Videón a legújabb ATM-es átverés: téged is könnyen kifoszthatnak

Videón a legújabb ATM-es átverés: téged is könnyen kifoszthatnak

2016. június 28. 05:42

Laikus szemmel szinte lehetetlen kiszúrni a legújabb bankkártyás átverést. Pedig érdemes minden készpénzfelvételnél résen lennünk, mert különben pillanatok alatt megszerezhetik a kártyaadatainkat a csalók. Mutatjuk a tolvajok legújabb trükkjét és azt is, hogyan védekezhetsz ellene.

A legújabb ATM-es csalásért nem is kell nagyon messzire mennünk. Egy amerikai biztonsági szakértő éppen Bécsben nyaralt, amikor észrevette, hogy a Szent István-székesegyháznál lévő bankautomatára bizony rászereltek egy plusz alkatrészt is.

Benjamin Tedesco sokkoló videóját alig egy hete töltötte fel a YouTube-ra, de máris 100 ezer felett jár a megtekintések száma.

Éppen Bécsben nyaraltam a családdal és elmentem pénzt felvenni egy ATM-hez. Mivel biztonsági szakemberként dolgozom, ezért mindig ellenőrzöm az automatákat, és ez most ez most nagyon jól jött

- mondta el a szakember a Daily Mail-nek.

Amellett, hogy a bankautomatáról levett szerkezetben van egy mágnescsík olvasó, van benne egy akkumulátor, egy kapcsoló és természetesen egy a PIN kódot ellenőrző egység is.

Mi történik, ha ilyen automatánál veszünk fel pénzt?

Az ATM-ről leszedett eszközről azt feltételezhetjük, hogy a bűnözők célja az volt, hogy a kártyaadatokat megszerezve később készítsenek egy úgynevezett klónkártyát, amelyet majd a vásárlások során tudnak felhasználni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vagyis, amíg a csalók nem buknak le, addig a kártyánk másolatával tudnak fizetni.

Ennek a visszaélésnek a nagy veszélye az, hogy amíg mások a kártyánk másolatával vásárolnak, addig az eredeti darab ott lapul a zsebünkben és semmit sem sejtünk arról, hogy közben használják a számlánkat. Természetesen a bankok sokat tesznek annak érdekében, hogy az ilyen csalásokat megnehezítsék, illetve ellehetetlenítsék. Az ügyfeleknek küldött SMS-értesítésekkel például gyorsan kiszűrhetőek az ilyen tranzakciók.

{{EMBED:infogram_kartyas-visszaelesekkel-okozott-kar-magyarorszagon-millio-forint}}

Hogyan védekezhetünk?

A klónozásos kártyacsalások ellen kiváló védekezés lehet a napi limit beállítása, és a már előbb említett SMS-értesítés. A napi limit beállításánál javasolt egy alacsonyabb összeget megadni, és csak nagyobb vásárlások/készpénzfelvétel idején (akár mobilbankunk segítségével) ideiglenesen megemelni a limitet. Ha pedig olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát, és érdeklődjünk arról is, szükséges-e rendőrségi feljelentést tennünk.

De jól jön az is, ha a készpénzfelvétel előtt a bankautomatánál ellenőrizzük az alábbiakat:

  • Nézzünk körbe, hogy nincsen-e esetleg egy rejtett kamera a közelben
  • Vizsgáljuk meg a billentyűzetet, hogy nincs-e rajta esetleg egy plusz fólia
  • Nézzük át a gépet alaposan, nincsenek-e oda nem illő részek, esetleg ragasztónyomok
  • Pórbáljuk meg elmozdítani a kártyaolvasót
  • Végül pedig fontos, hogy amikor beírjuk a PIN kódunkat, akkor takarjuk el a gombokat

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20