25 °C Budapest
Sorra hamisították a húszezreseket: nálad is lehet egy

Sorra hamisították a húszezreseket: nálad is lehet egy

2016. december 19. 11:01

Több száz, a laikusok számára igazinak tűnő hamisított húszezreseket vont ki a forgalomból a rendőrség. Az ügyben összesen 15 gyanúsított ellen jártak el. De mit tehetünk, ha mi találkozunk hamis bankjeggyel? Egyáltalán honnan ismerhetjük fel a hamis címleteket?


2015. szeptemberétől kezdve gyártott hamis húszezreseket M. Gergő, aki 14 társának segítségével hozta forgalomba a laikusok megtévesztésére alkalmas minőségű hamis bankjegyeket - olvasható a rendőrség honlapján.

Az érintettek autóinak és otthonainak átkutatása során eddig 588 darab hamis bankjegyet találtak és foglaltak le: összesen 11 760 000  forint értékben.
Forrás: police.hu

Hogyan ismerhetjük fel a hamis bankókat?

Nem árt tudunk, hogy a hamisítók kedvencei közé a nagyobb címletek, vagyis a 10 és a 20 ezer forintos bankjegyek tartoznak. Éppen ezért jobb, ha ezekkel mindig picit elővigyázatosabbak vagyunk. Ahhoz, hogy felismerjük a hamis bankjegyeket, tisztában kell lennünk a valódi címletek jellemzővel. Ennek ismeretében már egyszerűen:

  • tapintással,
  • mozgatással,
  • vagy a fény felé tartva

kiszűrhetjük a hamis bankókat. A legnagyobb eséllyel azonban a pénztárosok találkozhatnak hamis bankjegyekkel, ők akár UV-A és UV-C lámpát is használhatnak az ellenőrzéshez.

Mi a teendő, ha hamis pénzzel találkozunk?

A pénztárakban dolgozóknak mindig érdemes tisztában lenniük azzal, hogy mi tévők legyenek, ha hamis pénzzel találkoznak. Az MNB tájékoztatása szerint pedig az alábbiakra kell különösen figyelniük:

  • A pénz átvételekor nem szabad elmulasztani a bankjegyek adott körülmények között reális mértékű ellenőrzését
  • Visszajárót csak akkor adjunk az ügyfélnek, ha a pénzt már ellenőriztük
  • A hamis bankjegy és érme nem fogadható el fizetőeszközként
  • Persze saját biztonságunk a legfontosabb ezért nem szabad vitatkozni a vevővel
  • Ne adjuk vissza a vevőnek a gyanús bankjegyet
  • Ha van lehetőségünk értesítsük a rendőrséget
  • Jegyezzük meg a vevő kinézetét, esetleg rendszámát

Mi lesz a hamis pénz sorsa?

Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely banknak, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni. Később az új típusú hamisítványokat, illetve az azokra vonatkozó műszaki, statisztikai adatokat pedig továbbítják a pénzhamisítás elleni védelmi feladatokat közösségi szinten ellátó szervezetekhez.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az MNB szakértői általi vizsgálat során valódinak minősített hamisgyanús pénz ellenértéket az MNB a beküldő számára megtéríti. A szakértői vizsgálat során hamisnak minősített pénzt az MNB őrzi, vissza nem szolgáltatja és tekintve, hogy a hamis pénz értéket nem képvisel, ellenértéket sem térít

- olvasható a jegybank tájékoztatásában.

Egyre kevesebb a hamisítvány

Ahogyan a fenti képen is látszik, a hamisítványok még a régi 20 ezres mintájára készültek. Az újabb 20 ezreseket már vélhetően nehezebb lenne hamisítani, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított bankjegycsere-programjának az előállítási költségek (a folyamatos utángyártás) optimalizálása mellett épp a biztonság növelése volt a célja.

Az eddig lecserélt címletek pedig jól is teljesítettek biztonsági szempontból, hiszen a statisztikák szerint tavaly 26 százalékkal csökkent a forint bankjegyek hamisítása. Az új 20 ezer forintosok egyébként már mintegy 80 százalékát teszik ki a forgalomban levő mennyiségének.

Idén még nem vonják ki a régi 20 ezreseket

A korábbi tervekhez képest az MNB egy évvel, 2017. december 31-ig meghosszabbítja a 2015 előtt kibocsátott 20 ezer forintosok bevonásának határnapját. Így a régi húszezresek további egy évig, azaz 2017. december 31-ig törvényes fizetőeszközként használhatók a vásárlások során.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?