2 °C Budapest

A pénzügyi wellness 4 pontja: a gazdag magyarok esküsznek rá

2016. november 1. 13:03

Ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben, oda kell figyelni az étkezésre, a mozgásra, és időt kell szánni a feltöltődésre is. Ezek persze mind fontos dolgok, de az élet egy fontos része általában kimarad a wellnessből: a pénzügyek. Mutatjuk, mit kell tenned ahhoz, hogy ne csak testileg és lelkileg, de anyagilag is egyensúlyba kerülj.

Ma már tényként kezeljük, hogy figyelmet, időt és energiát kell fordítani magunkra, hogy jó legyen a bőrünkben élni. Tudjuk, hogy fontos a testi, lelki és szellemi wellness, és a tudatos odafigyelés. Azzal viszont nagyon keveset foglalkozunk, hogy az anyagi életünket is rendbe tegyük, és a személyes és szakmai céljaink össze legyenek hangolva a pénzügyi forrásainkkal. Pedig az anyagi problémák az első helyen állnak, mint stresszfaktorok, tehát leggyakrabban a pénz miatt stresszelünk. Ha hosszútávon aggódunk miatta, meggátolja, hogy egyensúlyban legyünk, és egy általános jólétet érezzünk.

Ha ezen a területen is megtalálod az utad, és jól menedzseled a pénzügyeidet, az alapjaiban hat az életedre, és kevesebb negatív stressz ér majd. Íme, négy fontos lépés, amivel összehangolhatod a személyes és a pénzügyi életedet.

1. Rendszerezés

Az első és legfontosabb lépés, hogy tedd rendbe a papírjaidat és dokumentumaidat. Ez időigényes meló, de megéri. Csoportosítsd, szelektálj, és fűzd össze. Számlák, befizetések, csekkek, minden kerüljön a helyére. Tudd, hogy pontosan hol tartasz a hiteleiddel, pontosan mennyi a megtakarításod, és azokra a dokumentumokra, amikre már nincs szükséged, szabadulj meg tőlük. Ne legyen felbontatlan levél, fiókban heverő papírok. Átlátható rendszerre van szükség.

2. Találd meg a fókuszod

Ha mindent rendbe tettél magad körül, a következő lépés legyen az, hogy megkeresed, mi a legfontosabb a számodra. Azonosítsd a céljaidat. Ez az önfelfedezés döntő fontosságú lépés, és nem szabad sem siettetni, sem átugrani rajta. Gondold végig, hogy mit szeretnél elérni? Milyen szakmai és személyes céljaid vannak? Milyen életet szeretnél megteremteni magadnak, a családodnak, és mit hagynál szívesen az utókorra?

Légy nyitott, és fedezd fel a valódi céljaidat, és legyél kíváncsi, hogy megtudd, ezek a célok valójában mit is jelentenek számodra?

Fedezd fel magadban a személyes erősségeidet, a vágyaidat, és inspiráld magad. Ha úgy érzed, hogy ez egyedül nem megy, felkereshetsz egy coachot, hogy segítsen neked, vagy szétnézhetsz a könyvesboltok polcain is, hiszen már számos inspiráló mentor írt erről a témáról.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

3. Cselekvési terv

Lehetnek nagyon szép terveid, de ha a végrehajtás elmarad, akkor semmit sem érnek. A leggyakoribb hiba, hogy megvannak a nagy célok, de nem készül hozzá cselekvési terv. A legtöbbször ezért van az, hogy a tervek megmaradnak álmok szintjén, és nem alakulnak át célokká. Ahhoz ugyanis, hogy mindazt elérd, amit tervezel, lépésekre kell bontani az utat, amelyekkel majd eljutsz a célodig. 

Ez a pénzügyi életben sincs másként. Minden hosszú távú elképzelésedet bontsd lépésekre, és legyenek 3-6 hónapos céljaid. Ezek lesznek a kisebb sikerek az utad mentén, és arra is nagyon jók, hogy folyamatosan mérhesd a teljesítményedet, és erősebb legyen az elköteleződésed a terveid mellett.

4. Elkötelezettség a rendszeres pénzügyi wellness mellett

Az utolsó lépés a folyamatban az, hogy évente legalább kétszer újra végiggondolod a céljaidat és a terveidet. Időigényes, de elengedhetetlen. Egy ilyen pénzügyi wellness legalább olyan üdítően tud hatni az emberre, mint egy nap a gyógyfürdőben. Emellett elengedhetetlen ahhoz, hogy megteremtsd az összhangot a személyes és az anyagi életed között.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem