18 °C Budapest
Kész, vége: megszüntetnék a készpénzt

Kész, vége: megszüntetnék a készpénzt

2015. május 18. 12:35

A skandináv országok egyébként sem használnak túl sok készpénzt, de Dánia még egy lépéssel tovább megy: egy még elfogadás előtt álló parlamenti javaslat megszüntetné a készpénz elfogadásának kényszerét a boltokban - írja a CNBC. Eközben a világ neves közgazdászai is a készpénzmentes gazdaságok mellett érvelnek.

A dán kormány a gazdaság készpénzmentesítése érdekében több ösztönzőt vezet be, ennek részeként megszüntethetik azt a jogszabályt is, amely a boltokat a készpénz elfogadására kötelezi.

Ha a parlament elfogadja a javaslatot, akkor 2016 elejétől kezdve a ruházati boltokban, éttermekben, benzinkutakon nem lesz kötelező a készpénz elfogadása.

Ugyanakkor a postákon, kórházakban, fogorvosoknál és egyéb helyeken még kötelező marad a dán korona elfogadása. A javaslat támogatói azzal érvelnek, hogy a készpénzmentesítés növeli a biztonságot (hiszen ki akarna kirabolni egy olyan boltot, ahol nincs készpénz), másrészt így meg lehet spórolni a készpénzlogisztikával (szállítás, váltás, számolás, stb.) összefüggő költségeket. Dánia egyébként eddig is élen járt az elektronikus fizetések területén, hiszen már 2012-ben a tranzakciók 84,2 százalékát bankkártyával hajtották végre.

Peter Bofinger, a würzburgi egyetem közgazdásza szerint a készpénz kiszorításával fel lehetne számolni a feketemunkát és a drogkereskedelmet a gazdaságokban. Ken Rogoff harwardi professzor szerint pedig fokozatosan kellene kivezetni a készpénzt, első körben a nagy címletűekkel kezdve. A nagy bankjegyekkel ugyanis jelentős vagyont is fel lehet halmozni, így a monetáris politika negatív kamat eszköze is kevésbé hatékony, hiszen a kamatokra teljesen érzéketlen eszközben is tarthatják a pénzüket az emberek.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?