3 °C Budapest
Így teremts anyagi biztonságot a gyerekednek óriási vagyon nélkül: sokan csinálják

Így teremts anyagi biztonságot a gyerekednek óriási vagyon nélkül: sokan csinálják

2019. január 29. 12:00

A ma gyermeket nevelő szülők pénzügyileg tudatosabb utódokat szeretnének felnevelni - derült ki egy friss kutatásból. Eszerint a megkérdezettek 85 százaléka törekszik arra, hogy megtanítsa gyermekét a pénzzel gazdálkodni. Erre jó eszköz lehet az ünnepekkor, vagy más alkalomból ajándékozott pénz, amivel a szülők 52 százaléka rendszeresen jutalmazza is gyermekét. A valódi edukáció persze a meglepetés után kezdődhet igazán.

Jóllehet, a 18-70 év közötti, bankszámlával rendelkező lakosság jelentős része sem az iskolában (46%), sem otthon (72%) nem részesült pénzügyi oktatásban, a magyar szülők ma már nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy gyermekeiket e téren is felkészítsék az életre. A pénzügyi tapasztalatok tudatos átadásával segíthetjük a későbbi pénzügyi döntések meghozatalát, a változatos élethelyzetekre a jó megoldások könnyebb megtalálását - írja közleményében az OTP, az Öngondoskodási Indexük legfrisebb eredményei kapcsán.

A rendszeres zsebpénzzel a gyerekek ösztönözhetőek a takarékoskodásra, az ajándékként adott összegekkel pedig a "bevételek" tudatosabb felhasználására. Ezzel az egyszerű edukációs eszközzel a magyar szülők több mint fele él is: a legfrissebb eredmények szerint több mint felük (52%) szokott ajándékként, kiemelkedő iskolai teljesítményért vagy az otthon végzett munka jutalmaként pénzt adni gyermekének. 

Bár az OTP Bank kutatásai szerint a felnőtt lakosság pénzügyi tudatossága sajnos még mindig alacsony szinten van, de az új, 2018-as Öngondoskodási Index eredményeit látva bízunk benne, hogy a következő generációk már alapvető pénzügyi ismeretekkel felvértezve kezdik majd el önálló életüket

- mondta el az eredmények kapcsán Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?