32 °C Budapest
Sorra hamisították a húszezreseket: nálad is lehet egy

Sorra hamisították a húszezreseket: nálad is lehet egy

2016. december 19. 11:01

Több száz, a laikusok számára igazinak tűnő hamisított húszezreseket vont ki a forgalomból a rendőrség. Az ügyben összesen 15 gyanúsított ellen jártak el. De mit tehetünk, ha mi találkozunk hamis bankjeggyel? Egyáltalán honnan ismerhetjük fel a hamis címleteket?


2015. szeptemberétől kezdve gyártott hamis húszezreseket M. Gergő, aki 14 társának segítségével hozta forgalomba a laikusok megtévesztésére alkalmas minőségű hamis bankjegyeket - olvasható a rendőrség honlapján.

Az érintettek autóinak és otthonainak átkutatása során eddig 588 darab hamis bankjegyet találtak és foglaltak le: összesen 11 760 000  forint értékben.
Forrás: police.hu

Hogyan ismerhetjük fel a hamis bankókat?

Nem árt tudunk, hogy a hamisítók kedvencei közé a nagyobb címletek, vagyis a 10 és a 20 ezer forintos bankjegyek tartoznak. Éppen ezért jobb, ha ezekkel mindig picit elővigyázatosabbak vagyunk. Ahhoz, hogy felismerjük a hamis bankjegyeket, tisztában kell lennünk a valódi címletek jellemzővel. Ennek ismeretében már egyszerűen:

  • tapintással,
  • mozgatással,
  • vagy a fény felé tartva

kiszűrhetjük a hamis bankókat. A legnagyobb eséllyel azonban a pénztárosok találkozhatnak hamis bankjegyekkel, ők akár UV-A és UV-C lámpát is használhatnak az ellenőrzéshez.

Mi a teendő, ha hamis pénzzel találkozunk?

A pénztárakban dolgozóknak mindig érdemes tisztában lenniük azzal, hogy mi tévők legyenek, ha hamis pénzzel találkoznak. Az MNB tájékoztatása szerint pedig az alábbiakra kell különösen figyelniük:

  • A pénz átvételekor nem szabad elmulasztani a bankjegyek adott körülmények között reális mértékű ellenőrzését
  • Visszajárót csak akkor adjunk az ügyfélnek, ha a pénzt már ellenőriztük
  • A hamis bankjegy és érme nem fogadható el fizetőeszközként
  • Persze saját biztonságunk a legfontosabb ezért nem szabad vitatkozni a vevővel
  • Ne adjuk vissza a vevőnek a gyanús bankjegyet
  • Ha van lehetőségünk értesítsük a rendőrséget
  • Jegyezzük meg a vevő kinézetét, esetleg rendszámát

Mi lesz a hamis pénz sorsa?

Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely banknak, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni. Később az új típusú hamisítványokat, illetve az azokra vonatkozó műszaki, statisztikai adatokat pedig továbbítják a pénzhamisítás elleni védelmi feladatokat közösségi szinten ellátó szervezetekhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MNB szakértői általi vizsgálat során valódinak minősített hamisgyanús pénz ellenértéket az MNB a beküldő számára megtéríti. A szakértői vizsgálat során hamisnak minősített pénzt az MNB őrzi, vissza nem szolgáltatja és tekintve, hogy a hamis pénz értéket nem képvisel, ellenértéket sem térít

- olvasható a jegybank tájékoztatásában.

Egyre kevesebb a hamisítvány

Ahogyan a fenti képen is látszik, a hamisítványok még a régi 20 ezres mintájára készültek. Az újabb 20 ezreseket már vélhetően nehezebb lenne hamisítani, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított bankjegycsere-programjának az előállítási költségek (a folyamatos utángyártás) optimalizálása mellett épp a biztonság növelése volt a célja.

Az eddig lecserélt címletek pedig jól is teljesítettek biztonsági szempontból, hiszen a statisztikák szerint tavaly 26 százalékkal csökkent a forint bankjegyek hamisítása. Az új 20 ezer forintosok egyébként már mintegy 80 százalékát teszik ki a forgalomban levő mennyiségének.

Idén még nem vonják ki a régi 20 ezreseket

A korábbi tervekhez képest az MNB egy évvel, 2017. december 31-ig meghosszabbítja a 2015 előtt kibocsátott 20 ezer forintosok bevonásának határnapját. Így a régi húszezresek további egy évig, azaz 2017. december 31-ig törvényes fizetőeszközként használhatók a vásárlások során.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?