14 °C Budapest

Itt az OTP válasza: ezért tiltottak ki ezreket a mobilbankból

2017. február 27. 17:01

A hétvégén frissítette mobilbankját az OTP, az új verzió azonban nagyjából 8 ezer felhasználót kizár az alkalmazás használatából. A kitiltás azonban nem véletlen, ugyanis a változással a bank egy fontos biztonsági kiskaput zár be, ezzel pedig biztonságosabbá teszi az okostelefonon keresztül végzett pénzügyi tevékenységeket.

Több sajtóorgánumban is megjelent, hogy az OTP hétvégén kiadott mobilbanki alkalmazása borsot tör a felhasználók orra alá. Ennek oka, hogy az új verziót csak eredeti operációs rendszerrel lehet futtatni, ami a feltört rendszerrel mobilozóknak így gyakorlatilag ellehetetleníti az alkalmazás futtatását.

Mit mond erre az OTP?

A SmartBank mobilalkalmazás használata a technikai feltételeket teljesítő készülékek esetében biztonságos. Ugyanakkor a feltört (rooted, jailbreaked) készüléken történő használatból eredő esetleges károkért az OTP Bank nem vállal felelősséget

- tudta meg korábban a banktól a Pénzcentrum.

A mobilbank biztonságát egyébként (többek között) ezzel az öt módszerrel garantálja az OTP:

  • Regisztrálásnál a kétfaktoros authentikációt, vagyis hitelesítés használnak.
  • A jelszó komplexitásának vizsgálnak, a bank nem engedi, hogy triviális jelszavakat használjunk, ráadásul 30 naponként jelszócsere figyelmeztetést is küldenek.
  • Egy adott számú belépési kísérlet után törlik regisztrációnkat.
  • SSL/TLS-alapú, titkosított kommunikációt használnak.
  • Védik az alkalmazás által a készüléken tárolt lokális fájlokat, adatokat is.

A mobilbanki alkalmazásoknak is, mint minden internetes szolgáltatásnak az alkalmazott kommunikációs közegtől és az ügyféloldali eszköz jellegétől függetlenül biztonságosnak kell lenniük - tette hozzá a bank.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bank tehát az előírások és a minél nagyobb biztonság érdekében hozhatta meg azt a döntést, hogy a könnyen feltörhető, nem eredeti operációs rendszerrel működő telefonokat kizárja az alkalmazás felhasználói közül. Ezzel egyébként valószínűleg nekik a netbankos rendszert kell használniuk a jövőben, viszont a bank kizárja azt, hogy a gyenge védelemmel ellátott telefonokon keresztül az ügyfeleknek pénzügyi kára keletkezzen.

Hányan lehetnek az érintettek?

A korábbi cikkünk alapján az OTP mobilapplikációit jelenleg 260-270 ezren használhatják. A sajtóértesülések arról szólnak, hogy a hozzáférési probléma nagyjából az összes felhasználó 5 százalékát érinti, így feltehetően nagyjából 8 ezer felhasználó nem tudja elérni az OTP mobilbankját.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem