Fotó: így nézett ki a világ legelső ATM-je

Fotó: így nézett ki a világ legelső ATM-je

Pénzcentrum
2014. szeptember 7. 13:01

Egyre többet használjuk az ATM-eket, azonban abba valószínűleg kevesen gondolnak bele készpénzfelvétel közben, hogy az automaták története évtizedekre nyúlik vissza. Gondoltad volna például, hogy az ötlet már a harmincas években megszületett, vagy hogy az első kísérlet csúnya bukás volt?

Ma már itthon is teljesen természetes, hogy a lakosság nagy része ATM-ekből jut hozzá a pénzéhez. Sőt, az automatákból felvett készpénz mennyisége is folyamatosan növekedett az elmúlt pár évben: a 2011-es mélypontot követően (Amikor is 4990 milliárd forintot vettünk fel), tavaly már 5200 milliárd forint körül alakult az automaták forgalma. Az idén februárban bevezetett havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel várhatóan tovább fogja növelni a hazai automata-használatot.

KATTINTS! 15 dolog, amit biztos nem tudtál az ATM-ekről

Szinte hihetetlen: 75 éves múlt

Így nehéz elképzelni, hogy az első fejlesztések azért buktak meg, mert az emberek nem merték a pénzüket egy új technológiát alkalmazó berendezésre bízni. Ez talán nem is meglepő, ha figyelembe vesszük a "feltalálás" időpintját: az amerikai Luther George Simjian 1939-ben állt elő az ötletével, melyben először a bankok sem voltak érdekeltek, azonban az "ATM" nevet bejegyeztette.  Végül azonban sikerült meggyőznie a City Bank of New Yorkot, hogy egy féléves tesztüzem keretén belül próbálják ki a találmányát, ami azonban csúnya bukással végződött.

London, 1967. június 27. Az angol színész, Reg Varney első készpénzfelvétele a világ legelső ATM-jéből az Enfield Barclayscash-ből.

Negyed évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a pénzintézetek is meglássák az ATM-ekben rejlő lehetőséget. 1967-ben egy brit feltaláló ötletét felhasználva a londoni Barclays Bank kezdte meg egy olyan automata tesztüzemét. Ezek használatához papír vouchereket kellett venniük az ügyfeleknek, melyeket az ATM-be helyezve tudtak készpénzt felvenni. A következő évben a papíralapú vouchert egyszerhasználatos plasztiklap váltotta fel.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

London, 1967. szeptember 15. Egy ügyfél számolgatja a felvett pénzt a Barclays ATM-jénél.

Egy évvel később pedig Franciaországban is megjelent az első ATM:

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 14. szerda
Tibor
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?