-1 °C Budapest
Nem nyugdíjra, és nem is a gyerek oktatására gyűjtenek a legtöbben

Nem nyugdíjra, és nem is a gyerek oktatására gyűjtenek a legtöbben

2017. február 3. 18:00

A hazai befektető leginkább általános tartalék miatt, évente több alkalommal és 1-3 éves időtávon növeli megtakarítását. Legígéretesebbnek jelenleg az amerikai részvénypiacokat és a gyógyszer-befektetéseket vélik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyértelműen a biztonsági tartalék a legfontosabb megtakarítási cél, négyből három hazai befektető erre gyűjti pénzét. Látványosan kevesebben szánják nyugdíjra jelenlegi megtakarításukat (38%), míg szorosan harmadik helyen a gyermekek jövője áll, amelyre nagyjából minden harmadik megtakarító tesz félre - derül ki a K&H Alapkezelő országos felméréséből.

A tavaly év végén végzett befektetői felmérésünk alapján azt mondhatjuk, hogy a megtakarítók az arany középutat választják - már ami az időtávot illeti. Ez azt jelenti, hogy bár rövid, közép- és hosszú távra is terveznek megtakarítást, az 1-3 éves időtáv messze a legnépszerűbb. A megkérdezett befektetők több mint fele (52,6%) ilyen időre tervezi megtakarítását, míg közel minden harmadik befektetőnek van 4-5 éves távra, illetve több mint 5 éves távra megtakarítása. Ez azért szerencsés, mert az adókedvezmények is 3-5 éves távtól nyújtanak leginkább lehetőséget a hozam növelésére"

- tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A rendszeres megtakarításban van még hova fejlődni, hiszen csupán minden ötödik hazai befektető tesz félre minden hónapban. Ha ehhez hozzávesszük azokat is, akik évente több alkalommal gyarapítják tartalékukat, akkor már jobb a helyzet, azonban fontos látni, hogy az akár kis összegű, de rendszeres megtakarítás több év alatt már szép összeget eredményez.

Befektetési top 10

A megkérdezett befektetők elsősorban a legfejlettebb régiók - így az USA, Németország és az eurózóna - gazdasági növekedéséből kívánnak profitálni, míg az iparágak között egyértelműen a gyógyszer-, illetve autóipart és az IT szektort tartják ígéretesnek.

"A tavaly 20 százalék felett teljesítő hazai részvénypiac, a több mint 10 százalékot nyújtó feltörekvő régió és a közel 5 százalékot teljesítő fejlett tőzsdék a világgazdaság gyorsuló bővülése mellett idén is jó kilátással bírnak, igaz, az arányokban komoly változásokra számítunk, és elsősorban a fejlett piacokra érdemes koncentrálni" - javasolja Zobor Zsuzsanna.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?