2 °C Budapest
Ijesztő üzenetet kaptak az OTP-s ügyfelek: most mi a teendő?

Ijesztő üzenetet kaptak az OTP-s ügyfelek: most mi a teendő?

2016. július 5. 11:28

Egy kormányközi megállapodás alapján átvilágítják a bankok ügyfeleit, a kötelező nyilatkozattételre vonatkozó felhívások már meg is jelentek a legnagyobb magyar banknál; és várhatóan a többi kereskedelmi banknál is ugyanez várható.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
"Mégis mi a fenének kellene nekem kitölteni az USA adóügyi illetékességgel kapcsolatos nyilatkozatot"

- tette fel egy OTP-s olvasónk nemrég a kérdést, akinek "Simple" számlacsomagjához tartozó netbankjában a következő üzenet jelent meg a napokban.

Mivel információink szerint a felhívás több lakossági ügyfelet is érint, ezért a nyilatkozattétellel kapcsolatban megkerestük az OTP Bank kommunikációs osztályát, ahonnan a következő választ kaptuk:

A nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdításáról és a FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) szabályozás végrehajtásáról Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok kormányközi megállapodást írt alá, melyet a 2014 évi XIX. törvény hirdetett ki. Ennek értelmében mindkét ország kötelezettséget vállalt arra, hogy az országában bejegyzett pénzügyi intézmények (bankok, befektetési szolgáltatók, biztosítók stb.) ügyfeleiket adóügyi szempontból átvilágítják. A FATCA célja, hogy az Amerikai Egyesült Államokban adóügyi illetőséggel rendelkező ügyfeleket azonosítsa és adóelkerülésüket csökkentse. A FATCA tájékoztató tartalmazza, hogy azon számlatulajdonosnak, aki 2014. június 30-án nem rendelkezett a Banknál élő bankszámlával (fizetési, megtakarítási számla), értékpapírszámlával vagy betétkönyvvel, új Ügyfélként minden esetben szükséges írásban nyilatkoznia, hogy a megadott szempontok alapján USA adóügyi illetőségű vagy nem. Az átvilágítási kötelezettség esetükben független attól, hogy az ügyfél USA-ra utaló adattal rendelkezik-e vagy sem. A 2014. június 30-án már számlával rendelkező ügyfeleket is át kell világítani bizonyos kritériumok teljesülése esetén.

Tehát nem pusztán OTP-s akcióról van szó, hanem egy kormányközi megállapodásról, amely más bankok ügyfeleit is érintheti. Habár máshonnan egyelőre nem érkezett szerkesztőségünkbe hasonló fogyasztó megkeresés, azt nem árt tudni, hogy

a nem nyilatkozó ügyfelekkel a bankok szerződéses kapcsolatot már nem létesítenek!

Mindemellett az OTP kommunikációs osztálya felhívta a figyelmet, hogy akit az is érdekel, esetében pontosan miért, milyen ügyféladat miatt is van szükség a nyilatkozat felvétele, az fáradjon be valamelyik bankfiókba!


NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?