15 °C Budapest
Locsolópénzt kapnak a gyerekek? Ezt beszéld át velük

Locsolópénzt kapnak a gyerekek? Ezt beszéld át velük

2017. április 14. 17:30

Húsvétkor sokan elutaznak, mások otthon töltik az ünnepet, a locsolás azonban a legtöbb család esetében a hagyomány részét képzi. De vajon mennyi locsolópénzt kapnak idén a gyerekek? Hogyan érdemes ezzel gazdálkodniuk?

Húsvét alkalmával a gyerekek izgatottan készülnek, a fiúk locsolóverssel a lányok pedig piros tojással várják az ünnepet. A tradíció ugyan visszaszorulni látszik, és mindinkább előtérbe kerül az ajándékozás, a legtöbb helyen még a húsvéti rutin részének számít a locsolás. A szülők jellemzően kisebb játékkal, csokival és más édességgel kedveskednek,

a fiúk emellett 500 és 1000 forint közötti összeget kapnak a locsolásért.

A hozzátartozók esetenként nagyobb címletekkel is kedveskednek. Itt is fontos azonban a mértéktartás. Érdemes megbeszélni, hogy mennyi locsolópénzre számíthatnak, ezzel is elősegítve a gyerekek tanulási folyamatát, miként takarékoskodjanak, és hogyan érjék el a vágyott célt - írja közleményében a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője.

A látogatások alkalmával a fémpénztől a komolyabb összegekig is begyűjthetnek a fiúk. Tapasztalatok szerint az összegyűjtött pénz 4000 forinttól akár 20.000 forintig is terjedhet. Vélhetően ez nagyobb összeg, mint ami sokszor zsebpénzből összegyűlik, ezért érdemes átgondolni az új helyzetet.

A megkeresett pénzt fejben gyorsan elköltik a gyerekek, de az okos döntésekhez nem árt egy kis útmutatás, okítás. A nagy összeg láttán hamar csábulnak el a gyerekek, amitől jó, ha visszatartjuk, megóvjuk őket. A locsoló fiúk ugyan úgy érzik, mivel megdolgoztak a jutalomért, így annak felhasználásáról is ők dönthetnek. Ez valóban jó, ha így van, mert a felelősség is így élhető át, így tanulható. De a gondolkodásukat jó kérdésekkel és esetleg tanácsokkal segíthetik a szülők, nagyobb testvérek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A mérlegelés, a tervezés, információgyűjtés mind a helyes pénzügyi döntések alapjai.

Fontos, hogy a család együtt is leüljön, és közösen beszéljenek a pénzügyekről, illetve játékos formában közelítsenek a téma felé, hiszen minél előbb megismerkednek a gyerekek az alapvető pénzügyi fogalmakkal, annál előbb megtanulnak - többek között - tervezni és beosztani, ezáltal pedig okosabb, magabiztosabb de mindenképpen pénzügyileg tudatos döntéseket hoznak majd a későbbiekben. Ennek a gyakorlatnak az elsajátítására pedig egy nagyon jó fejtörő a locsolópénzzel való gazdálkodás. - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Bank kommunikációs igazgatója.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/ Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?