A CSOK ehhez képest smafu: így vehetsz fel ingyenhitelt Dániából

Pénzcentrum
2016. február 1. 05:44

Egy EU-s tervezetnek köszönhetően hamarosan akár leköthetünk betétet Lengyelországban, miközben dán lakáshitelt veszünk fel. Fél éven belül elkezdhetik lebontani azokat a korlátokat, amelyek jelenleg megnehezítik, hogy az EU polgárai (így a magyarok is) külföldön vegyenek igénybe pénzügyi szolgáltatásokat. Összefoglaljuk, hogyan működhet ez a gyakorlatban.

2016 elején kezdődött meg az a vitasorozat, amely egységesítheti az Európai Unión belüli pénzügyi termékek szabályozását. Ennek köszönhetően egyszerűbb lehet az összehasonlítás, és az sem kizárt, hogy néhány éven belül például Észtországban köthetjük le a bankbetétünket, miközben dán lakáshitelt veszünk fel, ahol most akár nulla százalék körüli kamatokat is találhatunk.

Hogyan működhet ez a gyakorlatban?

A pénzügyi termékek (bankszámlák, hitelek, biztosítások) meghatározó szerepet játszanak az európai emberek mindennapi életében, mégis, az Európán belüli korlátozások miatt a legtöbben lemaradnak a nekik legmegfelelőbb, legolcsóbb ajánlatokról. Az egységesített piac nekik hozhat jelentős újítást azzal, hogy a legjobb lehetőségeket mindenhol biztosítja

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Jonathan Hill, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért és tőkepiacokért felelős uniós biztosa.

Első körben azoknak lenne egyszerűbb a pénzügyi termékekhez hozzájutni az EU-n belül, akik másik tagállamba mennek dolgozni vagy tanulni, a vitaanyag kiemeli például az Erasmus ösztöndíjat elnyerő felsőoktatási hallgatókat, akik már a célországba indulás előtt is bankszámlát nyithatnának.

Hosszabb távon, a direktíva alapelveinek elterjedésével az sincs kizárva, hogy a lakáshitelünket másik tagországban vegyük fel, vagy a nyugdíj elő-takarékosságunkat külföldön indítsuk el.

A mostani szabályozások többsége előírja, hogy az adott ország lakosának kell lenni, a jogharmonizációnak köszönhetően viszont ez a korlát megszűnhet.

Ez a versenynek is jót tehet (vagyis csökkentheti az árakat), hiszen ezzel azok a pénzügyi intézmények maradhatnak fent hosszú távon, amelyek valóban versenyképes konstrukciókat kínálnak az ügyfeleiknek. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a közeli fiók a legfontosabb tényező a pénzintézet kiválasztásakor a magyarok körében.

Olcsóbbak lehetnek a pénzügyek

Az egyik legfontosabb kérdés persze az, hogy mégis mennyivel lehet olcsóbb a bankolás, ha bevezetik az új szabályokat. A direktívát az úgynevezett Zöld Könyv nevű tanulmány készíti elő. Eszerint hatalmas eltérések vannak a pénzügyi termékek költségeiben az EU-n belül:

  • A hitelkártyáknál több mint tizenkétszeres a különbség,
  • Az offline átutálások egyes országokban ingyenesek, míg van, ahol több mint 1 100 forintnak megfelelő eurót kell fizetni.

Érdekes módon a fogyasztási hiteleknél magasabb különbségek vannak, mint a jelzáloghiteleknél. A biztosításoknál is jelentős eltérések lehetnek, azonos feltételek mellett hat és félszeres díjkülönbözet is lehet az országok között.

Persze a pénzügyi termékek költségei több dologtól is függenek:

  • A tagország gazdasági fejlettségétől,
  • A vásárlóerőtől,
  • A pénzügyi struktúrák (adózás, szabályozás, felügyelet stb.) különbségeitől,
  • Az eltérő finanszírozási költségektől (pl: a magyar alapkamat magasabb, mint az euró alapkamata, így a hitelkamat is jellemzően magasabb).
Nem tűnik indokolhatónak az árkülönbség szintje az olyan termékek, például az életbiztosítás, esetében, amelyek kevésbé kötődnek a földrajzi helyzethez és a helyi kockázati jellemzőkhöz

 - olvashatjuk a Zöld Könyvben. Ugyan ezeknél a termékeknél is előfordulhat eltérés az egyes tagországokban (pl: más a várható élettartam), azonban ezek nem minden esetben indokolják az különböző árakat. Több országban a kevés szolgáltató okozza a magas árakat, itt a "határok megnyitása" akár jelentős áreséshez is vezethet. Lényeges megemlíteni a pénzügyi kultúrát, ez több helyen bebetonozza az ügyfeleket egy szolgáltatójukhoz, így a többet fizetnek az ügyfelek, mint kellene. Persze más okai is lehetnek a drága termékeknek, erről részletesen a Zöld Könyvben olvashatsz.

Hosszú az út...

Jelenleg az uniós direktíva tervezetének társadalmi vitája folyik, amibe egyébként minden EU-s állampolgárnak, így a magyaroknak is van beleszólási lehetősége, az ötleteinket leadhatjuk a Bizottságnak, illetve hozzászólhatunk a kezdeményezéshez a közösségi médián keresztül (pl: Facebook).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Remélem, hogy az állampolgárok és az érdekelt vállalatok egyaránt elmondják véleményüket a tervezetről, és javaslatokat tesznek arra, hogyan töröljük el a korlátozásokat

- tette hozzá Jonathan Hill.

A tervezetnek egyébként van előzménye, létezik ugyanis jelzáloghitel direktíva, fizetésiszámla direktíva, biztosítási direktíva és számos más szabályozás az EU-ban, de a mostani konzultáció eredménye egy átfogó tervezet lehet. Az egyeztetés után akciótervet dolgoz ki a Bizottság, amely szabályozási és gyakorlati útmutatást egyaránt tartalmazni fog, ez várhatóan már 2016 nyarán elkészül. Még nem biztos, hogy a költségharmonizációt tartalmazni fogja ez a tervezet, viszont a kiemelkedően magas díjú, országokon átnyúló tranzakciók díjait csökkentheti, illetve a rejtett költségek eltörlését célozza meg.

Az EU-n belüli közös pénzügyi felügyelet felállítása egyébként már régóta téma (az eurozóna bankjait egyébként az EKB már felügyeli), azonban ez a tervezet nem erre összpontosítana, hanem az unió pénzügyi piacainak egységesítésére. Ez pedig két területen hozhat nagy változást:

  • Az EU polgárai megismerik más tagállamok termékeit, az egységesítés miatt megbíznak a külföldi szolgáltatókban és ezeket a termékeket korlátozás nélkül igénybe is vehetik.
  • A bankok és biztosítók nemcsak a saját tagországuknak, hanem más országoknak is kínálhatnak pénzügyi termékeket.
Pénzcentrum vélemény
A magyarok többsége még mindig az alapján választ bankot, hogy melyik szolgáltatónak van a legközelebb a fiókja, így ők továbbra is így választhatnak pénzügyi szolgáltatót. Vannak azonban tudatos fogyasztók, akik ha megjelenik egy külföldi szolgáltató, amelyik alacsonyabb díjakat kínál, akkor náluk venné igénybe a szolgáltatásokat.

Ez különösen akkor lehet vonzó, ha olyan országban tudjuk megvenni a hasonló befektetési alapot, ahol nem kell kamatadót és egészségügyi hozzájárulást fizetni, ráadásul tranzakciós illeték is van. Ez a hozamunk közel negyedét elviszi Magyarországon.

A fiókhálózat hiánya mellett akadályt jelenthet, hogy az európai pénzmosási alapelvek miatt személyes azonosításra van szükség. Ez azonban áthidalható azzal, ha a pénzügyi szolgáltatók ügynökökön keresztül értékesítik a termékeket.

A biztosítások speciális pénzügyi termékek, amelyek az úgynevezett kockázatközösségeken alapulnak. Ezek pedig általában az adott ország lakosságára vannak kitalálva, egy balesetbiztosítás esetén például az ország baleseti statisztikáit veszik alapul. Ha viszont a kockázatközösség kibővül, akkor a díjakat meghatározó statisztikák is megváltozhatnak. Ez a drága biztosításokat kínáló országban csökkentheti a díjakat, viszont az olcsó biztosítások ára emiatt megugorhat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem