7 °C Budapest
Családja pénzügyeiről vallott Pokorny Lia

Családja pénzügyeiről vallott Pokorny Lia

2017. október 5. 14:34

Van, hogy elúszik, nem ért a pénzügyekhez, de költekezésben nagyon jó - Pokorny Liának adódnak nehézségei, ha pénzkezelésről van szó. Az utóbbi időben azonban rájött, hol szúrja el, és arra is, hova megy el annyi pénz.

Megteremti magának és kamasz fiának a biztonságot, mégis meggyűlik a baja a pénzzel Pokorny Liának. A színésznőtől egy interjúban megkérdezték: mivel áll hadilábon? A színésznő felvállalta, a pénzkezeléssel bizony akadnak nehézségei.

A pénzhez való viszonyom nagyon érdekes. Kapiskálom már, hol szúrom el. Hogy nem értek a pénzhez, az egy dolog, de be kell látnom, hogy nem okos dolog boldog-boldogtalannak odaadni. Rájöttem, hogy míg nem áll kazalban a bankszámlámon, addig nem kellene elosztogatnom. Megteremtettem magamnak, akkor miért gondolom azt, hogy ebből mindenkinek jár?! Mert nem, most már tudom. Meg hát a pénzköltésben is jó vagyok sajnos. Van, amikor elúszom"

- mondta a Hot! magazinnak Pokorny Lia. Majd arról is nyíltan beszélt, mire folyik el a pénz.

Biztosan nem cipőkre! A lakás szépítgetésére azonban túlságosan is sokat költök. De ez nem jelenti azt, hogy eközben halomban állnak a sárgacsekkek, ennyire nem szalad el a ló! Csak tudomásul kell vennem, hogy az a bizonyos kút nem feneketlen"

- mondta a színésznő.

Ezekkel a problémákkal nincs egyedül Pokorny Lia, a helyes és tudatos pénzkezelés jóval több embernek okoz ma fejtörést, mint ahányan bevallják. Ezt bizonyítja az is, hogy a lakosság 70 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása, felélik a fizetésüket. Az első, és legfontosabb lépés, hogy szembenézünk a ténnyel: valahol, valamit nagyon nem jól csinálunk. Majd kezdjük el vezetni a kiadásainkat, és készítsünk belőle összegzést, költségkimutatást is, ebből ki fog derülni, hogy mire, mennyi pénz folyik el.

A színésznő úgy tűnik, ezeken a lépéseken már túlvan, és neki is feltűnt, hogy olykor sok kicsi, sokra megy. Pedig utóbbiról gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Például, ha a munkahelyünk mellett van egy tényleg olcsó kávézó, ahol naponta ebéd után 250 forintot fizetünk egy feketéért, az egy hónapban 20 munkanappal számolva már 5000 forint. Ha ezt 12 hónapra vetítjük, akkor az azt jelenti, hogy egy év leforgása alatt elkávéztunk 60 ezer forintot.

Legyen vésztartalék

Adódhatnak váratlan, kiszámíthatatlan helyzetek, amikor életbevágó, hogy legyen mihez nyúlni. Ha megtakarítások terén most indulsz a nulláról, akkor még csak az legyen a cél, hogy egy kis vésztartalékot képezz, még nem kell hozamokon gondolkodni. A szakemberek szerint jó, ha 3, később 6 havi fizetésnek megfelelő vésztartalékkal rendelkezünk, amihez tényleg nem nyúl, csak szükséghelyzetben. Ha ez megvan, utána érdemes gondolkodni célokon.

Érdemes listát készíteni arról, hogy miket szeretnél megvásárolni. Nem arról, amiről ábrándozol, hanem amit valóban tervszerűen szeretnél megvásárolni. Időnként nézd át, és gondold újra, mi az, amire igazán szükséged van. Nagy az esélye, hogy néhány tétel végül lekerül majd róla.

Ha megvan a vésztartalék, és a kívánságlista, akkor már érdemes gondolkodni a célzott megtakarításon is. Például Pokorny Lia sokat költ az otthona csinosítására, így neki érdemes lenne lakástakarékon gondolkodnia, amivel nem csak a saját pénzét teheti félre céljaira, de még állami támogatást is kap.

APénzcentrum kalkulátora szerint 4 éves futamidőre, havi 20 ezer forintos megtakarítással számolva az egyik legjobb ajánlat aFundamentáé: 49 hónap alatt összesen 1 300 827 forintot lehet náluk megtakarítani. A második helyen pedig azErste Lakástakarékáll, 1 250 520 forintos megtakarítási összeggel; őket az Aegon lakástakarék követi, 1 198 388 forintos megtakarítással; de nem sokkal marad le az OTP ajánlata sem, náluk 1 198 204 forint jön össze a 4 éves futamidő alatt, a havi 20 ezer forintos befizetésekkel, na meg az állami kedvezményekkel (évi 72 ezer forint jóváírás).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 10:44
December 7-én, ma, szerdán este 19.00-kor visszatér a képernyőkre Péterfi Judit egykori televíziós m...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?