5 °C Budapest
Gyerekeik előtt titkolóznak a magyar szülők: ennek súlyos következménye lehet

Gyerekeik előtt titkolóznak a magyar szülők: ennek súlyos következménye lehet

2018. március 16. 11:00

Miért van az osztálytársnak menőbb mobiltelefonja? Mennyit dolgoznak a szülők egy iPhonért? Miért nincs pénzünk hónap végén pizzát rendelni? A fiatalok többsége alapvetően nyitott a pénz világának megértése iránt, sőt a digitális pénzkezelést is könnyen megtanulják, de sok családnál kerülik azokat a szituációkat, amikor komolyan kell a pénzről beszélni.

Szülőként beszélünk a gyerekekkel prevencióról, alkoholról, a drogok káros hatásáról, és mindenféle veszélyről, ami leselkedhet rájuk. Már kiskorban beíratjuk őket sportolni, hogy megtanuljanak egy célért dolgozni, esetleg csapatban működni. Pénzügyekről ezzel szemben meglehetősen kevés szó esik. A zsebpénz ugyan jelen van a családokban, de legtöbbször a szülők nem "terhelik" a gyermekeiket a pénzügyekkel, mondván "legyenek még gyerekek, ameddig lehet".

Sokan úgy gondolják, addig nincs értelme a fiataloknak pénzzel foglalkozniuk, amíg nem lesznek idősebbek és kezdenek el dolgozni. Pénzügyi döntéseket azonban már az iskolapadban meg kell hozniuk a fiataloknak, olyan kérdésekben, hogyan osszam be a pénzem, ha kiszemeltem egy új játékot, mire költsek okosan az iskolai büfében, később pedig dönteniük kell diákhitelről, munkavállalásról, fizetési elvárásról, megtakarításokról és még sorolhatnánk.

A fiatalok pénzügyi oktatását nem szabad halogatni, hanem már az általános iskolában el kell kezdeni. A pénzügyekről egyáltalán nem kell azt gondolni, hogy száraz téma, vagy túl komoly egy gyereknek, hiszen a mindennapi életünk gyakorlati része. Minél inkább a mindennapjaik részévé válik a téma, annál jobban átlátják majd a pénzügyi lehetőségeket és hoznak ehhez mérten okos döntéseket felnőttként

- mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A pénzintézet tapasztalatai szerint számos pénzügyi területen továbbra is súlyosan hiányos a magyar fiatalok tudása, és van, ahol az alapfogalmak értelmezése is döcögős. Ehhez a helyzethez a szakértők szerint nagymértékben hozzájárul az, hogy számos olyan téma van a családoknál, amikről jellemzően nem beszélnek a gyerekekkel:

 

  • A szülők fizetése a legtöbb esetben tabu: Ki keres többet, ki kezeli a családi kasszát, "ki hordja a nadrágot". Sokszor a szülők közti együttműködés kiegyensúlyozottságán is múlik, hogy tudnak-e erről beszélni a családban. Az összeadás-kivonás ismerete még nem elég ahhoz, hogy a gyerekek megtanulják, miként kell kezelni a havi kiadásokat és bevételeket. Ezek átbeszélésével, a valós adatok megosztásával jó alapokat, kapaszkodót adhatunk, hogy felnőttként a maguk pénzügyeit is okosan tudják kezelni és többek között munkavállaláskor képesek legyenek mérlegelni, hogy reális-e a fizetési igényük.
  • Nem hagyjuk a gyerekeket kísérletezni: Mindenki a saját kárán tanul, így a gyerekek is. Az elvesztegetett zsebpénz azonban sok szülőt eltántorít, hiszen még magukénak érzik a gyereknek adott, általuk megkeresett pénzösszeget. A kontrollálással azonban pont a döntési képesség kialakulását és a felelősségvállalást gátoljuk.
  • Mi is a befektetés valójában? A befektetést sokan egyszerűen valamilyen hasznos dolog megvásárlásaként értelmezik, mint például, ha veszek egy könyvet, az a tanulásomat, így közvetetten a karrierem előmenetelét szolgálja. A fogalmak megértéséhez hozzunk pontosabb, kevésbé elvonatkoztatott példákat!
  • Pénz - idő - erőforrás háromszög: A spórolást sokszor pusztán kellemetlen pénzmegvonásnak érezhetjük még felnőttként is. Amikor minimalizáljuk a költéseinket, kevésbé gondolunk arra, hogy mire gyűjtünk, sokkal inkább hogy milyen dolgokat tudnánk megvenni azonnal, és milyen élményektől esünk el ezáltal. A gyerekekben fontos tudatosítani, hogy a megvásárolt tárgy ugyan instant örömforrás lehet, ugyanakkor mérlegelni kell, hogy ebbe mennyi munkát, energiát, pénzt fektettünk és megéri-e valamit azonnal megkapni, mint gyűjteni valamire.
  • Miért van az osztálytársnak menőbb mobiltelefonja? Minden szülő szeretné kikerülni ezt a kérdést, a válasz elkenésével azonban csak még nagyobb kérdőjeleket kelthetünk a gyermekünk fejében. Adjunk kielégítő, részletes választ, és akár kérdezzünk vissza, hogy ő miként értelmezi ezt. Beszélgessünk nyíltan és tabuk nélkül!

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10