Sorra szüntetik meg a nyugdíjasok számláit a magyar bankok

Sorra szüntetik meg a nyugdíjasok számláit a magyar bankok

Pénzcentrum
2014. augusztus 19. 05:33

Az elmúlt hónapokban több bank is átszabta a folyószámla-csomagjait, így három nyugdíjasoknak ajánlott számlacsomag is megszűnt egyebek mellett. Ilyen esetben hova érdemes menni? Megmutatjuk, hogy melyik bankoknál lehet még most is nyugdíjas számlacsomagot találni.

A nyugdíjba vonulás alkalmával megeshet, hogy kevesebb nyugdíjjal számolhat a szép korba lépett, mint amennyi a havi fizetése volt. Így előfordulhat, hogy megemelkednek a banki költségei, mert nem elegendő a jóváírás, ami a számlájára érkezik ahhoz, hogy a korábbi kedvezményekben részesüljön.

Azoknak is érdemes körülnézni a számlacsomagok között, akik ugyan régebb óta nyugdíjasok, de nem az elmúlt pár hónapban váltottak számlavezető pénzintézetet, mivel az az elmúlt három hónapban több bank is változtatott a bankszámláin, így több esetben megugrottak a banki költségek.

Tavaly óta egyébként a nyugdíjasok többsége - a költségek emelkedésének ellenére - már bankszámlára, átutalással kérte a nyugdíját, ahelyett, hogy a postást várná. Ennek előnye, hogy egész évre előre tudják, hogy melyik nap kapják a pénzt, ráadásul nem kell otthon készpénzt tataniuk.

Lényeges kérdés, hogy milyen elvárásokat támasztunk a bankunk felé. Más konstrukció a megfelelő annak, aki a készpénzt tartja előnyösnek és annak, aki kártyás vásárlással védi ki, hogy sok készpénzt kelljen hordania magánál.

Mekkora havidíjjal számolhatunk?

A BankRáció.hu kalkulátora alapján számolva havonta egy átutalást, kettő csoportos beszedési megbízást, öt kártyás vásárlást, és kettő ATM-es készpénzfelvételt tartalmaz a táblázatunk, 105 ezer forintos nyugdíj mellett (így a minimálbérrel megegyező jóváírás teljesülhet, ami több pénzintézetnél feltétel).

Ez alapján a Sberbanknál találjuk a legkedvezőbb ajánlatot, éves szinten kevesebb, mint háromezer forintból megúszhatjuk a bankolást. Ha fontos nekünk a kiterjedt fiókhálózat, akkor a Raffeisennél találjuk a legolcsóbb számlát, itt a fenti feltételek mellett évente 4350 forintba kerül a számlahasználat. Mint azt korábban említettük, lényeges az igények testreszabása, amire már több megbízható összehasonlító oldal jött létre.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Aki a készpénzhasználatot részesíti előnyben, neki kiemelten érdemes élni a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétellel, ami mindegyik hazai banknál elérhető.
  • Aki viszont nem szeret a bankjegyekkel és érmékkel babrálni, annak a Raiffeisen Aktivitás 2.0 számla a megfelelő választás az olcsó átutalási költségek miatt. Érdekesség, hogy ez a számlacsomag egyike sem kifejezetten a nyugdíjas számlacsomagként jelenik meg.


De hova tűntek a nyugdíjas számlacsomagok?

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik kifejezetten nyugdíjasoknak szóló számlacsomagot keresnek maguknak Magyarországon. Az elmúlt hónapokban ugyanis számos ilyen termék tűnt el a pénzintézetek kínálatából: megszüntette az Erste, a CIB, valamint egy hónappal ezelőtt az MKB is az idősekre szabott számlákat. Így jelenleg a Pénzcentrum információi szerint K&H-nál és az FHB-nál lehet ilyen, kifejezetten az idősek igényeire és élethelyzeteire szabott csomagot igényelni.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07