11 °C Budapest

Ezt bukták most a quaestorosok: lehet, hogy nem kapnak kártalanítást

2015. november 17. 16:31

Kedden reggel derült ki, hogy az Alkotmánybíróság helyt adott a Quaestor-törvény ellen benyújtott kifogásoknak és a törvény lényeges pontjait megsemmisítette. Emiatt egyelőre biztos, hogy nem kapnak kártalanítást a Quaestor-alapból a pórul járt ügyfelek, kérdéses, hogy számíthatnak-e egyáltalán a kártalanításra.

A Quaestor-törvényt kedden reggel elkaszálta az Alkotmánybíróság (AB), mivel az nem felelt meg Magyarország Alaptörvényének. Az elbírálást egyébként a kárrendezésben nem részesülő magánszemélyek és a Befektető-védelmi Alap (Beva) egyes tagjai egyaránt kérvényezték.

Mit mondott ki az AB?

A magánszemélyek beadványa alapján az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a törvény egyetlen konkrét cégcsoport ügyfeleinek veszteségét térítené meg és a cég ügyfelei közül is csupán a Quaestor-kötvényeseket kártalanítanák.

Ez negatív diszkrimináció a cég más ügyfeleivel és más befektetési szolgáltatók ügyfeleivel szemben is, ezért a törvény erre vonatkozó részét megsemmisítették.

A lehetőséget azonban nyitva hagyták arra, hogy a törvényt átírva, az Alaptörvénynek megfelelően kártalaníthassák az ügyfeleket. Ebben az esetben viszont valószínűleg minden szolgáltató minden ügyfelére vonatkoznia kellene a törvénynek.

A Beva tagok beadványa alapján is megsemmisített néhány részt az AB.

  • Egyrészt Alaptörvény-ellenes, hogy a Quaestor-törvény nem biztosított elegendő felkészülési időt a befektetési szolgáltatóknak arra, hogy a kártalanításhoz szükséges több mint 100 milliárd forintot összegyűjtsék.
  • Másrészt a törvényi garanciák hiányában a tulajdonkorlátozás aránytalan mértékű lenne. A kártalanítást a rendes befizetésen felüli előlegként kellett volna állnia a befektetési szolgáltatóknak, azonban az előlegért cserébe nem kapnak ellenszolgáltatást és a megtérülése kiszámíthatatlan, ráadásul a törvény nem garantálja az előleg visszafizetését.

Mi jöhet most?

Nehéz megjósolni, hogy a törvényhozás új törvényt ír vagy sem, mindenesetre az AB nyitva hagyta a lehetőséget, hogy új törvény születhessen a kártalanításra. A döntés egyébként egyértelműen kedvez a befektetési szolgáltatóknak, hiszen így nem kell a garantált visszatérítés ígérete nélkül 100 milliárd forintot összeadniuk. Ha nem születik törvény a (kibővített) kártalanításról, akkor viszont a magánszemélyek várhatóan nem kapnak kártalanítást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankszövetség is kommentálta a döntést

"A Magyar Bankszövetség előremutatónak tartja az Alkotmánybíróság döntését, különösen azért, mert az átlagon felüli hozamokra vadászó befektetők kárpótlását nem lehet direkt vagy indirekt módon a társadalommal megfizettetni" - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. A magyar bankszektor szabályozotton és tisztességes módon működik, így a bankszektornak semmilyen felelőssége sem lehet a bankszektoron kívül működő brókercégek és vezetőik tevékenységével kapcsolatban - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?