1 °C Budapest

Nyakunkon az olcsó hitel: tényleg nyernek ezzel a magyar családok?

Pénzcentrum
2016. február 11. 15:08

Az Európai Unió pénzügyi termékei hamarosan akár teljes körűen elérhetők lesznek Magyarországon is, a Magyar bankszövetség és az NGM mégsem nyilatkozott lapunknak érdemben erről. Ugyan a minisztérium válaszából kiderül, hogy a pontos szabályok még nem ismertek, azonban úgy tűnik, hogy a Bizottság által szorgalmazott konzultációra nem kívánnak reagálni. Persze fontos kérdés, hogy ha megnyílnak a piacok, akkor a magyar családoknak és a hazai bankoknak milyen előnyük származik.

Már javában zajlik az EU pénzügyi korlátainak lebontása, valószínűleg nyárom már meg is születik az irányelv, ami alapján több lépésben lebonthatják a korlátokat:

  • Először a külföldön dolgozó, tanuló EU-s állampolgárok számára lesznek könnyebben elérhetők a termékek,
  • Később viszont mindenki számára elérhetővé válhatnak a külföldi pénzügyi szolgáltatások.

Ennek köszönhetően radikálisan csökkenhetnek a pénzügyekkel kapcsolatos díjak. Jelenleg a hitelkártyáknál például tizenkétszeres különbségek is vannak az EU-n belül, ezek akár minimálisra szoríthatók vissza a direktívának köszönhetően. Megkérdeztük a Magyar Bankszövetséget és a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), hogy milyen lépéseket tettek a korlátok lebontására és a termékek olcsóbbá tételére.

Nem foglalkoznak a kérdéssel a szakmai szervezetek?

Ugyan a direktíva bevezetése a nyakunkon van, a Pénzcentrum által megkeresett szakmai szervezetek (egyelőre) nem foglalkoznak érdemben a témával, erről tájékoztatást nem adnak. Ez azért különös, mivel korábban megkerestük a direktíva megalkotását felügyelő, pénzügyi stabilitásért és tőkepiacokért felelős uniós biztos, Jonathan Hill az EU állampolgárainak bevonásával szeretné megalkotni az iránymutatást. Ezzel ugyanis garantálható, hogy olyan szabályok alakuljanak ki, amelyek nemcsak a döntéshozóknak, hanem az embereknek is kedvezők.

A bankszövetségnél ugyan lehet, hogy folyik a direktívával kapcsolatos munka, azonban nem kívántak reagálni kérdéseinkre, az NGM-től pedig a következő választ kaptuk:

Az év elején indultak el a tárgyalások a lakossági pénzügyi szolgáltatásokról szóló, az Európai Bizottság által tavaly decemberben kiadott Zöld könyvben rögzített alapelvek gyakorlati megvalósíthatóságáról. Az egyeztetések még korai szakaszban vannak, jelenleg is egy konzultáció folyik annak érdekében, hogy az állampolgárok jobb minőségű, átlátható árazású pénzügyi szolgáltatásokat vehessenek igénybe. A konzultáció eredménye után határozza meg a Bizottság a további szükséges teendőket, így hazai jogalkotási irányokról is csak ezután beszélhetünk.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pénzcentrum vélemény
A magyarok elsősorban még mindig aszerint választanak bankot, hogy mennyire közel találják a bankfiókot, így először kevesen mozdulhatnak a külföldi termékek irányába. A más EU-s országból származó szolgáltatóknak ráadásul fel kell építeniük a nemzetközi ügynök hálózatot is. A magyar banki termékek egyébként egyediek lehetnek az EU-s piacon, hiszen a hazai szolgáltatások többsége forint alapú, é mint ilyen egy különleges megtakarítási formát biztosíthatnak.

A szabályozással viszont eljöhet a külföldről felvett hitelek hajnala, ami az euró alacsony kamatlába miatt lehet vonzó. Ehhez viszont vagy a deviza alapú hitelek korlátozását kellene eltörölni, vagy Magyarországnak csatlakoznia kellene az euróövezethez. Amíg ezek nem történnek meg, addig hazánkban rá kell fanyalodnunk az eurókölcsönökhöz képest drága forinthitelekre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?