16 °C Budapest

9 tipp: így előzheted meg a bankkártyás visszaéléseket

2016. november 24. 12:03

Már csak alig egy hónap van karácsonyig. Ebben az időszakban pedig sokkal többen szoktunk vásárolni, mint az év többi részében. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos körültekintőnek lenni a karácsonyi forgatagban.


Az egyik legkényelmesebb, ám legveszélyesebb módja annak, amit irataink, értékeink tárolására el lehet képzelni az, amikor magunkkal hordjuk pénztárcánkban az összes fontos iratot, persze készpénzzel és bankkártyával együtt.

Ez praktikus ugyan, hiszen így minden egy helyen megtalálható. Ám a multi funkciós erszény elveszítése vagy ellopása súlyos anyagi károkat tud okozni. Nem beszélve arról, hogy az okmányok újbóli beszerzése igen sok idővel és türelmet felemésztő procedúrákkal is járhat. Ezért fő az óvatosság a bankkártyás fizetésnél, készpénz felvételnél is! Mit tehetünk irataink, pénzünk biztonsága érdekében? Mivel lehet hatékonyan kivédeni a tipikus karácsonyi bűncselekményeket?

Az alábbi 9 tippel könnyen megelőzhetjük, hogy az ünnepi hangulat, és a vele járó sürgés-forgás áldozatává váljunk - olvasható MSN védelem Kft. közleményében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 1. Soha ne tároljuk együtt a PIN kódot és a bankkártyát! Ha semmiképpen nem tudjuk megjegyezni a PIN kódot, olyan helyen rögzítsük, amelyről csak mi tudunk. Lehetőleg NE a pénztárcában egy kis papíron!
  • 2. Érdemes alacsonyabb napi készpénz felvételi limitet beállítani, mint amennyit átlagosan javasol a bank.
  • 3. Ha bank- vagy hitelkártyánk eltűnését tapasztaljuk, azonnal tiltassuk le azt!
  • 4. A készpénzforgalom ellenőrzésére célszerű SMS tájékoztató szolgáltatást igényelni.
  • 5. Soha ne hagyjuk pénztárcánkat, bankkártyánkat a gépkocsiban.
  • 6. A pénzfelvétellel kapcsolatos bizonylatokat őrizzük meg, lehetőleg ne dobjuk el pénzfelvétel után.
  • 7. Csak "biztonságos" automatából (pl. bankfiókokban lévő automatáknál, zárható Pénzfelvevő helyeken) vegyünk fel pénzt! Ha bármilyen oda nem illő technikai eszközt látunk, annál az automatánál inkább ne vegyünk fel pénzt!
  • 8. Internetes vásárlás esetén használjunk ún. webkártyát, amivel drasztikusan csökkenthetők a visszaélések, hiszen elkülönített kártyaszámról van szó. Előnye, hogy mindig csak annyi összeget helyezhetünk el rajta, amennyi éppen az online vásárláshoz szükséges.
  • 9. Soha ne adjuk meg bankkártya adatainkat! Sem interneten, sem telefonon sem pedig sms-ben, a bank ezt soha nem kéri! Ne vegyünk részt olyan "nyereményjátékban", amelyet bank nevében hirdetnek, és a bankkártyával kapcsolatban kérnek adatokat.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem