Jönnek a műanyag bankjegyek? Megszólalt az MNB is

Jönnek a műanyag bankjegyek? Megszólalt az MNB is

2016. október 16. 07:05

Alig egy hónapja debütáltak Nagy-Britanniában az új, műanyagból készült ötfontosok, melyeket hamarosan a tízfontosok, szintén polimer alapúra történő cseréje követ. Kíváncsiak voltunk, hol lehet még plasztik bankjegyekkel fizetni, mi az előnyük az ilyen bankóknak, illetve mit is gondol róluk a magyar jegybank.

Alig egy hónapja vezette be a Bank of England, azaz Nagy Britannia központi bankja az új ötfontost. Mint arról talán már te is hallottál, a Winston Churchill arcképével díszített bankjegyek legnagyobb érdekessége, hogy nem papírból, hanem műanyagból készültek. És itt nem áll meg a történet, a szigetország jegybankja ugyanis hamarosan a 10 fontos bankókat is műanyagra cseréli.

De vajon miért is döntött úgy a Bank of England, hogy szakít az Európában hagyományosnak tekinthető papírpénzzel (pontosabban nem papír, hanem gyapot - ez a magyar bankjegyek alapanyaga is), és áttér a polimerre? Nos, a brit jegybank elnöke a bevezetés előtt például viccesen megjegyezte, hogy

az új papírpénz egy mosást és centrifugázást is kibír sérülés nélkül.

Sőt, van már olyan vírusvideó is a világhálón, amelyből kiderül, hogy az új ötfontossal régi hanglemezeket is le lehet játszani. Ennél persze készült összetettebb elemzés is; a Bank of England tanulmánya három fő érvet említ a műanyag bankjegyek mellett:

  • Biztonságosak: sokkal nehezebb hamisítani őket, mint a papírpénzt, leginkább a különleges, hétköznapi emberek számára elérhetetlen nyomdatechnológia miatt.
  • Tartósak: a hagyományos papírpénzek gyártása költséges, viszonylag könnyen elszakadnak, rongálódnak. Egy polimer bankjegynek az sem árt, ha kimossuk, sőt, sokáig megőrzi színét, jelzéseit. Bár gyártásuk költségesebb, hosszabb távon mindenképp megéri a használatuk.
  • Tisztábbak: felmérések szerint pénzeink sok baktériumot hordoznak (természetesen azért, mert sok kézben megfordulnak). A műanyag bankók ebben a versenyben is jobban teljesítenek.

És bár Nagy-Britannia jegybankjának lépése anno meglepetés volt, amely a szigetország lakosságát is megosztotta, a váltás mégsem nevezhető példa nélkülinek. Igaz ugyan, hogy a világ jegybankjainak meghatározó többsége továbbra is a papír alapú, esetleg papír-műanyag kombinációjú bankjegyek (ilyen például az amerikai dollár, vagy az euró is) alkalmazását részesíti előnyben, de bőven van példa a kizárólag polimer alapú nemzeti valutákra is.

Nagy-Britannián kívül polimer alapú bankjegyekkel fizethetsz többek között Ausztrália, Brunei, Chile, Gambia, a Húsvét-sziget, Izrael, Kanada, Malajzia, a Maldív-szigetek, Nicaragua, Pápua Új-Guinea, Románia, Trinidad és Tobago, Új-Zéland, Vietnám, illetve a Zöld-foki Köztársaság boltjaiban is.

Mi a helyzet nálunk?

Nos, Magyarországon nincs napirenden - és a közelmúltban sem volt - a papír alapanyagú bankjegyek, polimer alapanyagú bankjegyekre történő cseréje. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013 decemberében arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy:

A nemzetközi kibocsátói tapasztalatok szerint a papírgyártási és nyomdaipari technológiák folyamatos fejlődésének köszönhetően a papír alapú bankjegyek esetében továbbra is magas fokú hamisítás elleni védettség érhető el, továbbá az elmúlt évek során jelentősen növekedés volt elérhető a bankjegyek élettartamát illetően, miközben előállításuk is költséghatékony.

És vélhetően ezt tartották szem előtt akkor is, amikor két évvel ezelőtt elindították a bankjegycsere-programot Magyarországon. Mint ismert, 2014 decemberében, a tízezresekkel kezdődött meg a korszerűbb forintbankjegyek kibocsátása, majd egy évre rá a húszezres címletek debütáltak.

Év végéig fizethetünk a régi húszezresekkel!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2016. december 31-én az MNB bevonja a forgalomból a régi (2015 előtt gyártott) 20000 forintosokat. Ez azt jelenti, hogy a hétköznapi vásárlásaink során december végéig fizethetünk a régi változatú húszezresekkel. Fontos, hogy ezt követően ezek a bankjegyek nem veszítik el értéküket és mindenkinek még hosszú ideig lesz lehetősége az esetleg nála maradt régi bankjegyeket újra cserélni. A kereskedelmi bankok és a Posta pénztárai december 31-ét követően még 3 évig, a Jegybank pedig 20 évig, azaz 2037-ig cseréli díjmentesen törvényes fizetőeszközre a bevont régi húszezreseket.

Az MNB-től származó friss információink szerint 2017 tavaszán pedig a 2000 és 5000 forintosokkal folytatódik a sor, míg a program a legkisebb címletek, azaz az ezresek és az ötszázasok cseréjével zárul, valamikor 2018-ban.

A legfontosabb céldátum 2018, amikor is az utolsó címlet cseréjét követően elérhető lesz az a készpénzciklus valamennyi szereplője részéről kívánatos, optimális helyzet, amikor már csak az új, fejlesztett bankjegyek lesznek forgalomban. Ez kedvező mind a lakosság, mind pedig az elmúlt kb. másfél évtizedben jelentős automatizáláson keresztülment professzionális szereplők számára is

- emelte ki megkeresésünkre korábban az MNB.

Noha kutatások szerint a polimer alapanyagú banjegyek összessgében jóval biztonságosabbak, az már a hazai cserefolyamat közepén is kijelenthető, hogy az új forintbankjegyek is jól vizsgáztak a hamisítás elleni harcban. Ugyan a hamisításból eredő veszteségek korábban is elhanyagolhatóak voltak, az MNB legfrissebb adatai szerint a forint bankjegyek hamisítása az elmúlt egy év során 26 százalékos csökkenést mutat, mértéke a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában továbbra is kedvezőnek tekinthető.

A lefoglalt hamisítványok zöme a "régi" forintcímletekből kerül ki, minőségüket jellemzi, hogy egyszerű irodai sokszorosító eszközökkel (fénymásoló, printer) készültek

- árulta el korábbi megkeresésünkre a Jegybank.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
Holdblog  |  2022. június 28. 17:08
Előző két videómban arról volt szó, hogy eresztenek le a hitek, pukkannak ki a buborékok, zuhan...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?