20 °C Budapest
Tényleg ebbe kéne tenni a pénzünket bankbetét helyett?

Tényleg ebbe kéne tenni a pénzünket bankbetét helyett?

Pénzcentrum
2014. augusztus 25. 05:34

Manapság nehéz jól hozó bankbetétet találni Magyarországon, ezért felmerül a kérdés, hogy milyen alternatívák közül választhatunk. Lehetséges, hogy megússzuk a kamatadót és az egészségügyi hozzájárulást (EHO) is?

Az alacsony betéti kamatok miatt szinte mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mégis, hogyan lehetne jobban fialtatni a pénzt, és milyen feltételek mellett. A pénzügyi tanácsadók legjobb lehetőségként gyakran a befektetési alapokat hozzák fel, de mi is az a befektetési alap? Hogyan működik, és mire kell odafigyelni, ha befektetési alapot veszünk? Összehasonlításunkban a pénzpiaci és likviditási alapokat vetjük össze a bankbetétekkel.

Mi az a befektetési alap?

A befektetési alapok lényege, hogy összegyűjtik az ügyfelek pénzét és így egységes vagyonként kezelve fektetik be, ezzel megosztva a kockázatokat. Ez a pénzpiaci és likviditási alapok esetében azt jelenti, hogy a piacon elérhető legjobb bankbetétekbe, és rövid lejáratú kötvényekbe teszik a pénzt. Ezekért a szolgáltatásokért cserébe természetesen pénzt kér az alapkezelő, különféle díjak, mint például vételi vagy eladási díj, vagyonkezelési költség címén, illetve a befektetési számlának is lehet havi- vagy éves díja.

Melyik a jobb, a betét vagy az alap?

Mind a két terméknek alacsony a kockázata, mégis a betét egy fokkal biztonságosabbnak mondható, többek között amiatt, hogy

míg a betét esetén pontosan tudjuk, hogy mennyi pénzt fogunk visszakapni a futamidő végén, addig az alapok esetén a korábbi hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni befektetésünkre.

Az alapok esetén megtörténhet, hogy a piaci mozgások miatt kevesebb pénzt kapunk vissza, mint amennyit befektettünk, igaz sok alapkezelő eleve tőkevédett pénzpiaci alapokat forgalmaz, ezek esetében ez a veszély nem fenyeget. Plusz előnye a betéteknek, hogy 30 ezer euróig az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garantálja a kifizetést, így bankcsőd esetén is visszakapjuk a pénzünket, míg a Befektető-védelmi Alap (BEVA) maximum 20 ezer euróig fizet.

Hozzáférhetőség szempontjából a befektetési alapok nyernek, mivel bármikor vesszük fel a pénzünket, az eltelt időszakra jár a hozam, míg egy betét feltörése esetén nagy valószínűséggel bukjuk a kamatokat. Azt azért érdemes hozzászámolni a hozzáféréshez, hogy az alapok esetében a szolgáltatók meghatároznak egy időtartamot, ami alatt a pénz hozzáférhető. Ez az időtartam a likviditási alapok esetében általában napon belül megtörténik, míg a pénzpiaci alapoknál általában egy nap alatt hajtja végre a tranzakciót az alapkezelő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nehéz azt megmondani, hogy a betétek kamata vagy az alapok hozama kínál jobb megtakarítási lehetőséget.

Általánosságban elmondható azonban, hogy az alapok hozama hozzávetőlegesen az akciós betéti kamatok és az átlagos kamatok között helyezkedik el.

Lényeges, hogy ez természetesen változhat az aktuális piaci mozgások miatt.

Mikor lehet jobb az alap, mint a betét?

Sok szempontból előnyösebb bankbetétben tartani a pénzünket, azonban van olyan élethelyzet, amikor mégis a befektetési alap a jobb pénzünk gyarapítására. Ha ugyanis nem tudjuk, hogy mikor lesz szükségünk a pénzünkre, akkor hosszú távon előnyösebb lehet az, hogy egy újra és újra lekötött betét helyett egy hosszabb távú megoldást, vagyis alapot vásároljunk. Ennek két oka van:

  • Így kivédhetjük, hogy a betét feltörése miatt elveszítjük az aktuális kamatokat
  • Több éves távlatban spórolhatunk azzal, ha az ismétlődő lejáró betétek kamatadója (16 százalék) és az EHO (6 százalék) helyett csak egyszer kell megfizetni a fenti tételeket a befektetési alap esetében.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?