9 °C Budapest
Jönnek a műanyag bankjegyek? Megszólalt az MNB is

Jönnek a műanyag bankjegyek? Megszólalt az MNB is

2016. október 16. 07:05

Alig egy hónapja debütáltak Nagy-Britanniában az új, műanyagból készült ötfontosok, melyeket hamarosan a tízfontosok, szintén polimer alapúra történő cseréje követ. Kíváncsiak voltunk, hol lehet még plasztik bankjegyekkel fizetni, mi az előnyük az ilyen bankóknak, illetve mit is gondol róluk a magyar jegybank.

Alig egy hónapja vezette be a Bank of England, azaz Nagy Britannia központi bankja az új ötfontost. Mint arról talán már te is hallottál, a Winston Churchill arcképével díszített bankjegyek legnagyobb érdekessége, hogy nem papírból, hanem műanyagból készültek. És itt nem áll meg a történet, a szigetország jegybankja ugyanis hamarosan a 10 fontos bankókat is műanyagra cseréli.

De vajon miért is döntött úgy a Bank of England, hogy szakít az Európában hagyományosnak tekinthető papírpénzzel (pontosabban nem papír, hanem gyapot - ez a magyar bankjegyek alapanyaga is), és áttér a polimerre? Nos, a brit jegybank elnöke a bevezetés előtt például viccesen megjegyezte, hogy

az új papírpénz egy mosást és centrifugázást is kibír sérülés nélkül.

Sőt, van már olyan vírusvideó is a világhálón, amelyből kiderül, hogy az új ötfontossal régi hanglemezeket is le lehet játszani. Ennél persze készült összetettebb elemzés is; a Bank of England tanulmánya három fő érvet említ a műanyag bankjegyek mellett:

  • Biztonságosak: sokkal nehezebb hamisítani őket, mint a papírpénzt, leginkább a különleges, hétköznapi emberek számára elérhetetlen nyomdatechnológia miatt.
  • Tartósak: a hagyományos papírpénzek gyártása költséges, viszonylag könnyen elszakadnak, rongálódnak. Egy polimer bankjegynek az sem árt, ha kimossuk, sőt, sokáig megőrzi színét, jelzéseit. Bár gyártásuk költségesebb, hosszabb távon mindenképp megéri a használatuk.
  • Tisztábbak: felmérések szerint pénzeink sok baktériumot hordoznak (természetesen azért, mert sok kézben megfordulnak). A műanyag bankók ebben a versenyben is jobban teljesítenek.

És bár Nagy-Britannia jegybankjának lépése anno meglepetés volt, amely a szigetország lakosságát is megosztotta, a váltás mégsem nevezhető példa nélkülinek. Igaz ugyan, hogy a világ jegybankjainak meghatározó többsége továbbra is a papír alapú, esetleg papír-műanyag kombinációjú bankjegyek (ilyen például az amerikai dollár, vagy az euró is) alkalmazását részesíti előnyben, de bőven van példa a kizárólag polimer alapú nemzeti valutákra is.

Nagy-Britannián kívül polimer alapú bankjegyekkel fizethetsz többek között Ausztrália, Brunei, Chile, Gambia, a Húsvét-sziget, Izrael, Kanada, Malajzia, a Maldív-szigetek, Nicaragua, Pápua Új-Guinea, Románia, Trinidad és Tobago, Új-Zéland, Vietnám, illetve a Zöld-foki Köztársaság boltjaiban is.

Mi a helyzet nálunk?

Nos, Magyarországon nincs napirenden - és a közelmúltban sem volt - a papír alapanyagú bankjegyek, polimer alapanyagú bankjegyekre történő cseréje. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013 decemberében arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy:

A nemzetközi kibocsátói tapasztalatok szerint a papírgyártási és nyomdaipari technológiák folyamatos fejlődésének köszönhetően a papír alapú bankjegyek esetében továbbra is magas fokú hamisítás elleni védettség érhető el, továbbá az elmúlt évek során jelentősen növekedés volt elérhető a bankjegyek élettartamát illetően, miközben előállításuk is költséghatékony.

És vélhetően ezt tartották szem előtt akkor is, amikor két évvel ezelőtt elindították a bankjegycsere-programot Magyarországon. Mint ismert, 2014 decemberében, a tízezresekkel kezdődött meg a korszerűbb forintbankjegyek kibocsátása, majd egy évre rá a húszezres címletek debütáltak.

Év végéig fizethetünk a régi húszezresekkel!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2016. december 31-én az MNB bevonja a forgalomból a régi (2015 előtt gyártott) 20000 forintosokat. Ez azt jelenti, hogy a hétköznapi vásárlásaink során december végéig fizethetünk a régi változatú húszezresekkel. Fontos, hogy ezt követően ezek a bankjegyek nem veszítik el értéküket és mindenkinek még hosszú ideig lesz lehetősége az esetleg nála maradt régi bankjegyeket újra cserélni. A kereskedelmi bankok és a Posta pénztárai december 31-ét követően még 3 évig, a Jegybank pedig 20 évig, azaz 2037-ig cseréli díjmentesen törvényes fizetőeszközre a bevont régi húszezreseket.

Az MNB-től származó friss információink szerint 2017 tavaszán pedig a 2000 és 5000 forintosokkal folytatódik a sor, míg a program a legkisebb címletek, azaz az ezresek és az ötszázasok cseréjével zárul, valamikor 2018-ban.

A legfontosabb céldátum 2018, amikor is az utolsó címlet cseréjét követően elérhető lesz az a készpénzciklus valamennyi szereplője részéről kívánatos, optimális helyzet, amikor már csak az új, fejlesztett bankjegyek lesznek forgalomban. Ez kedvező mind a lakosság, mind pedig az elmúlt kb. másfél évtizedben jelentős automatizáláson keresztülment professzionális szereplők számára is

- emelte ki megkeresésünkre korábban az MNB.

Noha kutatások szerint a polimer alapanyagú banjegyek összessgében jóval biztonságosabbak, az már a hazai cserefolyamat közepén is kijelenthető, hogy az új forintbankjegyek is jól vizsgáztak a hamisítás elleni harcban. Ugyan a hamisításból eredő veszteségek korábban is elhanyagolhatóak voltak, az MNB legfrissebb adatai szerint a forint bankjegyek hamisítása az elmúlt egy év során 26 százalékos csökkenést mutat, mértéke a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában továbbra is kedvezőnek tekinthető.

A lefoglalt hamisítványok zöme a "régi" forintcímletekből kerül ki, minőségüket jellemzi, hogy egyszerű irodai sokszorosító eszközökkel (fénymásoló, printer) készültek

- árulta el korábbi megkeresésünkre a Jegybank.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. október 5. 20:30
Éppen gondolkodtam, hogy lassan kellene a gyerekeknek saját bankkártya és alkalmazás hozzá, csak hog...
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?