1 °C Budapest

Kész, vége: megszüntetnék a készpénzt

2015. május 18. 12:35

A skandináv országok egyébként sem használnak túl sok készpénzt, de Dánia még egy lépéssel tovább megy: egy még elfogadás előtt álló parlamenti javaslat megszüntetné a készpénz elfogadásának kényszerét a boltokban - írja a CNBC. Eközben a világ neves közgazdászai is a készpénzmentes gazdaságok mellett érvelnek.

A dán kormány a gazdaság készpénzmentesítése érdekében több ösztönzőt vezet be, ennek részeként megszüntethetik azt a jogszabályt is, amely a boltokat a készpénz elfogadására kötelezi.

Ha a parlament elfogadja a javaslatot, akkor 2016 elejétől kezdve a ruházati boltokban, éttermekben, benzinkutakon nem lesz kötelező a készpénz elfogadása.

Ugyanakkor a postákon, kórházakban, fogorvosoknál és egyéb helyeken még kötelező marad a dán korona elfogadása. A javaslat támogatói azzal érvelnek, hogy a készpénzmentesítés növeli a biztonságot (hiszen ki akarna kirabolni egy olyan boltot, ahol nincs készpénz), másrészt így meg lehet spórolni a készpénzlogisztikával (szállítás, váltás, számolás, stb.) összefüggő költségeket. Dánia egyébként eddig is élen járt az elektronikus fizetések területén, hiszen már 2012-ben a tranzakciók 84,2 százalékát bankkártyával hajtották végre.

Peter Bofinger, a würzburgi egyetem közgazdásza szerint a készpénz kiszorításával fel lehetne számolni a feketemunkát és a drogkereskedelmet a gazdaságokban. Ken Rogoff harwardi professzor szerint pedig fokozatosan kellene kivezetni a készpénzt, első körben a nagy címletűekkel kezdve. A nagy bankjegyekkel ugyanis jelentős vagyont is fel lehet halmozni, így a monetáris politika negatív kamat eszköze is kevésbé hatékony, hiszen a kamatokra teljesen érzéketlen eszközben is tarthatják a pénzüket az emberek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 21:31
December közepétől hat új frekvencián, összesen 45 helyen szól majd a Rádió 1 adása. Kecskeméten oly...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm