16 °C Budapest
A magyarok ötödének már van ilyen megtakarítása: nem véletlenül népszerű

A magyarok ötödének már van ilyen megtakarítása: nem véletlenül népszerű

2016. december 20. 16:02

Töretlenül népszerűek az ingatlannal kapcsolatos hosszú távú megtakarítási célok, legyen szó felújításról, korszerűsítésről vagy vásárlásról. Közel minden harmadik ember spórol erre a célra, és az idei ingatlanpiaci fellendülésnek köszönhetően ez a szám várhatóan még tovább emelkedik. A finanszírozás tekintetében vannak akadályozó tényezők, az összetett megoldások azonban nyerőnek bizonyulhatnak.

A jubileumi, tízedik OTP Öngondoskodási Index kutatás komplex módon, a pénzügyi vonatkozásoknál tágabb összefüggésekben vizsgálja az öngondoskodást, illetve az ezzel kapcsolatos attitűdöt is elemezi. Az idei adatok szerint a váratlan helyzetre való takarékoskodás, a képzés és az ingatlan a három legnépszerűbb megtakarítási cél. Ezekhez egyre inkább felzárkózik az időskorra képzett anyagi tartalék.

A kutatásban megkérdezettek 17 százaléka szerint havonta 10 ezernél kevesebbet, 19 százaléka szerint 10 és 50 ezer forint közötti, 13 százaléka szerint pedig 50 ezer forintnál nagyobb összeget érdemes megtakarítani. Többségük célként a lakás vagy a családi ház felújítását jelölte meg, de minden nyolcadik válaszadó ingatlanvásárlásra tesz félre.

Az ingatlantulajdonlás a magyarok körében alapvető cél, sokan ezt tekintik a hosszú távú öngondoskodás egyik hatékony formájának. Az ingatlan birtoklás aránya nemzetközi összehasonlításban is magas, 90 százalékot meghaladó, sőt, a nyugdíjasok körében Szlovákia mögött dobogós helyen állunk a nagyjából 95 százalékos aránnyal.

Állami támogatással megspórolható milliók

Ami az ingatlancélok finanszírozását illeti: nagy kihívást jelent, hogy az emberek kis része készít csak hosszú távú pénzügyi tervet. Öt-tíz évre előre csak minden tizedik válaszadó, ennél hosszabb időre pedig csak alig huszaduk tervez. Mivel egy lakásvásárlás általában jelentősen megterheli a családi kasszát, a hitel kiválasztásánál fontos szempont lehet a kiszámíthatóság, illetve a kockázatok csökkentése

Emiatt érdemes lehet fix kamatozású kölcsönt választani, ami kiszámíthatóvá teszi a havi kiadásokat. Emellett érdemes igénybe venni az állami otthonteremtési támogatást, lakástakarékot, lakáshitel cafetériát, illetve kamattámogatott hitelt. Ezek együttesen, akár több millióval csökkenthetik az összköltséget, miközben a törlesztési idő is évekkel rövidíthető.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Arról egyébként, hogy az emberek fantáziát látnak ezekben a megoldásokban, az is tanúskodik, hogy például a lakástakarékpénztár az életbiztosítások után már a második legnépszerűbb megtakarítási formává vált Magyarországon. A kutatás eredményeiből az is látszik, hogy az emberek közel ötöde már rendelkezik lakástakarék szerződéssel, vagy a közeljövőben szeretne ilyen formában félretenni.

Címlapkép: MTVA / Jászai Csaba

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 3. 16:57
A két cég a szeptember végi határid lejártát követen, az utolsó pillanat után végül mégis megegyezet...
Bankmonitor  |  2022. október 3. 16:17
Az árak drasztikus emelkedése miatt most minden eddiginél jobban kell takarékoskodnunk. Ez a helyzet...
Holdblog  |  2022. október 3. 11:51
A monetáris politika lehetetlen hármassága kissé leegyszersítve azt mondja ki, hogy a a szabad tkemo...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?