Te is ilyen gázkazánnal fűtesz? Egymilliódba is fájhat a kötelező csere

2017. október 4. 11:06

Már az is sok családnak fejfájást okoz, hogy egy egyszerű beüzemelés miatt is heteket kell várni idén a fűtésszerelőkre, de az igazi hidegzuhany akkor jön, ha a szaki szerint menthetetlen a régi típusú gázkazán. A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete szerint ötszázezer háztartást érint az új szabályozás; ha pedig elkerülhetetlen a csere, milliós tétel is lehet az elkerülhetetlen procedúra.

Ahogy arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, az idei évben is háztartások tömege hagyta az utolsó pillanatra gázüzemű fűtési rendszerének ellenőrzését, emiatt pedig (illetve az általános szakemberhiány miatt) csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel. Sőt, a roham miatt komoly áremelkedésre számíthatnak a családok: kiszállási díjtól függően 10-20 ezer forint között mozog most egy általános ellenőrzés.

A korán jött őszi lehűlés miatt már ez a néhány hetes várakozás is kellemetlen lehet a háztartásoknak (főként, ahol kisgyermek is van a családban), de az igazi hidegzuhany sokaknál csak a szerelő megérkezése után jön. Ha ugyanis már menthetetlen az évtizedekkel ezelőtt beszerelt készülék, hosszadalmas, és méregdrága procedúra veszi kezdetét. Nem elég ugyanis, hogy új készüléket kell venni, a nemrég hatályba lépett gázrendelet előírásai szerint kizárólag kondenzációs kazánok szerelhetők fel.

A MEHI (Magyar Energiahatékonysági Intézet) 2016-os felmérése szerint a lakosság elsősorban az 1980 és 2005 között épített lakásokban cserélt kazánt az elmúlt években, a legtöbben falun (40,3 százalék) a legkevesebben pedig a fővárosban (20,2 százalék) ruháztak be kazáncserére. Az új készülékek zöme, közel 40 százaléka már kondenzációs készülék volt a vizsgált 5 éves időszakban.

A szabályozás viszont komoly gondot jelenthet azoknál a fogyasztóknál, akiknél az égéstermék-elvezetés gyűjtőkéményen vagy úgynevezett ALU egyedi füstgázelvezetésen keresztül történik. Ugyanis a szabály értelmében, ha a ház egyik lakójának régi típusú kazánja elromlik, akkor az összes lakó köteles vállalni a kazáncsere- és kéményátalakítás költségét, mert gyűjtőkéménybe csak azonos típusú készülékek köthetők be. A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete korábban úgy számolt, hogy

a hazai társasházak 95 százaléka nem rendelkezik megfelelő gyűjtőkéménnyel, számszerűsítve ez azt jelenti, hogy 90 ezer műszakilag problémás kéményt kellene azonnal lecserélni, amely összesen ötszázezer háztartást érint.

Korábbi kalkulációk szerint egy 40 lakásos társasháznál a kéményfelújítás költsége 150-250 ezer forintos tétel, háztartásonként! Viszont, ha valaki önálló kéményen van, akkor a költségek sem oszlanak meg. Egyéni kialakítás esetén az új készülék (alaphangon 250-300 ezer forint), a kémény átalakítása (alapdíj min. 50-60 ezer forint, utána folyóméterenként 10-15 ezer forint), na meg az engedélyeztetés (a kéménybélelés engedélyezésén túl, a tüzelő berendezés működési elvének változása miatt gáztervre is szükség van) akár bő 1 millió forintba is fájhat, és akkor az egyéb felmerülő gikszerekről (a készülék cseréje közben például kiderül, hogy a gázcsöveket is ajánlott cserélni a lakásban) még nem is beszéltünk.

Turbós kazánnal elvileg meg lehet úszni a méregdrága procedúrát, hiszen ezen készülék használata alumínium égéstermék-elvezetési rendszerek és azok gyűjtőkémény rendszereihez való csatlakoztatásához egyaránt engedélyezett. Ugyanakkor a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a kazánrendelet bevezetése után olcsó ajánlatok is megjelentek, amelyek azt ígérik, hogy a fűtéskorszerűsítéshez nincs szükség a kémény felújítására, a gázipari szakma egyértelműen ellenzi a vegyes fűtési rendszerek kiépítését a társasházakban. Szakmai álláspontjuk szerint, ha egyazon gyűjtőkéményre régi és új típusú kazánokat is csatlakoztatnak, az rendkívül instabil, emiatt veszélyes állapot alakulhat ki.

Mégis miből?

Fűtés nélkül nekimenni a télnek viszont nem lehet, így a költségeket látva - bár sokan ódzkodnak a hitelektől - sok esetben nem marad más választás, mint valamelyik hitelintézetnél kilincselni finanszírozásért. Hiába sürgős ugyanakkor a szerelés, mindenképp körültekintően kell pénzügyi szolgáltatót választanunk. A számunkra legmegfelelőbb konstrukció kiválasztásával ugyanis akár tízezrek is a zsebünkben maradhatnak. Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért tudunk most pénzhez jutni, a Pénzcentrum vadiúj kalkulátorához fordultunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A beállításoknál 1 millió forintos hitelösszeget, és 5 éves futamidőt adtunk meg - ezen kívül az alapértelmezett funkciókkal kalkuláltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót az MKB Bank " Mosoly Személyi Kölcsöne" nyújtja, ezzel 11,69 százalékos THM, és 1 304 680 visszafizetendő összeggel 21 233 forintra jön ki a havi törlesztő. De nem sokkal marad el ettől a K&H Bank "otthonszépítő személyi kölcsöne" sem, amely 11,50 százalékos THM, és 1 302 660 visszafizetendő összeggel, havi 21 242 forintos törlesztőrészletet tud.

Érdemes még megemlíteni a Sberbank és a CIB Bank konstrukcióit is. Előbbi "Fair személyi kölcsön" néven futó konstrukciója 10,97 százalékos THM mellett havi 21 471 forintos törlesztőt ígér; míg utóbbi " Előrelépő Személyi Kölcsön - Aktív120" fantázianevű terméke 11,73 százalékos THM-mel, 21 814 forintos törlesztőrészletet jelent a családi kasszának. Érdemes persze megnézni az összes banki konstrukciót, és bíbelődni picit a részletes beállításokkal, hiszen az egyéni preferenciák, illetve az személyre szabott kedvezményekkel még többet spórolhatunk.

(Kalkulációban partnerünk: Bank360.hu)

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem