33 °C Budapest
Évi 60-70 ezer forintot spórolhatsz, ha erre odafigyelsz

Évi 60-70 ezer forintot spórolhatsz, ha erre odafigyelsz

2016. november 3. 12:03

A kényelem mellett évente akár 60-70 ezer forintot is megtakaríthat az, aki körültekintően és a számlahasználati szokásaihoz igazodva választ bankszámlát.

Egy középkorú, átlagos jövedelemmel és bankolási szokásokkal (havi két ATM-es pénzfelvétel, öt bankkártyás vásárlás, három csoportos beszedés és két utalás) rendelkező miskolci fogyasztó összes számlaköltsége például akár havi 477 forint is lehet. Ha viszont nem megfelelően választja meg számlacsomagját, havonta akár 6500 forintot is fizethet - írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank. 

Az MNB Bankszámlaválasztója szerint (ez bárki számára online elérhető) egy pécsi nyugdíjas számára, a rá jellemző átlagos számlahasználat (havi egy-egy ATM-es és bankfiókos készpénzfelvétel, két bankkártyás vásárlás, egy csoportos beszedés) során lehet, hogy csak 440 forintra, de kellő odafigyelés híján akár havi 6000 forintra is tehető a havi átlagos teher. A jegybanki adatbázis szerint a miskolci és a pécsi fogyasztói is mintegy 150 helyben elérhető számlaajánlat közül választhat.

Egy hazai átlagnyugdíjasnak a ma lakóhelyén elérhető, piaci alapú bankszámlák közel felénél olcsóbb lenne a kormányrendelet által előírt, és 2016. október 15-től kötelezően bevezetett banki alapszámla, melynek minden hazai hitelintézet kínálatában szerepelnie kell.

Az alapvető pénzügyi szolgáltatásokat biztosító alapszámla havi összköltsége 2016-ban - ha az ügyfél nem kér többletszolgáltatásokat - maximum 1575 forint lehet. Mindemellett egyes csoportok számára az alapszámla jövő januártól ingyenesen is elérhető lehet.

Időnként érdemes újragondolni

A fizetési számlával már rendelkezőknek is érdemes időről időre áttekinteni az aktuális számlahasználati költségeket, és a bankolási szokásoknak, egyéni preferenciáknak (pl. sok/kevés banki műveletet végez; fontos/nem lényeges a betéti kamat mértéke, stb.) megfelelően összehasonlítani az egyes számlaajánlatokat. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pénzügyi intézmények sokszor e számlahasználati ügyfélprofilok alapján alakítják ki díjszabásukat, így fontos, hogy a fogyasztó már a számlaválasztás előtt tudja: körülbelül mennyi, milyen összegű és típusú tranzakciókra használná számláját.

Ha valaki váltana, a legolcsóbb, és legegyszerűbb először jelenlegi pénzügyi intézménye kínálatát áttekinteni kedvezőbb számlatermékekért. Ha bankváltásra is sor kerülne, célszerű előzetesen tanulmányozni a meglévő, illetve a kiválasztott pénzügyi intézmények bankszámlazárási, illetve nyitási előírásait. Egyes bankszámlák nyitása például feltételhez (pl. valamilyen összeg befizetése) vagy életkorhoz (pl. tanulói vagy nyugdíjas jogviszonyhoz) kötött, bankszámlazárásnál pedig rendszerint felmondási idővel és járulékos költségekkel is számolni kell - olvasható az NGM közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 1. 10:00
A médiahatóság szerint túl erőszakos volt a mese az állami rádióban, és ezzel a Kossuth Rádió veszél...
KonyhaKontrolling  |  2022. július 1. 07:45
Vannak olyan dolgok, amelyekért az emberek szinte bármit hajlandóak megadni, az ezekre épülő piacoko...
Holdblog  |  2022. július 1. 05:00
Tudom ez a cím kevésbe kattintásvadász, mint a témában született két közelmúltbeli írás a Telexen. K...
Kasza Elliott-tal  |  2022. június 30. 22:15
Közműcég részvényem nincsen, és az ilyeneket nem is a magas infláció idején érdemes venni, de ahogy...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?