33 °C Budapest
Ezeket a kétezreseket már sehol nem fogják elfogadni

Ezeket a kétezreseket már sehol nem fogják elfogadni

2017. április 2. 07:02

A sérült bankkártya után ez alkalommal arra voltunk kíváncsiak, vajon mi a helyzet a sérült bankjegyekkel és a kopott pénzérmékkel? Egy kicsit sérült bankjeggyel még fizethetünk a boltban? És hol válthatjuk egyáltalán be az elszakadt pénzeket? A Pénzcentrum mutatja a legfontosabb tudnivalókat.

A kereskedők a boltokban kizárólag az ép, és sérülésmentes bankkártyát kötelesek tőlünk elfogadni. De mi a helyzet a készpénzzel?

A nehezen felismerhető, valamint a sérült forintbankjegyet és forintérmét fizetési művelet során senkinek sem kötelező elfogadnia

- olvasható az Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán.

Hol válthatjuk be a sérült pénzt?

Az elszakadt bankjegyeket és a nehezen felismerhető kopott érméket tehát nem kötelesek elfogadni tőlünk a boltban. Ezekkel a bankjegyekkel a hitelintézetekhez és a postahivatalok pénztáraihoz valamint az MNB-hez fordulhatunk.

KATTINTS! Akár ripityára tört bankkártyával is fizethetsz a boltokban

A beváltást azonban a postákban és bankoknál feltételekhez is köthetik, akár pénzt is kérhetnek érte, elvárhatják például, hogy legyen az adott pénzintézetben bankszámlánk.

A nehezen felismerhető vagy sérült pénzt azonban az MNB lakossági pénztárában költségmentesen váltja át ügyfelei számára.

Érdemes azonban tudnunk, hogy a hiányos, sérült forintbankjegyek csak abban az esetben válthatóak át, ha a bankjegynek több mint 50 százaléka meg van még. Azokat a hiányos, sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50 százalékot, az MNB térítés nélkül bevonja a forgalomból.

KATT! Ne otthon tartsd a pénzed! Nézd meg a legolcsóbb bankszámlákat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezeket a bankjegyeket még 30 naptári napon keresztül őrzik, ekkor még benyújthatjuk a pénz hiányzó részeit. Az azonban fontos, hogy a részeknek azonos bankjegyhez kell tartozniuk.

Mi számít sérült pénznek?

Hiányos bankjegynek az a lyukas bankjegy számít, amelynek felületén legalább egy látható (10 mm2-nél nagyobb területű) lyuk található, valamint az a csonka bankjegy, amely esetében a hiányzó rész meghaladja a 3 mm-t.

  • Nehezen felismerhető érmének számít, amely megkopott, jelentősen elszíneződött, illetve a külső felületének állapota nem teszi lehetővé a névérték vagy az érmekép felismerését (pl. korrodált forintérme).
  • Sérült érme pedig az, amelyik eredeti alakját elveszítette.
  • Sérült bankjegynek számít, amelynek állapota fizikai (mechanikai) vagy vegyi hatásra, illetve bármilyen egyéb más módon megváltozott, pl. a kémiailag (vegyszerrel), biológiailag, vagy a pénzlopás megelőzésére használt biztonsági eszközök működésbe hozatala miatt szennyezett, lyukasztott, kimosott bankjegy.

Csak, ha felismerik...

A különböző nehezen felismerhető érméket csak akkor tudjuk beváltani a postákon vagy a hitelintézeteknél, ha ott a helyszínen egyértelműen meg tudják állapítani az átváltani kívánt érmék címletét, valódiságát és mennyiségét.

Ha a pénztáros nem tud egyértelműen dönteni a sérült érmék átválthatóságáról, akkor átvételi elismervény, jegyzőkönyv, esetleg az átvételt igazoló más dokumentum kiállításával veszt át a kérdéses érméket.

A kérdéses érme pedig az MNB szakértői bizottságához kerül megvizsgálásra.
  • Ha az érme átváltható, akkor az MNB az ellenértéket a beküldő hitelintézetnek, illetve a postának átutalja, ahonnan ezt majd később megkaphatjuk.
  • Ha az érme nem váltható át, akkor az MNB értesíti az érmét beküldő hitelintézetet, illetve postát, aki pedig értesít erről minket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 4. 06:26
“Miért nem megy napjainkban még feljebb az arany, ilyen inflációs környezetben?” Az aran...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?