Ezt kell tudnod, ha TBSZ-be teszed a pénzed: a szakértő válaszol

Ezt kell tudnod, ha TBSZ-be teszed a pénzed: a szakértő válaszol

2014. december 12. 11:02

Az elmúlt napokban a megtakarításokra fókuszált a Pénzcentrum. Cikksorozatunkban megvizsgáltuk a különféle öngondoskodási lehetőségeket, megnéztük, miért és hogyan képezzünk pénzügyi vésztartalékot, és arról is szót ejtettünk, milyen öngondoskodási lehetőségek vannak az egyes élethelyzetekben. Különösen figyeltünk a mostanában egyre népszerűbb megtakarítási termékre, a TBSZ-re, azaz a Tartós Befektetési Számlára.

Természetesen olvasóink kérdéseit is vártuk: többen érdeklődtek az év végi/jövő évi megtakarításokról, arról, hogyan érdemes elkezdeni, és persze a TBSZ-szel kapcsolatban is kaptunk leveleket. A kérdésekre az FHB Bank szakértői válaszoltak.

TBSZ-számlán van egy egyéves futamidejű kamatozó kincstárjegyem. Tavaly nyitottam decemberben TBSZ-t. A kamattal mi történik most decemberben?

A kifizetésre kerülő kamat a TBSZ-en marad szabad pénzegyenlegként. A kifizetett kamatot érdemes újra befektetni, mivel a látra szóló egyenleg után nem keletkezik kamat. Mivel a kamatozó kincstárjegy névértéke 10 ezer Ft, emiatt előfordulhat, hogy a kifizetésre kerülő kamatot nem lehet teljes egészében ugyanolyan értékpapírba (jelen esetben kamatozó kincstárjegybe) lekötni, ezért ilyenkor érdemes lehet más értékpapírokban is gondolkodni, például befektetési jegyekben, amiknek az árfolyamai alacsonyabbak, így rugalmasabban kezelhető a kamatfizetés.

A kamatok újrabefektetése miatti fejtörés megelőzése miatt praktikusak lehetnek a kimondottan a TBSZ időzítéséhez igazodó lejáratú értékpapírok, amik például csak a futamidejük végén fizetnek kamatot.

Rákerül a folyószámlámra, amit ugyanannál a banknál vezetek, vagy azt is TBSZ-n kell tartanom? A tőkét továbbra is ott tartom, csak még nem tudom milyen papírban?

A TBSZ a gyűjtőévet (felhalmozási évet) követően lezár, pénzkivétel kizárólag a számla megszüntetésével, vagy a 3. év végén részkivétel formájában lehetséges. Tehát a kifizetett kamat a TBSZ-en marad, így érdemes újra befektetni.

2012-ben nyitott TBSZ-en most decemberben jár le egy kötvényem, de az 5 éves időszak csak 2017-ben jár le. Mi történik 2017 végén, ha a mostani nyereség összegét egy 2018-ban lejáró kötvénybe szeretném fektetni?

Lehetőség van a lekötési időszak végét követően lejáró értékpapírok elhelyezésére is a TBSZ-en. Az 5. lekötési év végén két lehetőségből lehet majd választani: vagy eladja az értékpapírt és rögtön pénzéhez jut, vagy pedig egy normál befektetési számlára helyezi át és így várja meg a lejáratot. Ekkor a normál befektetési számlán az 5. lekötési év végén érvényes piaci árfolyam lesz a papír bekerülési árfolyama, tehát az elért adóelőny és eho-mentesség nem fog elveszni.

Érdeklődni szeretnék, ha TBSZ számlán tartott megtakarításomat a 3. év lejártakor kiveszem, akkor a 10 százalékos adó megfizetését a bank automatikusan intézi, vagy nekem kell a következő év eleji adóbevallásomban feltüntetni? Ez különösen azért érdekel, mert már nyugdíjas vagyok, és nem szeretnék emiatt ismét adózással, az adóív kitöltésével bajlódni.

TBSZ esetén a bank február 15-ig küld adóigazolást, ami alapján a vonatkozó adóbevallásban kell az ügyfélnek bevallania a jövedelmet és megfizetnie az adót.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az osztalékból kapott pénzt be lehet tenni NYESZ-re vagy TBSZ-re (adó szempontjából)? Milyen feltételei lehetnek?

Ha jól értjük, a kérdés arra irányul, hogy a NYESZ-en vagy TBSZ-en lévő részvény utáni osztalékfizetéssel mi történik. Az osztalékjövedelem NYESZ-en nem mentesül a közterhektől. A TBSZ-re vásárolt (vagy NYESZ-ről TBSZ-re transzferált) részvény esetén a kifizetett osztalék a TBSZ-en marad, és adózási szempontból ugyanúgy viselkedik, mint egy kamatfizetés (azaz a 3. és 5. lekötési év után azonos adókedvezmény érhető el).

Mi történik a pénzünkkel, ha az első megtakarítási időszak lezárulta után, de még a második megtakarítási időszak vége előtt nyúlunk a pénzünkhöz, majd újra folytatnánk a megtakarítást? Új számlát kell nyitni?

A 3. lekötési év vége után (azaz a 4. lekötési évben vagy az 5. lekötési év vége előtt) a TBSZ-ről való pénz/értékpapír állomány kivétel a számla megszűnésével jár. A megtakarítást ezen a számlán nem lehet folytatni, hanem új számlát kell nyitni.

Olvastam a cikkeiket, de egy dologra nem kaptam választ: ha nem tudok félretenni egyáltalán, hogyan kezdhetem el a takarékoskodást? Hogyan induljak el, hogy legalább már egy minimális spórolt pénzem lehessen, amivel további, akár TBSZ-es megtakarítási formákat választhatok?

Érdemes felmérni, hogy a rendszeresen felmerülő kiadások közül melyikek azok, amelyek elhagyhatóak, vagy csökkenthetőek. Ennek függvényében kell eldönteni, hogy mekkora az az összeg, amit rendszeres időközönként (havonta, negyedévente, stb.) félre lehet tenni megtakarítási célra. A váratlan kiadások miatt ilyen esetben fontosnak tartanánk, hogy a kezdeti megtakarítást könnyen mobilizálható befektetési formába helyezze. Kimondottan a kezdeti megtakarításokra szabott a takarékszámla, vagy jó megoldás egy befektetési alap, azok közül is inkább egy stabilabb jövedelmet biztosító.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. augusztus 10. 20:59
Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy...
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?