1 °C Budapest
Nyakunkon az olcsó hitel: tényleg nyernek ezzel a magyar családok?

Nyakunkon az olcsó hitel: tényleg nyernek ezzel a magyar családok?

Pénzcentrum
2016. február 11. 15:08

Az Európai Unió pénzügyi termékei hamarosan akár teljes körűen elérhetők lesznek Magyarországon is, a Magyar bankszövetség és az NGM mégsem nyilatkozott lapunknak érdemben erről. Ugyan a minisztérium válaszából kiderül, hogy a pontos szabályok még nem ismertek, azonban úgy tűnik, hogy a Bizottság által szorgalmazott konzultációra nem kívánnak reagálni. Persze fontos kérdés, hogy ha megnyílnak a piacok, akkor a magyar családoknak és a hazai bankoknak milyen előnyük származik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Már javában zajlik az EU pénzügyi korlátainak lebontása, valószínűleg nyárom már meg is születik az irányelv, ami alapján több lépésben lebonthatják a korlátokat:

  • Először a külföldön dolgozó, tanuló EU-s állampolgárok számára lesznek könnyebben elérhetők a termékek,
  • Később viszont mindenki számára elérhetővé válhatnak a külföldi pénzügyi szolgáltatások.

Ennek köszönhetően radikálisan csökkenhetnek a pénzügyekkel kapcsolatos díjak. Jelenleg a hitelkártyáknál például tizenkétszeres különbségek is vannak az EU-n belül, ezek akár minimálisra szoríthatók vissza a direktívának köszönhetően. Megkérdeztük a Magyar Bankszövetséget és a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), hogy milyen lépéseket tettek a korlátok lebontására és a termékek olcsóbbá tételére.

Nem foglalkoznak a kérdéssel a szakmai szervezetek?

Ugyan a direktíva bevezetése a nyakunkon van, a Pénzcentrum által megkeresett szakmai szervezetek (egyelőre) nem foglalkoznak érdemben a témával, erről tájékoztatást nem adnak. Ez azért különös, mivel korábban megkerestük a direktíva megalkotását felügyelő, pénzügyi stabilitásért és tőkepiacokért felelős uniós biztos, Jonathan Hill az EU állampolgárainak bevonásával szeretné megalkotni az iránymutatást. Ezzel ugyanis garantálható, hogy olyan szabályok alakuljanak ki, amelyek nemcsak a döntéshozóknak, hanem az embereknek is kedvezők.

A bankszövetségnél ugyan lehet, hogy folyik a direktívával kapcsolatos munka, azonban nem kívántak reagálni kérdéseinkre, az NGM-től pedig a következő választ kaptuk:

Az év elején indultak el a tárgyalások a lakossági pénzügyi szolgáltatásokról szóló, az Európai Bizottság által tavaly decemberben kiadott Zöld könyvben rögzített alapelvek gyakorlati megvalósíthatóságáról. Az egyeztetések még korai szakaszban vannak, jelenleg is egy konzultáció folyik annak érdekében, hogy az állampolgárok jobb minőségű, átlátható árazású pénzügyi szolgáltatásokat vehessenek igénybe. A konzultáció eredménye után határozza meg a Bizottság a további szükséges teendőket, így hazai jogalkotási irányokról is csak ezután beszélhetünk.

 

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Pénzcentrum vélemény
A magyarok elsősorban még mindig aszerint választanak bankot, hogy mennyire közel találják a bankfiókot, így először kevesen mozdulhatnak a külföldi termékek irányába. A más EU-s országból származó szolgáltatóknak ráadásul fel kell építeniük a nemzetközi ügynök hálózatot is. A magyar banki termékek egyébként egyediek lehetnek az EU-s piacon, hiszen a hazai szolgáltatások többsége forint alapú, é mint ilyen egy különleges megtakarítási formát biztosíthatnak.

A szabályozással viszont eljöhet a külföldről felvett hitelek hajnala, ami az euró alacsony kamatlába miatt lehet vonzó. Ehhez viszont vagy a deviza alapú hitelek korlátozását kellene eltörölni, vagy Magyarországnak csatlakoznia kellene az euróövezethez. Amíg ezek nem történnek meg, addig hazánkban rá kell fanyalodnunk az eurókölcsönökhöz képest drága forinthitelekre.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?