9 tipp: így előzheted meg a bankkártyás visszaéléseket

9 tipp: így előzheted meg a bankkártyás visszaéléseket

2016. november 24. 12:03

Már csak alig egy hónap van karácsonyig. Ebben az időszakban pedig sokkal többen szoktunk vásárolni, mint az év többi részében. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos körültekintőnek lenni a karácsonyi forgatagban.


Az egyik legkényelmesebb, ám legveszélyesebb módja annak, amit irataink, értékeink tárolására el lehet képzelni az, amikor magunkkal hordjuk pénztárcánkban az összes fontos iratot, persze készpénzzel és bankkártyával együtt.

Ez praktikus ugyan, hiszen így minden egy helyen megtalálható. Ám a multi funkciós erszény elveszítése vagy ellopása súlyos anyagi károkat tud okozni. Nem beszélve arról, hogy az okmányok újbóli beszerzése igen sok idővel és türelmet felemésztő procedúrákkal is járhat. Ezért fő az óvatosság a bankkártyás fizetésnél, készpénz felvételnél is! Mit tehetünk irataink, pénzünk biztonsága érdekében? Mivel lehet hatékonyan kivédeni a tipikus karácsonyi bűncselekményeket?

Az alábbi 9 tippel könnyen megelőzhetjük, hogy az ünnepi hangulat, és a vele járó sürgés-forgás áldozatává váljunk - olvasható MSN védelem Kft. közleményében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • 1. Soha ne tároljuk együtt a PIN kódot és a bankkártyát! Ha semmiképpen nem tudjuk megjegyezni a PIN kódot, olyan helyen rögzítsük, amelyről csak mi tudunk. Lehetőleg NE a pénztárcában egy kis papíron!
  • 2. Érdemes alacsonyabb napi készpénz felvételi limitet beállítani, mint amennyit átlagosan javasol a bank.
  • 3. Ha bank- vagy hitelkártyánk eltűnését tapasztaljuk, azonnal tiltassuk le azt!
  • 4. A készpénzforgalom ellenőrzésére célszerű SMS tájékoztató szolgáltatást igényelni.
  • 5. Soha ne hagyjuk pénztárcánkat, bankkártyánkat a gépkocsiban.
  • 6. A pénzfelvétellel kapcsolatos bizonylatokat őrizzük meg, lehetőleg ne dobjuk el pénzfelvétel után.
  • 7. Csak "biztonságos" automatából (pl. bankfiókokban lévő automatáknál, zárható Pénzfelvevő helyeken) vegyünk fel pénzt! Ha bármilyen oda nem illő technikai eszközt látunk, annál az automatánál inkább ne vegyünk fel pénzt!
  • 8. Internetes vásárlás esetén használjunk ún. webkártyát, amivel drasztikusan csökkenthetők a visszaélések, hiszen elkülönített kártyaszámról van szó. Előnye, hogy mindig csak annyi összeget helyezhetünk el rajta, amennyi éppen az online vásárláshoz szükséges.
  • 9. Soha ne adjuk meg bankkártya adatainkat! Sem interneten, sem telefonon sem pedig sms-ben, a bank ezt soha nem kéri! Ne vegyünk részt olyan "nyereményjátékban", amelyet bank nevében hirdetnek, és a bankkártyával kapcsolatban kérnek adatokat.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?