt dologra. Pedig a gyerek ekkor még különösebb kockázat nélkül kísérletezhet kasszája kiürítésével. Ha ez így történik, ne bántsuk érte. Üljünk le vele és gondolkodjunk együtt arról, mire és hogyan lehetett volna még ügyesebben költeni azt a pénzt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ne legyen lelkifurdalás a pénzköltés

Ne keltsünk bűntudatot, különösen kerüljük ezt a kisebb értékű vásárlások, például egy gombóc fagylalt esetében. Persze közben azért magyarázzuk el a gyereknek, hogy sok kicsi sokra megy, és biztassuk számolásra - mi történik akkkor ha a zsebpénzéből minden nap vesz egy kis csokit? Értessük meg, hogy nagyobb célok is elérhetők egy is takarékoskodással.

Közös vagy külön kassza?

Egy párkapcsolat fontos kérdése, hogy legyen-e közös kassza. A megoldások a családokban is igen sokrétűek. Kutatások szerint minél inkább közösek a pénzügyek, annál boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat a párok. A családi kassza kezelése is egy olyan minta, amit akarva-akaratlanul átadunk a gyereknek. Egy háztartáson belül a tudatos pénzkezelés egyik mutatója, ha költségvetés készül a bevételekről és kiadásokról. Gyermekeinknek egy jól működő pénzügyi mintát adunk át, ha bevonjuk őket a tervezésbe. Közreműködésük jutalma lehet, ha ők dönthetnek arról, hogy kötelezettségeink kifizetése után a megmaradt pénz egy részét, például milyen közös programra költsük.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem