23 °C Budapest
Kész, vége: megszüntetnék a készpénzt

Kész, vége: megszüntetnék a készpénzt

2015. május 18. 12:35

A skandináv országok egyébként sem használnak túl sok készpénzt, de Dánia még egy lépéssel tovább megy: egy még elfogadás előtt álló parlamenti javaslat megszüntetné a készpénz elfogadásának kényszerét a boltokban - írja a CNBC. Eközben a világ neves közgazdászai is a készpénzmentes gazdaságok mellett érvelnek.

A dán kormány a gazdaság készpénzmentesítése érdekében több ösztönzőt vezet be, ennek részeként megszüntethetik azt a jogszabályt is, amely a boltokat a készpénz elfogadására kötelezi.

Ha a parlament elfogadja a javaslatot, akkor 2016 elejétől kezdve a ruházati boltokban, éttermekben, benzinkutakon nem lesz kötelező a készpénz elfogadása.

Ugyanakkor a postákon, kórházakban, fogorvosoknál és egyéb helyeken még kötelező marad a dán korona elfogadása. A javaslat támogatói azzal érvelnek, hogy a készpénzmentesítés növeli a biztonságot (hiszen ki akarna kirabolni egy olyan boltot, ahol nincs készpénz), másrészt így meg lehet spórolni a készpénzlogisztikával (szállítás, váltás, számolás, stb.) összefüggő költségeket. Dánia egyébként eddig is élen járt az elektronikus fizetések területén, hiszen már 2012-ben a tranzakciók 84,2 százalékát bankkártyával hajtották végre.

Peter Bofinger, a würzburgi egyetem közgazdásza szerint a készpénz kiszorításával fel lehetne számolni a feketemunkát és a drogkereskedelmet a gazdaságokban. Ken Rogoff harwardi professzor szerint pedig fokozatosan kellene kivezetni a készpénzt, első körben a nagy címletűekkel kezdve. A nagy bankjegyekkel ugyanis jelentős vagyont is fel lehet halmozni, így a monetáris politika negatív kamat eszköze is kevésbé hatékony, hiszen a kamatokra teljesen érzéketlen eszközben is tarthatják a pénzüket az emberek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 15:57
Néhány napja még arra utalt Huth Gergely, hogy a PestiSrácok jövője is bizonytalanná vált a Pesti TV...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?