20 °C Budapest
Fotó: így nézett ki a világ legelső ATM-je

Fotó: így nézett ki a világ legelső ATM-je

Pénzcentrum
2014. szeptember 7. 13:01

Egyre többet használjuk az ATM-eket, azonban abba valószínűleg kevesen gondolnak bele készpénzfelvétel közben, hogy az automaták története évtizedekre nyúlik vissza. Gondoltad volna például, hogy az ötlet már a harmincas években megszületett, vagy hogy az első kísérlet csúnya bukás volt?

Ma már itthon is teljesen természetes, hogy a lakosság nagy része ATM-ekből jut hozzá a pénzéhez. Sőt, az automatákból felvett készpénz mennyisége is folyamatosan növekedett az elmúlt pár évben: a 2011-es mélypontot követően (Amikor is 4990 milliárd forintot vettünk fel), tavaly már 5200 milliárd forint körül alakult az automaták forgalma. Az idén februárban bevezetett havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel várhatóan tovább fogja növelni a hazai automata-használatot.

KATTINTS! 15 dolog, amit biztos nem tudtál az ATM-ekről

Szinte hihetetlen: 75 éves múlt

Így nehéz elképzelni, hogy az első fejlesztések azért buktak meg, mert az emberek nem merték a pénzüket egy új technológiát alkalmazó berendezésre bízni. Ez talán nem is meglepő, ha figyelembe vesszük a "feltalálás" időpintját: az amerikai Luther George Simjian 1939-ben állt elő az ötletével, melyben először a bankok sem voltak érdekeltek, azonban az "ATM" nevet bejegyeztette.  Végül azonban sikerült meggyőznie a City Bank of New Yorkot, hogy egy féléves tesztüzem keretén belül próbálják ki a találmányát, ami azonban csúnya bukással végződött.

London, 1967. június 27. Az angol színész, Reg Varney első készpénzfelvétele a világ legelső ATM-jéből az Enfield Barclayscash-ből.

Negyed évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a pénzintézetek is meglássák az ATM-ekben rejlő lehetőséget. 1967-ben egy brit feltaláló ötletét felhasználva a londoni Barclays Bank kezdte meg egy olyan automata tesztüzemét. Ezek használatához papír vouchereket kellett venniük az ügyfeleknek, melyeket az ATM-be helyezve tudtak készpénzt felvenni. A következő évben a papíralapú vouchert egyszerhasználatos plasztiklap váltotta fel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

London, 1967. szeptember 15. Egy ügyfél számolgatja a felvett pénzt a Barclays ATM-jénél.

Egy évvel később pedig Franciaországban is megjelent az első ATM:

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20