12 °C Budapest
Az itthon maradt magyar családok is nagyot bukhatnak a Brexiten

Az itthon maradt magyar családok is nagyot bukhatnak a Brexiten

Pénzcentrum
2016. szeptember 7. 11:02

Mégsem lesz olyan könnyű ingyen, nullás kamatozású hitelt felvenni külföldről, mint azt fél évvel ezelőtt gondoltuk volna. A Brexit miatt eleve megbomlott az eddig fennálló rend, másrészt az Európai Bizottság felméréséből kiderült, hogy sokkal több lépésre van szükség a piac egységesítéséhez, mint azt korábban gondoltuk. Persze lépések már Magyarországon is megfigyelhetők ebbe az irányba. Kiderült, hogy mik azok a termékek, amiket szívesebben vennénk igénybe egy külföldi banktól.

Korábban már írtunk arról, hogy hamarosan akár Dániából vehetünk fel hitelt, ahol most nulla százalék körüli kamatokkal találkozhatunk. Ahogy egyébként a Zöld Könyvből (a pénzügyi termékekről szóló EU-s jelentés) kiderült, egyes termékeknél akár tizenkétszeres különbség is lehet, így érdemes lenne lebontani azokat a korlátozásokat, amelyek az Unión belüli pénzügyi mozgást akadályozzák.

Az európai pénzügyi piac megnyitásáról 2016 első felében nyilatkozhattak az EU-s állampolgárok, ezt a felmérést mostanra értékelte ki a bizottság.

Kiderült, mi hiányzik

A felmérésben résztvevők három dolgot említettek, ami leginkább hozzájárulna a piacok megnyitásához:

  • A szolgáltatóknak segíteniük kellene, hogy határokon átívelően is vásároljanak pénzügyi termékeket az emberek,
  • Új piaci lehetőségeket kellene teremteni a szolgáltatók számára,
  • Digitális fejlesztésekbe kellene fogni.

A legtöbben azt nehezményezték, hogy nehéz a határon túli bankolás, pedig ez elősegítené a hatékonyabb munkaerő-áramlást az EU-n belül. Elsősorban azoknak a kisvállalatoknak lehet jó a könnyű külföldi számlanyitás, akik külföldi cégekkel üzletelnek, ők ugyanis a banki tranzakciók lassabb lefolyása miatt most versenyhátrányban vannak a helyi cégekhez képest, ami ezzel kiküszöbölhető lenne.

Érdemes megemlíteni, hogy a napokban ugyan hazánkban megjelent az alapszámla, aminek köszönhetően könnyebben nyithat nálunk számlát egy külföldi, Uniós állampolgár (nem kell hozzá magyar lakcím), azonban nem minden EU-s országban elérhető ilyen bankszámla, ráadásul az alapszámla nem túl olcsó megoldás.

A szolgáltatóváltásban ugyan vannak előrelépések Európa-szerte, azonban a nemzetközi váltás megkönnyítésével érhetnék el a még könnyebb hozzáférést a külföldi termékekhez. A bankszámlaváltás egyébként az alapszámlával együtt megjelent rendeletnek köszönhetően egyszerűsödik le még az idei év során hazánkba látogató külföldieknek, illetve azoknak a magyaroknak, akik az EU-ba mennek számlát nyitni.

A tranzakciók árának egységesítése is jó irány, de ezzel párhuzamosan elengedhetetlen lenne egy olyan egységes mutató bevezetése, amely a bankszámlák költségét összehasonlíthatóvá teszi. Hazánkban egyébként a betéti termékeknél, a hiteleknél és a megtakarításos életbiztosításoknál már létezik ilyen (EBKM, THM és TKM), azonban a bankszámlákat még mindig csupán a több éves összesített költségük alapján tudjuk objektíven összehasonlítani. A banki és biztosítási termékek leegyszerűsítése is megkönnyíthetné a határokon átívelő pénzügyi szolgáltatások elterjedését a felmérés válaszadói szerint.

Persze olyan banális dolgokra is érdemes gondolni, mint hogy

a pénzügyi szolgáltatás igénybe vételéhez szükséges az adott országban lakcímmel rendelkeznünk.

Ennek lebontását célozza meg az alapszámla is, azonban ez csupán egy terméktípus és az árazása miatt sem feltétlenül vonzó.

A biztosításoknál elsősorban az autóbiztosítások csőd esetén országok közötti rendezését emelték ki. Nemrég hazánkban is előfordult, hogy egy külföldi biztosító hazai fiókteleppel tönkre ment, és ennek rendezésére nem voltak lefektetett szabályok, így az ügyfelek (és kgfb-nél a balesetet elszenvedettek) jelentősen lassabban jutottak a pénzükhöz, mint normál esetben, a hazai szövetség a külföldi szövetséggel tárgyalások útján állapodtak meg a kárrendezésről. Lefektetett szabályrendszerrel viszont a több hetes várakozás helyett akár napok alatt rendezhetik a kárukat a külföldi biztosítót választó ügyfelek is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szolgáltatói szabályokat is egységesíthetnék

A szolgáltatók határon átnyúló értékesítése is szabályozatlan egyelőre, így a legtöbb bank vagy biztosító nem nagyon mer belevágni a más országban való értékesítésbe. Persze külföldi szolgáltatók fiókhálózatával már most is találkozhatunk hazánkban, azonban ezek száma elenyésző.

A tagországok pénzmosási szabályozása is eltérő, ezek egységesítése is jelentősen megkönnyítené a szolgáltatók helyzetét, és ezáltal a mobilitást segítené elő.

A Fintech cégeknek (mobil alkalmazással elérhető bankolás) viszont egységes szabályozást kellene bevezetni, ugyanis a tagországok jelentős részében ezek helyzete nem rendezett. Ezzel viszont lehetőséget teremthetünk arra, hogy a legnépszerűbb pénzügyi termékek akár az egész kontinensen elérhetők legyenek azonos áron.

Nemcsak a szabályozáson kellene változtatni

Érdemese lenne felhívni a figyelmet az úgynevezett Fin-Netre, amely az Európai Unió pénzügyi ombudsmani szerepét látja el. Ez a szervezet ugyanis segíthet a határon átnyúló pénzügyi termékekkel kapcsolatos problémák megoldásán.

A válaszadók szerint egyébként nyitni kellene a digitális világ felé, ezzel ugyanis jelentősen csökkenthetők lennének a pénzügyekre fordított kiadásaink:

  • Célszerű lenne a Fintech cégekre nagyobb hangsúlyt fektetni és
  • Egységes, e-személyit bevezetni, amely megkönnyíti az online szerződéskötést (pl: számlanyitást).

Persze a digitális technológia az adatok ellopásának lehetőségét is magában hordozza, ezért az adatok titkosítására különös figyelmet kell szentelni a szabályok megalkotásakor. Ez egyébként a hagyományos szolgáltatókat is érinti, mivel mostanra az adatokat interneten keresztül közvetítik a bank (vagy biztosító) fiókja és központja között.

Pénzcentrum vélemény
A Brexit is rányomta a bélyegét a pénzügyi piac egységesítésére. Mivel egyelőre bizonytalan a szigetország sorsa, ezért a piac egységesítéséről való tárgyalásokat is nehezebb elkezdeni. A kilépéssel egyébként kisebb piac jöhet létre, amelynek a jogrendszere közelebb áll egymáshoz, így a közös pénzügyi termékek és a közös pénzügyi piac kialakítása is könnyebbé válhat.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?