0 °C Budapest
Itt a mesterterv: 120 ezer új helyen fizethetünk majd bankkártyával

Itt a mesterterv: 120 ezer új helyen fizethetünk majd bankkártyával

2016. december 29. 15:04

Nagy volt az érdeklődés, szinte a teljes, 2,4 milliárd forintos keretet lekötötték a bankok, amelyből jövőre 30 ezer új POS-terminál telepítése valósulhat meg - mondta Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján. Van még tér a növekedésre, mert 220 ezer online pénztárgép van a boltokban, és csak 100 ezer POS-terminál.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Máris lekötötték a kártyakibocsátók, vagyis bankok azt a 2,4 milliárd forintos állami keretet, amelyet POS-terminál telepítésére használhatnak fel jövőre. A terminálonként legfeljebb 80 ezer forintos támogatásból összesen 30 ezer új terminált telepíthetnek a bankok.

Mint Hornung elmondta, a növekedésnek azonban még így is bőven lesz tere, mivel összesen 220 ezer online pénztárgépet lát a NAV, de csak 100 ezer POS-terminált, és még a 30 ezer újjal együtt is csak alig több, mint a pénztárgépek felénél lehet majd kártyával fizetni. Az államtitkár hozzátette azt is: a lakosság pénzügyi tudatosságának javítása érdekében indítandó program tavaszra készül el, ez az intézkedés is beleillik ebbe a programcsomagba.

A POS-terminál telepítés támogatása mellett az MNB is harcba száll a készpénzzel szemben, nemrég készült el az azonnali átutalási rendszer koncepciója, amely révén az ígéret szerint pár éven belül a készpénz az összes fizetési helyzetben helyettesíthető lesz.

Címlapkép: MTI / Kallos Bea

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39