4 °C Budapest

Ilyet is rég láttunk a magyar bankoknál: ennek sokan fognak örülni

Pénzcentrum
2015. június 12. 11:02

A kamatok folyamatos csökkenése miatt egyre kevésbé éri meg bankbetétbe tenni a pénzünket. A bankok azonban gyakran kiemelkedő kamatokkal csábítják magukhoz az ügyfeleket. Milyen feltételek mellett kaphatunk a betétünkre akár 5 százalékos kamatot is?

Rengetegen panaszkodnak arra, hogy a bankbetétek alig fizetnek már valamit, ezért másfajta megtakarításba kell tenni a pénzüket, vagy egyszerűen otthon tartják azt. A pénzintézetek ajánlatai között azonban akadnak igen kedvező ajánlatok is, a Pénzcentrum mutatja, mibe és hogyan érdemes tenni a pénzünket.

Hogyan kaphatunk kiemelkedő kamatot?

A magas kamatok eléréséhez feltételeket kell teljesítenünk, igaz, sok esetben olyan mértékű pluszt kapunk, hogy mindenképp érdemes belevágnunk, ilyen feltételek lehetnek a banknál:

  • A leggyakoribb feltétel a friss pénz beérkezése, ami azt jelenti, hogy a számlánkon újonnan elhelyezett pénz után kapjuk meg a magas kamatot.
  • Szintén igen gyakori feltétel, hogy a jövedelmünk a számlánkra érkezzen.
  • Ehhez gyakran kapcsolódik, hogy a számlánkon bizonyos mennyiségű (nagyjából az átlagos használatnak megfelelő) tranzakciót hajtsunk végre havonta.
  • Több olyan ajánlattal is találkozhatunk, amely kifejezetten azokat az ügyfeleket célozza meg, akik az elszámolás miatt kaptak vissza pénzt a bankjuktól.
  • Gyakori feltétel a betéttel kombinált befektetés indítása is. Ennek keretein belül a betét mellé egy másik megtakarítást is indítania kell az ügyfélnek, így kaphat kiemelkedő kamatot a pénzére. Ezek általában hosszabb távon megtérülő befektetések.

Nézzük meg az ajánlatokat!

A magas kamatok egyébként akár 5 százalékosak is lehetnek, ez attól függ, hogy milyen feltételeknek tudunk megfelelni. Az azonban látható, hogy a jelenlegi 1,65 százalékos jegybanki alapkamathoz képest a Pénzcentrum által összegyűjtött betétek mindenképp kimagaslóak.

Előfordulhat, hogy bizonyos betéteket nem találunk a netbankunkban, mivel csak a fiókban lehet őket lekötni. A feltételeket ilyen esetben is megtaláljuk a honlapon (így tájékozódni tudunk), viszont a szerződést nem tudjuk megkötni a netbankon keresztül.


Érdemes elsőként megemlíteni az elszámolás miatt visszakapott pénz lekötését. Ez két banknál elérhető, az egyik az FHB, a másik a Sberbank (korábban az OTP-nek is volt ilyen ajánlata). Az elszámoláskor visszakapott összegnek mind a két ajánlatnál nagyobbnak kell lennie, mint 100 ezer forint. Ugyan az akciós betét a Sberbanknál fél évre is elérhető (2,25 százalékos kamattal), viszont a 3 hónapos betét kamata az FHB-nál 3 százalékos, míg a versenytársnál 2 százalék.

Az átlagos bvetéti kamatokról szóló írásunkat is olvasd el ITT! Kattints!

Igen gyakori a befektetéssel kombinált lekötés, ezeknél a termékeknél a teljes megtakarított összeg harmada vagy fele kerül lekötésre a betétben, a többit (betétenként eltérő) megtakarítási formába fektethetjük. Általában az alábbi befektetési formák kapcsolódnak ezekhez a betétekhez:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Befektetési alap vásárlása
  • Megtakarításos életbiztosítás kötése
  • Állampapír vásárlása
  • Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) számla nyitása és állampapír vásárlás

A gyűjtésünkben található legmagasabb kamatozású betét is ehhez a kategóriához tartozik, a CIB ajánlatával akár 5 százalékos évesített kamatot is kaphatunk.

Vannak olyan bankok, ahol elég megfelelni a friss pénz feltételének az extra kamatért cserébe. Érdekes, hogy már így is jelentős kamatelőnyt jelenthet ez, hiszen 3 százalék fölötti kamatot is találunk például az BNP Paribas-nál, vagy az AXA-nál. Érdekes konstrukciót kínál az FHB, ugyanis náluk az újonnan számlát nyitó ügyfeleknek is jár az extrakamat (2,3 százalék).

Ha emellett még az aktív bankszámlahasználat feltételeit is teljesítjük (jövedelem jóváírás és/vagy rendszeres tranzakciók a számlán), akkor a K&H-nál akár 4 százalékos kamatot is kaphatunk, de a Sberbank is 3,5 százalékot kínál az ügyfeleknek. Más bankoktól valamivel elmarad, azonban jelenleg akciós az Erste ajánlata is (1,5 százalék), azonban ennél a betétnél nem kell teljesíteni a friss pénz feltételt, vagyis náluk ezeket a kamatokat valószínűleg többszöri lekötés után is megkaphatjuk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem