1 °C Budapest

Búcsúzhatunk az 5 forintosoktól is? Megszólalt az MNB

2015. augusztus 4. 05:51

Kíváncsiak voltunk, nem tervezi-e az MNB, hogy néhány évvel az 1-2 forintosok után, bevonják az ötforintos érméket is. Cikkünk végén szavazhatsz, szerinted mi legyen legapróbb fizetőeszközünk sorsa.

Egyre több magyar nem tud mit kezdeni az 5 forintos érmékkel; vásárlóértéke ugyanis önmagában már aligha van, a boltosok viszont előszeretettel adnak vissza belőle - enyhe túlzással - akár 50 forintnyit is. Így többnyire csak a pénztárcákat nehezíti az apró, de sok családnál már otthon is a fiók mélyén kallódnak, vagy jobb esetben egy befőttes üvegben várnak a beváltásra.

Kiskereskedőktől származó információink szerint megnőtt azoknak a vásárlóknak a száma, akik a pénztárnál hagyják a visszajárót, ha csak 5 forintról van szó.

Valahogy úgy, ahogy néhány évvel ezelőtt volt az 1 és 2 forintosokkal, míg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) meg nem elégelte a helyzetet és ki nem vonta legkisebb érméinket a forgalomból. Akkor arra hivatkoztak, hogy a döntés nemzetgazdasági szinten 3-4 milliárd forintos megtakarítást eredményez, a jókora lemorzsolódási arány mellett ugyanis az előállítási költség is rendkívül magas volt.

Ötös, Te drága!?

Az MNB tájékoztatása szerint jelenleg (2015. június 30-i adat) 491 millió db 5 forintos érme van forgalomban, a darabszám pedig egyenletesen, évi kb. 5,5-6,5 százalékkal (20-25 millió darabbal) növekszik. (Összehasonlításul: 2015. június 30-án mintegy 1,47 milliárd darab érme volt forgalomban az összes címletből együttesen, ami 6,3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.)

Az éves gyártást részben a "lemorzsolódott" mennyiség pótlása , részben a forgalom bővülése miatti igények kielégítése, részben pedig az MNB készlet-optimalizációs szempontjai határozzák meg. Az 5 forintosok évente gyártott mennyisége e szempontok figyelembe vételével 10 és 40 millió db között is változhat

- fűzte hozzá az MNB.

Mivel a legkisebb címletről, ellenben a legnagyobb darabszámban rendelkezésre álló érméről van szó, így az előállítási költség is rendkívül magas lehet. Az is elképzelhető, hogy a fajlagos előállítási ár megközelíti a címletértéket (bár ennek kicsi az esélye, de az biztos, itt a legkisebb a marzs). Az MNB megkeresésünkre viszont mindössze annyit árult el:

Az érmék előállítási költsége a verési költségből és az érmék alapanyagául szolgáló lapka árából tevődik össze. A lapka forintban kifejezett ára változó, mely függ a fémek világpiaci árától és a devizaárfolyamtól. Az egyes érmecímletek verési költsége üzleti titok.

Tehát a fajlagos előállítási költséget illetően csak tapogatózni tudunk. Főként, hogy csupán az érmék éves gyártási összköltségéről publikál adatokat éves jelentésében az MNB. E szerint tavaly 1,2 milliárd forintot emésztett fel az érmegyártás, 200 millióval többet, mint 2013-ban, és 300 millióval többet mint 2012-ben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mennek a levesbe az ötösök is?

Mindezt figyelembe véve tehát  joggal merülhet fel a kérdés, nem tervezi-e az MNB, hogy az 1-2 forintosokhoz hasonlóan az 5 forintos érméket is kivonják a forgalomból.

Egy darab 5 forintosért önmagában ugyan kevés dolgot lehet vásárolni, azonban a készpénzforgalmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosság használja ezeket az érméket a készpénzes fizetések során. Tekintettel arra, hogy a lakosság használja az 5 forintos érméket, az nem csapódik ki úgy a forgalomból, mint 2008 előtt az - azóta már bevont - 1 és 2 Ft-os érmék, melyekből évente 100-150 millió darabbal nőtt a forgalomban lévő mennyiség

- reagált megkeresésünkre az MNB. Hozzátették:

"Az 5 forintosok forgalomból történő bevonását a Jegybank nem tervezi!"

Egyelőre... (a szerk.)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 4. 11:00
Tényleg díjat nyert a film Torontóban, csak épp nem azon a fesztiválon, amit így szokás emlegetni.
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm