17 °C Budapest
Nagy változás jön a magyar bankokban: megváltozhat az életünk

Nagy változás jön a magyar bankokban: megváltozhat az életünk

2017. június 20. 14:30

Változnak a jogszabályok és folyamatosan fejlődik a technológia. De milyen újításokkal készülnek a bankok? Már nincs messze az az idő, amikor szinte minden banki tranzakciót online is elintézhetünk.

A hamarosan életbelépő törvényi szabályozások alapján a nemzetközi gyakorlattal összhangban, a megfelelő feltételek teljesülése esetén a bankoknál akár online, vagyis személyes megjelenés nélkül is megtörténhet az ügyfelek azonosítása. Ez a törvénymódosítás számos lehetőséget nyit meg a pénzintézetek előtt, ennek kapcsán pedig most utánajártunk annak, vajon milyen digitális újdonságokkal készülnek a bankok és mi az, ami már most is elérhető egy-egy intézménynél.

Számunkra, az új törvénymódosítás lehetőséget jelent arra, hogy eljuttassuk kedvezményes elektronikus szolgáltatásainkat bárkihez. A kezdetektől olyan szolgáltatásokat fejlesztünk, amik a teljeskörű online kiszolgálás előfutárai

- fogalmazott sejtelmesen Gáborjáni Szabó Ákos, a GRÁNIT Bank IT ügyvezető igazgatója.

KATTINTS! Jön az azonnali utalás: versenytársat kapnak a magyar bankkártyák

A CIB Banknál szintén nagy hangsúlyt fektetnek a digitális banki megoldások fejlesztésére, elmondásuk szerint a jogszabályi változás és a piacon elérhető technológiák arra adnak lehetőséget, új innovatív pénzügyi megoldásokat dolgozzanak ki.

Célunk, hogy bizonyos banki termékeket teljesen digitálisan, fióklátogatás szükségessége nélkül elérhetővé tegyünk, igényléstől a szerződésaláírásig. Ez azt jelenti, hogy könnyen kezelhető felületen, bármikor, bárhonnan, rövidebb átfutási idővel, digitálisan lehet majd például folyószámlát nyitni, illetve fedezetlen hiteleket igényelni új ügyfeleknek is

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a CIB Bank.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi az, ami már most is elérhető?

  • Már több pénzintézetnél, de például az MKB Bank mobilbankjában lehetőségünk van akár az ujjlenyomatos azonosításra. Vagyis abban az estben, ha a készülékünk támogatja ezt a funkciót, akkor már ujjlenyomatos azonosítással is beléphetünk a mobilbankunkba.
  • Többek között a K&H Banknál is létezik már olyan távbank szolgáltatás, amelynek segítségével otthon a kanapén ülve kérhetünk tanácsot a bank dolgozóitól egy videohívás segítségével.  A bank elmondása szerint csak tavaly 30 ezren vették már igénybe ezt a szolgáltatást és a legtöbben lakáshitel és személyi kölcsön igényléséhez kértek tanácsot. A távbankárok által végzett hitelminősítéssel akár 1-2 fióklátogatás is megspórolható.

    Az eddigi tapasztalatok szerint főként a nagyvárosokban élő ügyfelek vették igénybe a távbankári szolgáltatást, de egyre többen jelentkeznek kisebb településekről, akiknek hosszabb időbe telne egy-egy bankfiók felkeresése

- válaszolta megkeresésünkre a K&H Bank.

  • A Gránit Bank alkalmasában pedig találkozhatunk az úgynevezett "lock" funkcióval, amelynek segítségével a bankkártyánkat ideiglenesen zárolni tudjuk és tetszőleges időpontban újra aktiválhatjuk is. Ez különösen egy külföldi kiruccanás esetében jöhet jól.
  • A CIB Bank applikációjában a közelmúltban jelent meg a Dayposit, amely tulajdonképpen egy virtuális persely segítségével ösztönöz minket a kisebb összegek megtakarítására. A funkció révén száz és ötezer forint közötti címleteket tudunk átvezetni saját számláinkról, akár napi rendszerességgel.
  • Az OTP netbankjában már fél óra alatt is kaphatunk hitelt, idén ősztől pedig várhatóan a nem OTP-s ügyfelek számára is elérhetővé teszik majd ezt a gyors ügyintézést. De érdekességnek számít a pénzintézetnél a digitális aláírópad is. A rendszer egyedülálló módon egy hagyományos kézi aláírásból állít elő egy rendkívül biztonságos elektronikus aláírást, amely megfelel a legszigorúbb jogszabályi követelményeknek is. Az aláírásokat egy szerver kezeli, azokhoz a bank alkalmazottai nem férnek hozzá és a banki környezetből sem kerülnek ki. Az elektronikusan aláírt dokumentumok hiteles példányát a bankszámlánkhoz tartozó OTPdirekt internetbanki felületen érhetjük el.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?