28 °C Budapest
Búcsúzhatunk az 5 forintosoktól is? Megszólalt az MNB

Búcsúzhatunk az 5 forintosoktól is? Megszólalt az MNB

2015. augusztus 4. 05:51

Kíváncsiak voltunk, nem tervezi-e az MNB, hogy néhány évvel az 1-2 forintosok után, bevonják az ötforintos érméket is. Cikkünk végén szavazhatsz, szerinted mi legyen legapróbb fizetőeszközünk sorsa.

Egyre több magyar nem tud mit kezdeni az 5 forintos érmékkel; vásárlóértéke ugyanis önmagában már aligha van, a boltosok viszont előszeretettel adnak vissza belőle - enyhe túlzással - akár 50 forintnyit is. Így többnyire csak a pénztárcákat nehezíti az apró, de sok családnál már otthon is a fiók mélyén kallódnak, vagy jobb esetben egy befőttes üvegben várnak a beváltásra.

Kiskereskedőktől származó információink szerint megnőtt azoknak a vásárlóknak a száma, akik a pénztárnál hagyják a visszajárót, ha csak 5 forintról van szó.

Valahogy úgy, ahogy néhány évvel ezelőtt volt az 1 és 2 forintosokkal, míg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) meg nem elégelte a helyzetet és ki nem vonta legkisebb érméinket a forgalomból. Akkor arra hivatkoztak, hogy a döntés nemzetgazdasági szinten 3-4 milliárd forintos megtakarítást eredményez, a jókora lemorzsolódási arány mellett ugyanis az előállítási költség is rendkívül magas volt.

Ötös, Te drága!?

Az MNB tájékoztatása szerint jelenleg (2015. június 30-i adat) 491 millió db 5 forintos érme van forgalomban, a darabszám pedig egyenletesen, évi kb. 5,5-6,5 százalékkal (20-25 millió darabbal) növekszik. (Összehasonlításul: 2015. június 30-án mintegy 1,47 milliárd darab érme volt forgalomban az összes címletből együttesen, ami 6,3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.)

Az éves gyártást részben a "lemorzsolódott" mennyiség pótlása , részben a forgalom bővülése miatti igények kielégítése, részben pedig az MNB készlet-optimalizációs szempontjai határozzák meg. Az 5 forintosok évente gyártott mennyisége e szempontok figyelembe vételével 10 és 40 millió db között is változhat

- fűzte hozzá az MNB.

Mivel a legkisebb címletről, ellenben a legnagyobb darabszámban rendelkezésre álló érméről van szó, így az előállítási költség is rendkívül magas lehet. Az is elképzelhető, hogy a fajlagos előállítási ár megközelíti a címletértéket (bár ennek kicsi az esélye, de az biztos, itt a legkisebb a marzs). Az MNB megkeresésünkre viszont mindössze annyit árult el:

Az érmék előállítási költsége a verési költségből és az érmék alapanyagául szolgáló lapka árából tevődik össze. A lapka forintban kifejezett ára változó, mely függ a fémek világpiaci árától és a devizaárfolyamtól. Az egyes érmecímletek verési költsége üzleti titok.

Tehát a fajlagos előállítási költséget illetően csak tapogatózni tudunk. Főként, hogy csupán az érmék éves gyártási összköltségéről publikál adatokat éves jelentésében az MNB. E szerint tavaly 1,2 milliárd forintot emésztett fel az érmegyártás, 200 millióval többet, mint 2013-ban, és 300 millióval többet mint 2012-ben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mennek a levesbe az ötösök is?

Mindezt figyelembe véve tehát  joggal merülhet fel a kérdés, nem tervezi-e az MNB, hogy az 1-2 forintosokhoz hasonlóan az 5 forintos érméket is kivonják a forgalomból.

Egy darab 5 forintosért önmagában ugyan kevés dolgot lehet vásárolni, azonban a készpénzforgalmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosság használja ezeket az érméket a készpénzes fizetések során. Tekintettel arra, hogy a lakosság használja az 5 forintos érméket, az nem csapódik ki úgy a forgalomból, mint 2008 előtt az - azóta már bevont - 1 és 2 Ft-os érmék, melyekből évente 100-150 millió darabbal nőtt a forgalomban lévő mennyiség

- reagált megkeresésünkre az MNB. Hozzátették:

"Az 5 forintosok forgalomból történő bevonását a Jegybank nem tervezi!"

Egyelőre... (a szerk.)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 08:57
A csatorna szerint egy gyakornok betanítása közben porszem került a gépezetbe, ez volt az oka annak,...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?