12 °C Budapest
Családja pénzügyeiről vallott Pokorny Lia

Családja pénzügyeiről vallott Pokorny Lia

2017. október 5. 14:34

Van, hogy elúszik, nem ért a pénzügyekhez, de költekezésben nagyon jó - Pokorny Liának adódnak nehézségei, ha pénzkezelésről van szó. Az utóbbi időben azonban rájött, hol szúrja el, és arra is, hova megy el annyi pénz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Megteremti magának és kamasz fiának a biztonságot, mégis meggyűlik a baja a pénzzel Pokorny Liának. A színésznőtől egy interjúban megkérdezték: mivel áll hadilábon? A színésznő felvállalta, a pénzkezeléssel bizony akadnak nehézségei.

A pénzhez való viszonyom nagyon érdekes. Kapiskálom már, hol szúrom el. Hogy nem értek a pénzhez, az egy dolog, de be kell látnom, hogy nem okos dolog boldog-boldogtalannak odaadni. Rájöttem, hogy míg nem áll kazalban a bankszámlámon, addig nem kellene elosztogatnom. Megteremtettem magamnak, akkor miért gondolom azt, hogy ebből mindenkinek jár?! Mert nem, most már tudom. Meg hát a pénzköltésben is jó vagyok sajnos. Van, amikor elúszom"

- mondta a Hot! magazinnak Pokorny Lia. Majd arról is nyíltan beszélt, mire folyik el a pénz.

Biztosan nem cipőkre! A lakás szépítgetésére azonban túlságosan is sokat költök. De ez nem jelenti azt, hogy eközben halomban állnak a sárgacsekkek, ennyire nem szalad el a ló! Csak tudomásul kell vennem, hogy az a bizonyos kút nem feneketlen"

- mondta a színésznő.

Ezekkel a problémákkal nincs egyedül Pokorny Lia, a helyes és tudatos pénzkezelés jóval több embernek okoz ma fejtörést, mint ahányan bevallják. Ezt bizonyítja az is, hogy a lakosság 70 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása, felélik a fizetésüket. Az első, és legfontosabb lépés, hogy szembenézünk a ténnyel: valahol, valamit nagyon nem jól csinálunk. Majd kezdjük el vezetni a kiadásainkat, és készítsünk belőle összegzést, költségkimutatást is, ebből ki fog derülni, hogy mire, mennyi pénz folyik el.

A színésznő úgy tűnik, ezeken a lépéseken már túlvan, és neki is feltűnt, hogy olykor sok kicsi, sokra megy. Pedig utóbbiról gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Például, ha a munkahelyünk mellett van egy tényleg olcsó kávézó, ahol naponta ebéd után 250 forintot fizetünk egy feketéért, az egy hónapban 20 munkanappal számolva már 5000 forint. Ha ezt 12 hónapra vetítjük, akkor az azt jelenti, hogy egy év leforgása alatt elkávéztunk 60 ezer forintot.

Legyen vésztartalék

Adódhatnak váratlan, kiszámíthatatlan helyzetek, amikor életbevágó, hogy legyen mihez nyúlni. Ha megtakarítások terén most indulsz a nulláról, akkor még csak az legyen a cél, hogy egy kis vésztartalékot képezz, még nem kell hozamokon gondolkodni. A szakemberek szerint jó, ha 3, később 6 havi fizetésnek megfelelő vésztartalékkal rendelkezünk, amihez tényleg nem nyúl, csak szükséghelyzetben. Ha ez megvan, utána érdemes gondolkodni célokon.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Érdemes listát készíteni arról, hogy miket szeretnél megvásárolni. Nem arról, amiről ábrándozol, hanem amit valóban tervszerűen szeretnél megvásárolni. Időnként nézd át, és gondold újra, mi az, amire igazán szükséged van. Nagy az esélye, hogy néhány tétel végül lekerül majd róla.

Ha megvan a vésztartalék, és a kívánságlista, akkor már érdemes gondolkodni a célzott megtakarításon is. Például Pokorny Lia sokat költ az otthona csinosítására, így neki érdemes lenne lakástakarékon gondolkodnia, amivel nem csak a saját pénzét teheti félre céljaira, de még állami támogatást is kap.

APénzcentrum kalkulátora szerint 4 éves futamidőre, havi 20 ezer forintos megtakarítással számolva az egyik legjobb ajánlat aFundamentáé: 49 hónap alatt összesen 1 300 827 forintot lehet náluk megtakarítani. A második helyen pedig azErste Lakástakarékáll, 1 250 520 forintos megtakarítási összeggel; őket az Aegon lakástakarék követi, 1 198 388 forintos megtakarítással; de nem sokkal marad le az OTP ajánlata sem, náluk 1 198 204 forint jön össze a 4 éves futamidő alatt, a havi 20 ezer forintos befizetésekkel, na meg az állami kedvezményekkel (évi 72 ezer forint jóváírás).

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?