28 °C Budapest

Aranyat talált a pár a kertben: óriási vagyont kaptak érte

MTI
2014. május 29. 15:32

Elkelt a 11 millió dollár (mintegy 2,4 milliárd forint) értékűre becsült, 19. századi kaliforniai aranyérmékből álló gyűjtemény fele, amelyet kedd estétől kezdtek árulni két honlapon - közölték a szervezők.

A kutyasétáltatás közben talált, több mint 1400 érméből álló Saddle Ridge-kollekció darabjaiért kifizetett összeg az Amazon.com portálon már az első órában meghaladta az egymillió dollárt.

Az érméket tavaly tavasszal a birtokán meglelő, névtelenségbe burkolózó kaliforniai pár a megbízottja, Don Kagin érmeszakértő útján bocsátotta áruba. Kedden a San Franciscó-i régi pénzverdében bocsátottak árverésre néhány darabot, kedd éjjeltől pedig az Amazonon és a Kagins.com honlapon kezdték meg a kereskedést. A Kagins.com honlapon kedd éjfélig 2,4 millió dollár folyt be az eladásokból. A két honlapon a gyűjtemény fele talált gazdára, ám a legnagyobb értékű darabok közül még sok nem kelt el.

A 5, 10 és 20 dollár névértékű pénzérmék csaknem mindegyike az 1847 és 1894 közötti időszakból származik, zömmel San Franciscóban verték őket, ráadásul kitűnő állapotban maradtak fenn, valószínűleg sohasem kerültek forgalomba. Az aranypénzek között akadnak olyan ritkaságok, amelyek ára egyenként elérheti a majdnem egymillió dollárt.

A ládába rejtetett 1427 darab érmére egy ösvény mellett bukkant rá a földjén a kaliforniai házaspár, amely a kincsvadászoktól tartva nem fedi fel kilétét. Néhány érme kivételével, amit maguknak tartanak meg, a többit áruba bocsátották.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az érmék eredetét egyelőre homály fedi. A találgatások szerint Jesse James, a vadnyugati bandita vagy a rettegett kalóz, Black Bart rejtette el. A San Franciscó-i pénzverde cáfolta azt a verziót, hogy azokat az érméket találták volna meg, amelyeket Walter Dimmick, a pénzverde egykori alkalmazottja lopott el 1901-ben.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?