29 °C Budapest

Sosem találnád ki, hol van a legkevesebb bankfiók Magyarországon

Pénzcentrum
2017. június 9. 05:33

Az elmúlt években fiókok százait zárták be a magyar bankok, és a digitzalizáció terjedésével a folyamat várhatóan a jövőben is folytatódik. Az online ügyintézés terjedése miatt egyre kevésbé lesznek fenntarthatóak a kisebb forgalmú fiókok, így a bankok ezek bezárása mellett teszik le a voksukat. Ezzel viszont sok kisebb településen az egyetlen bankfiók szűnhet meg, a helyi lakosok így akár több tíz kilométert kénytelenek utazni, ha a pénzügyeiket személyesen szeretnék intézni.

Az elmúlt időszakban több magyar bank is fiókok bezárásáról döntött, elsősorban a digitalizációnak és költségek csökkentésének köszönhető. Az okok között szerepel többek között a banki különadó bevezetése, amely jelentős megszorításokra sarkalta a pénzintézeteket. A 2008-ban kirobbant válság is sok kirendeltség megszűnését idézte elő, igaz, a devizahiteles ügyek intézése miatt először növekedésnek indult a fiókok száma, 2011 óta viszont a kirendeltségek több mint 20 százalékát, közel 400 fiókot szüntettek meg.

Hogy állunk most?

Jelenleg összesen 2696 bankfiók áll rendelkezésünkre, ha pénzügyeinket intéznénk, ezen belül

  • 1354 takarékszövetkezeti fiókot találunk és
  • 1342 bankfiókot.

Ez azt jelenti, hogy a kirendeltségek fele a takarékszövetkezeti integrációhoz tartozik. Persze nem egységes az eloszlás, vannak több fiókot fenntartó bankok. Hazánkban a legtöbb kirendeltséget az OTP tartja fenn, összesen 396 fiókot, így tízből három képviselet tartozik hozzájuk. Második helyen a K&H található 196 fiókkal (15 százalék), és a képzeletbeli dobogós Erste is 126 kirendeltséget tart fenn (9 százalék).

Megyénként is eltér a fiókszám

Megyénként sem egységes a fiókok száma, a legtöbb kirendeltséget Budapesten találjuk (360 darab), de Pest megye is magasan kiemelkedik a 288 darab képviselettel. A legkevesebb kirendeltség egyébként Nógrádban található, itt mindössze 68 helyen intézhetjük a pénzügyeinket személyesen.

Érdemes persze megnézni az egyes bankok és a takarékszövetkezetek fiókjainak arányát is. Míg az országosan a kirendeltségek fele tartozik az integrációhoz, addig vannak az országnak olyan részei, ahol kiemelkedően alacsonyak vagy magasak ezek az arányok.

Az valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a fővárosban mindössze 18 takarék fiók található a 360 képviseletből (5 százalékos az arány), és ha Budapestet nem vesszük figyelembe a speciális helyzete miatt (jelentősen nagyobb ugyanis a népsűrűség), akkor azt láthatjuk, hogy Komárom-Esztergom megyében csupán 28 takarék van (igaz, a megye méretéből adódóan ez nem kirívó szám).

A legmagasabb arány egyébként Hevesben és Nógrádban tapasztalható, itt a fiókok 74 százaléka takarékszövetkezeti kirendeltség, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 73 százalékos a takarékok aránya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Na, de mekkora már Budapest!

Sokan gondolhatják, hogy szépek az adatok, de minden megye más méretű és a lakosság száma is jelentős eltéréseket mutat. Ők jól gondolják, hogy érdemes a népesség adatok tükrében megnézni a bankfiókok számát.

Ha a KSH megyénként becsült 2017-es népességi adataival osztjuk le a kirendeltségek számát, akkor azt láthatjuk, hogy a legjobban a Tolna megyeiek jártak, itt 2337 főre jut egy bankfiók. Az alábbi térképre tekintve láthatjuk, hogy Heves, Győr-Moson-Sopron és Zala megye is jól ellátott bankfiókokkal. Emellett a csupán 68 kirendeltséggel bíró Nógrád is jól áll, ha figyelembe vesszük a népességet, itt 2838 főre jut egy fiók.

Érdekes, hogy a legtöbb képviselettel bíró Budapest a "legrosszabbul" ellátott, itt 4869 főre jut egy bankfiók, persze itt feltehetőleg a távolságok miatt sincs szükség sok kirendeltségre.

A második legrosszabb helyzetben egyébként a Hajdú-Bihar megyeiek vannak, itt 4471 lakos jut egy képviseletre, de ha ránézünk a térképre, akkor láthatjuk, hogy Fejér megye, Csongrád megye és Pest megye is a kevésbé ellátott területek közé tartozik.

Címlapkép: MTI/Vajda János

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 14:10
Ízlelgessük az új kifejezést: Net-Coach. A digitális médiaértés és konfliktuskezelés szakembereiről...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem