26 °C Budapest
Zalatnay Cini: ezért hagyta el lánya a legendás énekesnőt

Zalatnay Cini: ezért hagyta el lánya a legendás énekesnőt

2016. május 2. 16:04

Elhagyta Zalatnay Cinit 26 éves lánya, Niki. Bár a lány akkor is kitartott mellette, amikor az énekesnő a börtönben ült, most végleg betelt nála a pohár. Úgy tűnik, megelégelte, hogy folyton az anyagiak miatt kell veszekednie nevelőanyjával.


Zalatnay Cini nevelt lánya, Niki elköltözött az énekesnőtől. A pletykák szerint a 26 éves lány végleg megelégelte, hogy folyton az anyagiakon kell veszekednie anyjával. Egy névtelenséget kérő közeli barát szerint egy tervezett amerikai úton kaptak össze, és azon, hogy Cini a vele történtek ellenére sem igazán tudja kezelni a pénzt. Emiatt pedig már egy ideje nem is beszélnek egymással - írja a Bors.

A pénzügyi tudatosság, és a pénz beosztása pedig nagyon fontos lenne, ugyanis sosem lehet tudni, mikor kerülünk váratlan helyzetekbe, amikor szükségünk lenne egy kis megtakarításra. Ahhoz, hogy pénzügyi téren is korszerű és használható tudással rendelkezzünk, elengedhetetlenül szükséges az alapvető pénzügyi fogalmak ismerete. Cinihez hasonlóan a legtöbben azonban csak legyintenek a szakértők tanácsaira; legalábbis a lakosság öngondoskodási szokásait összegző legfrissebb kutatások szerint ma Magyarországon

több mint egymillió embernek nincs semmiféle megtakarítása!

A Magyar Tudományos Akadémia és a Tárki kutatása szerint például ma négy családból három nem tudná kifizetni egy esetleges temetés költségeit, nem tudná lecserélni a kazánt, vagy éppen nem tudna belefogni egy tetőfelújításba. Sőt, a községekben még rosszabb a helyzet, az ott élők 90 százalékának jelent gondot egy váratlan kiadás.

Ezért lenne fontos a vésztartalék

Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor tisztában vagyunk vele, hogy időnként becsúszhatnak olyan váratlan élethelyzetek, amelyek jelentős anyagi megterheléssel járnak. Ezekre a szituációkra azonban jó előre fel lehet készülni, így a valódi pénzügyi krízis helyett megúszhatjuk az egészet némi kellemetlenséggel is. Szakértők szerint a család anyagi biztonsága érdekében mindenkinek legalább akkora vésztartalékkal kellene rendelkeznie, amiből fedezni tudja 3-6 havi megélhetési költségeit. Sőt, egyesek 12 havi költségben határozzák meg az optimális vésztartalék mértéket.

A vésztartalék javasolt nagysága függ a kiadásaid nagyságától, az eltartott családtagok számától, függ attól, hogy mennyire biztos és stabil állásod van, és attól, hogy van-e jelzáloghiteled vagy sem.

Bármikor jöhet ugyanis egy olyan pénzügyileg (is) megterhelő élethelyzet, amit csak a megspórolt összeg felélésével vészelhetünk át. Ilyen élethelyzetek lehetnek:

  • elbocsájtanak a munkahelyedről
  • megromlik az egészséged (tartósan)
  • elromlik valamelyik háztartási berendezésed
  • tönkremegy az autód, ami ráadásul elengedhetetlen a munkádhoz

Hogyan kezdjünk neki?

Ha elfogadjuk a vésztartalék szükségességét, akkor az első lépést már meg is tettük az anyagi biztonság felé. Ez azonban még nem elegendő, komoly erőfeszítésekre és következetes spórolásra van ugyanis szükség ahhoz, hogy valóban legyinthessünk a váratlan pénzügyi helyzetekre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Talán a legegyszerűbb módszer az, ha fizetésünk 10-30 százalékát (a fizetésünk nagyságának függvényében) mindjárt a hónap elején elkülönítjük egy erre a célra fenntartott betéti számlán. A havi takarékoskodást pedig egészen addig kell folytatni, amíg össze nem gyűlik az előre meghatározott összegű vésztartalék. Itt fontos megjegyezni, hogy amennyiben vész esetén hozzányúltunk a pénzhez, akkor lehetőségeinkhez mérten (tehát amint újra van rendszeres bevételünk) a lehető leggyorsabban pótoljuk azt.

Kiemelten fontos, hogy a vésztartalékot csakis olyan megtakarítási formában tartsuk, amelyhez könnyedén, a lehető legkisebb veszteséggel hozzá tudunk férni. Ez tehát azt jelenti, hogy például a kötvények, részvények, vagy unit-linked biztosítások ugyanúgy nem jöhetnek szóba, mint ahogy a meghatározott célra felhasználható megtakarítási formák (például lakástakarék vagy nyugdíjpénztár) sem.

Pénzügyi szakemberek azonban óva intenek mindenkit - és ugyanezt képviseli a Pénzcentrum is - attól, hogy a bő egymillió honfitársunkhoz hasonlóan bárki is otthon, a párnacihában tartsa a vésztartalékát. Az odahaza tartott pénz ugyanis csak veszít az értékéből és a bűnözőknek is könnyedén bezsebelhető célpontot jelenthetnek.

Ennél még egy jól megválasztott bankbetét is többet hozhat a konyhára, annak ellenére, hogy az alacsony jegybanki alapkamat miatt ma kizárólag az akciós konstrukciókat érdemes választani. De a vésztartaléknak szóba jöhet még egy megtakarítási számla tartós befektetési számlával kombinálva, sőt bizonyos esetekben az állampapírok (szakértők szerint ez esetben most PMÁK-ban érdemes gondolkodni) is, akár szintén TBSZ-szel kombinálva.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
MEDIA1  |  2022. augusztus 6. 11:38
Miért sznik meg az Érd TV lineáris adása és miért választották inkább azt, hogy a YouTube-ra gyártan...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?