22 °C Budapest

Kétmilliárd forint értékű aranykincsre bukkant a házaspár saját birtokán

MTI
2014. február 26. 15:02

Tízmillió dollár (több mint kétmilliárd forint) értékű, ritka aranyérmékből álló kincsre bukkant egy kaliforniai házaspár, miközben kutyát sétáltatott a birtokán.

Az 1427 darab érme csaknem mindegyike az 1847 és 1894 közötti időszakból származik, ráadásul kitűnő állapotban maradtak fenn, valószínűleg sohasem kerültek forgalomba - közölte a leletet hitelesítő Santa Ana-i szakértői szolgálat társalapítója, David Hall. Az aranypénzek értéke ugyan legfeljebb 27 ezer dollárra rúgna, ám vannak köztük olyan ritkaságok, amelyek ára egyenként elérheti a közel egymillió dollárt. Az 5, 10 és 20 dollár névértékű pénzérmék szinte mindegyikét San Franciscóban verték.

KATTINTS! Akár 30 ezret is érhet a régi kétszázasod

A házaspárról csak annyit árult el Don Kagin, a leletet felfedező házaspárt képviselő numizmatikus, hogy középkorúak, hosszú évek óta élnek a vidéki birtokon, ahol tavaly tavasszal a kincset találták, és sejtelmük sincs arról, hogy miként került oda. Az asszony kutyasétáltatás közben látott meg egy földből kicsit kiálló rozsdás ládát egy ösvény közelében, amelyen gyakran vezetett az útjuk. Odament, hogy megszemlélje, így fedezték fel a kincset. Kagin hozzáfűzte: a pár azért kíván névtelenségbe burkolózni, mert attól tartanak, hogy megrohanják földjüket a fémdetektorokkal felszerelt modern kincskeresők. Emellett megszokott életstílusukat is féltik, és azt sem akarják, hogy ezentúl másként nézzen rájuk a környezetük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az érmék zömét az Amazonon akarják áruba bocsátani, a befolyó összeget saját számláik kifizetésére fordítják, emellett csöndben a helyi jótékonysági szervezeteket támogatják belőle. Eladás előtt azonban a csütörtökön kezdődő atlantai numizmatikai kiállításon bemutatnak néhány darabot. Kagin szerint könnyen meglehet, hogy ehhez hasonló jelentőségű érmekincset még sohasem találtak korábban az Egyesült Államokban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?