8 °C Budapest

Családja pénzügyeiről vallott Pokorny Lia

2017. október 5. 14:34

Van, hogy elúszik, nem ért a pénzügyekhez, de költekezésben nagyon jó - Pokorny Liának adódnak nehézségei, ha pénzkezelésről van szó. Az utóbbi időben azonban rájött, hol szúrja el, és arra is, hova megy el annyi pénz.

Megteremti magának és kamasz fiának a biztonságot, mégis meggyűlik a baja a pénzzel Pokorny Liának. A színésznőtől egy interjúban megkérdezték: mivel áll hadilábon? A színésznő felvállalta, a pénzkezeléssel bizony akadnak nehézségei.

A pénzhez való viszonyom nagyon érdekes. Kapiskálom már, hol szúrom el. Hogy nem értek a pénzhez, az egy dolog, de be kell látnom, hogy nem okos dolog boldog-boldogtalannak odaadni. Rájöttem, hogy míg nem áll kazalban a bankszámlámon, addig nem kellene elosztogatnom. Megteremtettem magamnak, akkor miért gondolom azt, hogy ebből mindenkinek jár?! Mert nem, most már tudom. Meg hát a pénzköltésben is jó vagyok sajnos. Van, amikor elúszom"

- mondta a Hot! magazinnak Pokorny Lia. Majd arról is nyíltan beszélt, mire folyik el a pénz.

Biztosan nem cipőkre! A lakás szépítgetésére azonban túlságosan is sokat költök. De ez nem jelenti azt, hogy eközben halomban állnak a sárgacsekkek, ennyire nem szalad el a ló! Csak tudomásul kell vennem, hogy az a bizonyos kút nem feneketlen"

- mondta a színésznő.

Ezekkel a problémákkal nincs egyedül Pokorny Lia, a helyes és tudatos pénzkezelés jóval több embernek okoz ma fejtörést, mint ahányan bevallják. Ezt bizonyítja az is, hogy a lakosság 70 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása, felélik a fizetésüket. Az első, és legfontosabb lépés, hogy szembenézünk a ténnyel: valahol, valamit nagyon nem jól csinálunk. Majd kezdjük el vezetni a kiadásainkat, és készítsünk belőle összegzést, költségkimutatást is, ebből ki fog derülni, hogy mire, mennyi pénz folyik el.

A színésznő úgy tűnik, ezeken a lépéseken már túlvan, és neki is feltűnt, hogy olykor sok kicsi, sokra megy. Pedig utóbbiról gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Például, ha a munkahelyünk mellett van egy tényleg olcsó kávézó, ahol naponta ebéd után 250 forintot fizetünk egy feketéért, az egy hónapban 20 munkanappal számolva már 5000 forint. Ha ezt 12 hónapra vetítjük, akkor az azt jelenti, hogy egy év leforgása alatt elkávéztunk 60 ezer forintot.

Legyen vésztartalék

Adódhatnak váratlan, kiszámíthatatlan helyzetek, amikor életbevágó, hogy legyen mihez nyúlni. Ha megtakarítások terén most indulsz a nulláról, akkor még csak az legyen a cél, hogy egy kis vésztartalékot képezz, még nem kell hozamokon gondolkodni. A szakemberek szerint jó, ha 3, később 6 havi fizetésnek megfelelő vésztartalékkal rendelkezünk, amihez tényleg nem nyúl, csak szükséghelyzetben. Ha ez megvan, utána érdemes gondolkodni célokon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Érdemes listát készíteni arról, hogy miket szeretnél megvásárolni. Nem arról, amiről ábrándozol, hanem amit valóban tervszerűen szeretnél megvásárolni. Időnként nézd át, és gondold újra, mi az, amire igazán szükséged van. Nagy az esélye, hogy néhány tétel végül lekerül majd róla.

Ha megvan a vésztartalék, és a kívánságlista, akkor már érdemes gondolkodni a célzott megtakarításon is. Például Pokorny Lia sokat költ az otthona csinosítására, így neki érdemes lenne lakástakarékon gondolkodnia, amivel nem csak a saját pénzét teheti félre céljaira, de még állami támogatást is kap.

APénzcentrum kalkulátora szerint 4 éves futamidőre, havi 20 ezer forintos megtakarítással számolva az egyik legjobb ajánlat aFundamentáé: 49 hónap alatt összesen 1 300 827 forintot lehet náluk megtakarítani. A második helyen pedig azErste Lakástakarékáll, 1 250 520 forintos megtakarítási összeggel; őket az Aegon lakástakarék követi, 1 198 388 forintos megtakarítással; de nem sokkal marad le az OTP ajánlata sem, náluk 1 198 204 forint jön össze a 4 éves futamidő alatt, a havi 20 ezer forintos befizetésekkel, na meg az állami kedvezményekkel (évi 72 ezer forint jóváírás).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 12:20
Az 1% Club című nemzetközi formátum egy estés logikai vetélkedő lesz, amelyben a stúdióban és a képe...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm