Siess! Ennyi időd van még lakástakarékot nyitni

Siess! Ennyi időd van még lakástakarékot nyitni

2018. október 15. 14:19

Megszüntetné a lakástakarékpénztárak állami támogatását az a törvényjavaslat, amelyet Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek hétfőn. Nem sok ideje maradt annak, aki ilyen konstrukcióban gondolkozik: mutatjuk, várhatóan mennyi.


Bánki Erik, a gazdasági bizottság ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján a javaslatot azzal indokolta, a lakástakarékpénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékonyságú és az elmúlt időszakban nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint elvárták volna, emellett pedig 2010 óta 60 milliárd forint extraprofitra tettek szert a programot működtetők és forgalmazók.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A törvényjavaslat szerint felmenő rendszerbenvezetnék ki a programot, így az indítvány az eddig megkötött szerződéseket nem érinti, azokra a futamidő végéig jár az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás. A konstrukció fennmaradhat, de a törvény hatályba lépését követően új lakástakarékpénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni.

Kedd reggel ez lesz az első napirendi pont a Parlementben - derül ki a kivételességi javaslatból . Ha megszavazzák a képviselők, és el is küldik a köztársasági elnökhöz még a holnapi nap folyamán jóváhagyásra, ő még aznap alá is írhatja. Mivel ez a törvény a kihirdetését követően már élni fog,  ez azt jelenti, hogy

a szerdai nappal hatályba léphet a törvény: azaz kevesebb, mint másfél napja maradt annak, aki még szeretne kötni.

Aki tehát szeretne lakástakarékszámlát nyitni, az a mai, illetve a holnapi napon még egészen biztosan megteheti a szolgáltatóknál, esetleg ügynökön keresztül. Ha kiálljuk a sort a szolgáltatónál, azonnal élesedik a megtakarításunk, függetlenül az első utalás dátumától. De információink szerint az is sikerrel járhat még ebben a két napban, aki ügynökön keresztül köt szerződést, hiszen az aláírás dátuma a mérvadó.

A Pénzcentrum információi szerint vírusként terjed a hír a magyar lakosság körében: égnek a vonalak az ügynököknél, illetve hatalmas sorok kezdenek kialakulni a szolgáltatásra jogosult pénzintézetek előtt is. Délután folyamán a Fundamenta honlapja is elérhetetlenné vált. Várjuk olvasóink fényépes beszámolóit a pénzintézetek előtt kígyózó sorokról a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fundamenta.hu

A bank360.hu szakértője, Veres Patrik a Pénzcentrum kérdésére pontosította a szerződéskötés időpontját. Mint elmondta: a lakás-takarékpénztári szerződés egyrészt a lakás-takarékpénztár által összeállított ajánlattétel ügyfél általi aláírásával, másrészt a lakás-takarékpénztár által kiadott elfogadói nyilatkozat kibocsátásával lesz érvényes. A kettő együttesen kell ahhoz, hogy a lakás-takarékpénztári szerződés érvényes legyen.

A már megjelent törvényjavaslat nem rendelkezik arról, hogy az érvényes szerződésnek számít-e, ha az ajánlattételt még a hatályba lépés előtt írják alá, az elfogadói nyilatkozatot a lakás-takarékpénztár azonban csak ezt követően bocsátja ki - folytatta Veres Patrik. Feltételezhető ezért, hogy a hatályba lépés napja előtti este gőzerővel dolgozni fognak azon, minden már befogadott ajánlathoz meglegyen az elfogadói nyilatkozat.

Ahhoz, hogy valakinek legyen érvényes szerződése még a törvénymódosítás hatályba lépése előtt, mindenképpen szükséges tehát az ajánlattétel aláírása ezt megelőzően. Az elfogadói nyilatkozat kibocsátásának időpontja pedig a lakás-takarékpénztáron fog múlni, ez némi bizonytalansági tényező a hirtelen szerződést kötők számára.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?