22 °C Budapest
A magyarok ötödének már van ilyen megtakarítása: nem véletlenül népszerű

A magyarok ötödének már van ilyen megtakarítása: nem véletlenül népszerű

2016. december 20. 16:02

Töretlenül népszerűek az ingatlannal kapcsolatos hosszú távú megtakarítási célok, legyen szó felújításról, korszerűsítésről vagy vásárlásról. Közel minden harmadik ember spórol erre a célra, és az idei ingatlanpiaci fellendülésnek köszönhetően ez a szám várhatóan még tovább emelkedik. A finanszírozás tekintetében vannak akadályozó tényezők, az összetett megoldások azonban nyerőnek bizonyulhatnak.

A jubileumi, tízedik OTP Öngondoskodási Index kutatás komplex módon, a pénzügyi vonatkozásoknál tágabb összefüggésekben vizsgálja az öngondoskodást, illetve az ezzel kapcsolatos attitűdöt is elemezi. Az idei adatok szerint a váratlan helyzetre való takarékoskodás, a képzés és az ingatlan a három legnépszerűbb megtakarítási cél. Ezekhez egyre inkább felzárkózik az időskorra képzett anyagi tartalék.

A kutatásban megkérdezettek 17 százaléka szerint havonta 10 ezernél kevesebbet, 19 százaléka szerint 10 és 50 ezer forint közötti, 13 százaléka szerint pedig 50 ezer forintnál nagyobb összeget érdemes megtakarítani. Többségük célként a lakás vagy a családi ház felújítását jelölte meg, de minden nyolcadik válaszadó ingatlanvásárlásra tesz félre.

Az ingatlantulajdonlás a magyarok körében alapvető cél, sokan ezt tekintik a hosszú távú öngondoskodás egyik hatékony formájának. Az ingatlan birtoklás aránya nemzetközi összehasonlításban is magas, 90 százalékot meghaladó, sőt, a nyugdíjasok körében Szlovákia mögött dobogós helyen állunk a nagyjából 95 százalékos aránnyal.

Állami támogatással megspórolható milliók

Ami az ingatlancélok finanszírozását illeti: nagy kihívást jelent, hogy az emberek kis része készít csak hosszú távú pénzügyi tervet. Öt-tíz évre előre csak minden tizedik válaszadó, ennél hosszabb időre pedig csak alig huszaduk tervez. Mivel egy lakásvásárlás általában jelentősen megterheli a családi kasszát, a hitel kiválasztásánál fontos szempont lehet a kiszámíthatóság, illetve a kockázatok csökkentése

Emiatt érdemes lehet fix kamatozású kölcsönt választani, ami kiszámíthatóvá teszi a havi kiadásokat. Emellett érdemes igénybe venni az állami otthonteremtési támogatást, lakástakarékot, lakáshitel cafetériát, illetve kamattámogatott hitelt. Ezek együttesen, akár több millióval csökkenthetik az összköltséget, miközben a törlesztési idő is évekkel rövidíthető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Arról egyébként, hogy az emberek fantáziát látnak ezekben a megoldásokban, az is tanúskodik, hogy például a lakástakarékpénztár az életbiztosítások után már a második legnépszerűbb megtakarítási formává vált Magyarországon. A kutatás eredményeiből az is látszik, hogy az emberek közel ötöde már rendelkezik lakástakarék szerződéssel, vagy a közeljövőben szeretne ilyen formában félretenni.

Címlapkép: MTVA / Jászai Csaba

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?