0 °C Budapest

Így néz majd ki az új magyar euró, ha bevezetik? + galéria

2015. február 5. 11:07

Bár az euró hazai bevezetéséről már régóta beszélnek és a művészeknek is egyre inkább inspirációt ad a téma, a legfrissebb álláspont szerint leghamarabb az évtized végén jöhet az európai közös fizetőeszköz.

A napokban járta be a sajtót egy magyar grafikus diplomamunkája. Bernát Barbara egy fiktív magyar euróbankjegy-sorozatot készített, amelyen a hagyományosan megszokott épületek, emberek helyett növények, állatok szerepelnek. Emellett rendhagyónak számít a fiatal tervező hamisítás elleni megoldása is: uv-fénynél a bankókra rajzolt állatok csontváza látszik.

További képeket a bankjegyekről Bernát Barbara Behance-oldalán és Facebook-oldalán találsz.

Szépek a grafikus tervei, de mikor lesz nekünk eurónk?

Az eurózónához való csatlakozás jó régen, 14 éve merült fel először "hivatalosan": 2001-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) akkori elnöke, Járai Zsigmond úgy nyilatkozott, hogy Magyarország 2006-tól csatlakozhat a valutaunióhoz.

KATTINTS! Egymásnak estek a Tescóban a magyarok: berohantak, veszekedtek

A Járai által eredetileg megjelölt céldátum óta viszont már 9 év is eltelt, és nyugodtan kijelenthetjük, azóta sem kerültünk sokkal közelebb a bevezetéshez. A kormányzati nyilatkozatok is arra utalnak, hogy az évtized vége előtt egyáltalán nem beszélhetünk magyar euróról.

Amikor mi a csatlakozásról gondolkodunk, nem a következő évről beszélünk, hanem a következő évtizedről vagy két évtizedről vagy három évtizedről

- fogalmazott bő egy évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök

Rogán Antal szerint is reálisan 2018 és 2020 között kerülhet leghamarabb abba a helyzetbe a magyar gazdaság, hogy dönthessen arról, bevezeti-e az eurót. A Fidesz frakcióvezetője szerint az viszont már külön mérlegelés kérdése, hogy be is lépünk-e az euróövezetbe. Mint azt egy január közepén készült interjúban kifejtette:

Ha megnézzük a velünk szomszédos országokat, nem merném azt állítani, hogy ez euró bevezetésével kizárólag nyertek. A közös pénznemnek van előnye és hátránya, ezeket mérlegelni kell, de legalább a döntés lehetőségét kell megteremteni.

Mi a hivatalos álláspont?

Alig két hónappal ezelőtt, az új tízezer forintos bankjegyek bevezetésekor a Pénzcentrum megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot. Kíváncsiak voltunk arra, mi a hivatalos kormányzati álláspont az euró esetleges bevezetéséről. Akkor a minisztérium az alábbi tájékoztatást adta:

Magyarország 2004-es EU csatlakozásával kötelezettséget vállalt arra, hogy teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges ún. konvergencia kritériumokat. Ezek az árstabilitás, az árfolyamstabilitás, a hosszú távú kamatok konvergenciája, a stabil makro-fiskális pozíció, és a közös pénz átvételéhez szükséges jogszabályi megfelelés tekintetében támasztanak követelményeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Európai Központi Bank, valamint az Európai Bizottság 2014. június 4-én közzétett jelentései szerint Magyarország megfelel az árstabilitásra, a hosszú távú kamatok konvergenciájára és a közpénzügyekre vonatkozó kritériumnak.

Gazdaságpolitikánk megkérdőjelezhetetlen eredménye, hogy a kétévenként publikált konvergencia jelentések közül ez az első, amelyik megállapítja, hogy Magyarország teljesíti a konvergencia kritériumok többségét. Míg a legutóbbi, 2012-ben publikált jelentés szerint Magyarország egyetlen feltételnek sem tett eleget, addig a mostani jelentés szerint ötből már három kritériumnak is megfelelünk.

Ugyanakkor látnunk kell azt is, hogy önmagában a kritériumoknak való számszaki megfelelés még nem jelenti automatikusan azt, hogy zavartalanul csatlakozhatunk az euróövezethez. A Magyarország hosszú távú érdekeit szem előtt tartó gazdaságpolitikának olyan országspecifikus tényezőkre is tekintettel kell lennie, mint amilyen a versenyképesség, a munkaerő-piac rugalmassága, az eurózóna magországaihoz történő reálkonvergencia, vagy a csatlakozás után önálló monetáris- és árfolyam-politika hiányában felértékelődő valós költségvetési mozgástér, amely adott esetben még a külső konvergencia kritérium eléréséhez szükségesnél is jelentősebb államadósság-csökkentést követelhet.

Mindezekre tekintettel, a kormány nem tűzött ki céldátumot az euróövezethez történő csatlakozásra.

Ugyanakkor mindazok a lépések, amelyeket a költségvetés stabilitása, az államadósság csökkentése, illetve a gazdasági növekedés erősítése érdekében megteszünk, egyúttal javítják a magyar gazdaság felkészültségét, az "euró-érettség" elérését. Az azonban biztonsággal állítható, hogy a gazdaságpolitikában elért eredményeinknek köszönhetően Magyarország ma lényegesen közelebb áll a közös valuta bevezetéséhez, mint 2010-ben. Ezt támasztja alá az is, hogy hazánkkal szemben 2013 júniusában megszűnt a 2004-ben indított túlzott hiány eljárás és sikerült megfordítani az államadósság 2010 előtt folyamatosan növekvő trendjét is.

Mindezekre tekintettel akkor fogjuk kitűzni az euróövezeti csatlakozás időpontját, amikor az hazánk számára optimális, vagyis a leginkább megfelel a magyar gazdaság fejlettségi szintjének és versenyképességének.


Disclaimer! Az euróövezet tagországai kizárólag az érmék hátoldalát tervezhetik meg egyénileg. A bankjegyek egységesek az egyes tagországokban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06