Luxustemetés Magyarországon: tavaly mindössze 2 családnak futotta erre

Luxustemetés Magyarországon: tavaly mindössze 2 családnak futotta erre

2016. november 1. 07:02

A legtöbb családnak anyagilag is igen megterhelő egy temetés. Persze olyanok is akadnak, akik szívesen költenek akár több millió forintot a végtisztesség megadására. De mennyibe kerül manapság egy luxustemetés? És melyik a temetés legolcsóbb formája? Az anyagiakon kívül most azt is mutatjuk, mire figyeljen, aki ma látogat ki a temetőbe.


Az elmúlt években megháromszorozódott azok száma, akik még életükben gondoskodni szeretnének az elhalálozásukat követő kiadásokról. Ez nem véletlen, hiszen egy teljesen átlagos temetés is több százezer forintba kerülhet. Szerencsére azonban ma már akad olyan pénzügyi termék is, amivel saját temetésükről gondoskodhatnak az idősek.

Az önsegélyező pénztárakat kifejezetten azért hozták létre, ha váratlan esemény történik velünk, akkor ehhez a megtakarításhoz nyúlhassunk. Amennyiben például gyermekeinket haláleseti kedvezményezettként jelöljük meg, akkor

a gyerekek ezt a pénzt szabadon felhasználhatják, például a temetkezésre fordíthatják.

Ilyenkor a megtakarítás nem lesz része a hagyatéknak, így a pénzt a halotti anyakönyvi kivonat bemutatása után kaphatják meg a kedvezményezettek.

Mennyibe kerül ma egy temetés?

Egy temetés költségeit számos tényező befolyásolja. Évről évre egyre többen vannak, akik legolcsóbb temetkezési formát választják: vagyis a hamvasztást. Ebben az esetben a hamvasztás, az urna, az esetleges hűtés és az ügyintézés költségeivel kell kalkulálni.

  • Ha az urnát hazavisszük magunkkal, akkor az körülbelül 70-80 ezer forintba kerül.
  • Az urnában fülkébe (kolumbárium) temetésért megközelítőleg 180 ezer forintot kell fizetni.
  • Ha a hamvakat a temetőben szórnánk szét, az nagyjából 150 ezer forintba kerül.
  • A koporsós temetések pedig közel 250 ezer forinttól indulnak.
Egy teljesen átlagos temetésnél az árak az igénybevett szolgáltatások, illetve a kellékek (koporsó, urna, szemfedő, rögfogó, virágok, búcsúztatás, stb.) széles választéka miatt akár 15-20 százalékkal is magasabbak lehetnek

- tudta meg a Pénzcentrum a Budapesti Temetkezési Intézettől.

Mire költhetünk a legtöbbet?

Az egyik legdrágább tétel lehet a temetés költségei közül, a kripták sírhely díja. Igaz ezeket 60 évre kell kifizetni (a koporsós sírok esetében ez általában 25 év), de egy 9 személyes sírhely akár 3 millió forintnál is többe kerülhet. Ehhez pedig még hozzá jön a sírbolthely alépítmény és a föld felett látható síremlék kiépítése is, ami további 4-5 millió forintba is kerülhet.

Bár a temetők között is nagy különbségek lehetnek. (Vidéken általában alacsonyabbak a sírhely díjak) Ez persze még csak a sírhely költsége, rengeteg pénzt ellehet még költeni

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • virágra,
  • koszorúra,
  • búcsúztató zenekarra
  • halotti torra
  • gyászruhákra
Az az általános tapasztalat, hogy (a kiegészítő kellékkel nem számolva) a 600 ezer Ft feletti temetések már ritkák, 1 millió felett pedig évi 1-2 eset fordul elő

- egészítette ki válaszát az intézet.

Ha ma mész a temetőbe, akkor legyél nagyon óvatos!

A legtöbben halottak napján, vagyis a mai napon látogatnak ki a szeretteik sírjaihoz. Ezért a temetők környékén ilyenkor hatalmas tömegre készülhetünk, amit a zsebtolvajok sem hagynak figyelmen kívül.

Az évnek ebben az időszakában bizonyos bűncselekmények gyakrabban fordulnak elő, mint például a gépkocsi-feltörések, zseblopások, viráglopások, sírrongálások

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatától (ORFK).

Emiatt ilyenkor nem árt, ha különösen körültekintőek vagyunk. Soha ne hagyjuk értékeinket őrizetlenül és pénzünket, bankkártyánkat és egyéb értékeinket már indulás előtt tegyünk biztonságos, nem látható helyre. Pénztárcánkat, telefonunkat és iratainkat például tegyük a kabátunk belső zsebébe.

A bűncselekmények megelőzése, illetve megakadályozása érdekében a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata fokozott ellenőrzéseket tart. A tömegközlekedésben résztvevők nagy száma, valamint a növekvő személy- és gépjárműforgalom indokolttá teszi, hogy az állampolgárok ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítsanak az említett bűncselekmények megelőzésére

- tette hozzá az ORFK.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10