12 °C Budapest
26 éves, de még mindig az anyja kezeli az RTL sztárjának megtakarításait

26 éves, de még mindig az anyja kezeli az RTL sztárjának megtakarításait

2017. március 2. 16:32

Megszállott szerencsejátékos az egykori valóságshow nyertes Aurelio. Elmondása szerint jobb napokon megháromszorozza a fizetését. A megtakarításait viszont az édesanyja kezeli, mert ezen a téren még éretlennek tartja magát.

Néhány hónapja már nem csak hobbiból szerencsejátékozik Aurelio, az RTL klub valóság showjának egykori győztese. Tavaly novemberben kezdett sportfogadásokkal foglalkozni, amibe azóta sok időt és munkát fektet.

Akadnak napjaim, amikor megháromszorozom a fizetésemet, de ehhez órákat töltök a laptop előtt. Nézegetem az eredményeket, a mérleget, sérüléseket, ki játszik otthon, ki idegenben. Sokszor hajnali 2-ig nyomkodom a gépet és nézem az eredményeket"

- mondta a Blikknek Aurelio. Azt is elárulta, hogy van egy kis tartaléka, ha bármi történnek, ahhoz hozzá tudna nyúlni. Ezt az összeget viszont az édesanyja kezeli.

Van egy kis tartalékom, amihez nem nyúlok. Ezek nem milliók, de pont mindig annyi, hogy ha bármi történik, legyen mihez nyúlni. Elég szégyen, de odaadom anyámnak, hogy ő kezelje. Ilyen téren még nem értem meg, de semmi más nem tart vissza jobban, mint hogy anyád azt mondja, hogy nem, fiam"

- mondta az RTL sztárja.

A pénzügyi felelősség és tudatosság hiánya nem csak a szerencsejátékozó celeb egyéni problémája. Az OECD tanulmánya szerint a magyarok nem állnak, ha pénzügyi tudatosságról van szó. A vizsgált 30 ország között a 22. helyet sikerült megszereznünk. Legrosszabbul a pénzügyi hozzáállásban szereztük.

Nem megy a matek

A megkérdezettek csak 42 százaléka van tisztában a kamatos kamat előnyeivel a befektetésekre nézve, és csak 58 százalék tudja a megtakarításain elért hozamot kiszámítani. A társadalom egészét nézve elmondható, hogy a nyugati országokhoz képest gyerekcipőben járunk a pénzügyi tudatosság terén.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sok felnőtt is csak nehezen tud eligazodni ebben a világban, ennek az egyik fő oka, hogy gyermekként nem volt előtte példa, és felnőtt fejjel kellett magát beleásnia a hitelekbe, befektetések, kötvények és részvények világába.

A pénzügyi tudatosság a fiatal magyar felnőttek körében is lesújtó, a befektetésekről pedig többségüknek halvány fogalma sincs. A probléma társadalmi szintű.

Nem véletlen, hogy a pénzügyi tudatosság egyre nagyobb hangsúlyt kap országos szinten is. A banki és pénzügyi termékek az utóbbi néhány évtizedben elöntötték a piacot. És a jelenleginél már csak bonyolultabbak és összetettebbek lesznek a termékek. Ha nem gondoljuk át kellően a döntést, annak csúnya bukás és anyagi katasztrófa is lehet a vége. Pedig az új fizetési megoldások, a hitel- és befektetési lehetőségek alapvetően mind az érdekeinket szolgálják. Ha tudunk vele bánni.

Még a kormány is felismerte, hogy itt bizony nagy a gond, és ha nem szeretné a következő évtizedekben százezrek hitelmentését menedzselni, akkor valamit tenni kell. Idén bejelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztéséért koncepciót dolgoznak ki. A pénzügyi tudatosságra nevelés viszont nem kizárólag az iskola dolga, az otthoni minták alapján tanulnak elsődlegesen a gyerekek és a fiatalok.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?