8 °C Budapest

Gyes, gyed: így kaphatnak sokkal több pénzt a családok

Pénzcentrum
2014. február 14. 17:32

2014-től megváltozott a gyermekgondozási rendszer, új lehetőségekkel számolhatnak a kisgyermekes anyukák. A Pénzcentrum.hu mutatja a friss adatokat és összegeket.

Az idei évben átalakult a gyermekgondozási rendszer, új lehetőségek állnak a családok rendelkezésére. Továbbra is a gyermekgondozási segélyt (gyes), a terhességi-gyermekágyi segélyt (tgyás) és a gyermekgondozási díjat (gyed) lehet igénybe venni, viszont ez utóbbinál fontos változások jöttek. Sokaknak még homályos, mit igényelhetnek és mennyit kaphatnak.

Gyes, tgyás, gyed - mire figyeljünk

A gyes alanyi jogon mindenkinek jár, összege bruttó 28 500 forint, SZJA-mentes, így a járulékok levonása utáni nettó összeg 26 500 forint. A tgyás az átlagkereset hetven százaléka, és szükség van rá ahhoz, hogy az anya a szülést megelőző két évben dolgozzon. Ezt már a szülés előtt huszonnyolc nappal lehet igényelni, és a szülési szabadság százhatvannyolc napjára jár. A gyed ezt követően járhat, ha megszakításokkal is akár, de megvan a ledolgozott két év. Ezt az összeget is az anya korábbi fizetése alapján számolják, annak hetven százalékaként, de maximum bruttó 142 100 forint lehet. A nettó érték változhat a családi járulékkedvezményekhez mérten. Ezek mellett pedig érdemes arra is figyelni, hogy egyszeri anyasági támogatás is jár a kismamáknak, amit a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíjhoz képest számolnak ki. 2013-ban ez 64 125 forint volt, ikrek esetében pedig 85 500 forint, itt magasabb a szorzó. Ezt a szülést követő hat hónapban kell igényelni.

A gyed változásának négy fő pillére van, egyrészt, hogy ezentúl több ellátást lehet egyszerre igénybe venni, másrészt munkába lehet állni a gyed folyósítása mellett, harmadrészt változott a gyed időtartama az ikrek esetében, és a negyedik gyakorlati rendelkezés a diplomás gyed bevezetése - hangzott el az OEP pénteki sajtótájékoztatóján.

Január elsejétől az idősebb gyerek után járó ellátás továbbra is jár, ha új gyermek születik. Ez a gyakorlatban például úgy működhet, hogy ha van egy gyerekünk, aki még tavaly született, és gyermekgondozási díjban részesülünk, majd másfél évre rá megszületik a következő gyerek, akkor marad az első miatt kapott gyed, és megkapjuk a második gyerek jogán a terhességi-gyermekágyi segélyt, majd ennek lejárta után a gyermekgondozási díjat. A gyermek után járó ellátás kérelmeit a foglalkoztatóhoz kell benyújtani, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapjáról letölthető nyomtatványokon keresztül. Dr. Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója tájékoztatása szerint eddig közel száz fő élt az elmúlt hónapban ezzel a lehetőséggel.

Szintén újdonság, hogy a gyed folyósítása mellett, a gyerek egy éves kora után vissza lehet menni dolgozni, korlátlan időtartamban. Erről nem is kell tájékoztatni a gyed-et folyósító szervet, csupán a munkáltatót, hogy a munkavégzés mellett a gyed-et is igénybe kívánja venni. Akkor is lehet ezzel a lehetőséggel élni, ha a gyermek az újítás hatályba lépése előtt született. Mivel eddig gyed időszak alatt nem lehetett dolgozni, vagy csak arról lemondva, most utólag lehet igényelni annak folyósítását, ugyan csak a hátralévő időszakra, visszamenőleg nem fizetik ki a kimaradt időszakot. Tehát például, ha valakinek 2012 szeptemberében született egy gyereke, és a szülő visszament dolgozni, így lemondott a gyed-ről, most 2014 januárjától igényelheti a maradék időre, azaz 2014 szeptemberéig a korábban megállapított gyed összeg kifizetését. A gyed újrafolyósítását azonban kérni kell, nem történik meg automatikusan a kifizetés. Ezt szintén OEP-es nyomtatvánnyal lehet kérvényezni, postázva vagy személyesen a fővárosi vagy megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél, munkáltatóknál, ahol társadalombiztosítási kifizetőhely működik (ez azoknál a munkáltatóknál kötelező, ahol legalább száz társadalombiztosítási ellátásra jogosult személy dolgozik - tehát egy nagy létszámú munkavállalós cégnél jó eséllyel van ilyen). A januári adatok szerint közel eddig ezer fő ment el eddig dolgozni a gyed mellett.

Ikrek esetén is változások jöttek: méghozzá az, hogy az ő esetükben egy évvel tovább igényelhető a gyed, tehát két év helyett három éven keresztül kapható ez az összeg. A meghosszabbítást nem kell külön kérvényezni, csupán jelezni kell az eredeti igénylésnél, hogy ikerbabákról van szó. Az ikrek egyébként ebben az esetben egynek számítanak, nem jár dupla összeg. Viszont gyesből igen, így az egységes bruttó 28 500 forint helyett 57 000 forint jár majd, egészen tankötelezettségi korukig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utolsó módosítás az egyetemistákhoz köthető: 2014-től az is kaphat gyed ellátást, akinek a gyermeke felsőfokú tanulmányai alatt, vagy annak befejezése utáni egy évben születik. A gyermek születése előtt legalább két félévnyi aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezni, államilag elismert felsőoktatási intézményben, magyar nyelvű nappali képzésben. A diplomás gyed viszont csak a gyermek egy éves koráig jár. A kérelmet szintén az OEP nyomtatványon lehet benyújtani az illetékes fővárosi illetve megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervéhez.

Mennyi az annyi

Tehát egy korábban jól kereső anya megkaphat mondjuk nettó 105 000 forintot gyedként, ehhez hozzájöhet az egy gyermek után járó családi pótlék, ami 12 000 forint, és részmunkaidős állásában megkereshet havi 90 000 forintot. Így havi jövedelme 207 000 forint körül alakulhat, függően attól, mennyi pénzt kap munkájáért, mennyit keresett korábban, és hány gyerek van a családban (ez befolyásolja a családi pótlék összegét). Vegyünk egy két gyermekes családi példát is olyan esetben, ha az anya nem dolgozik: megkapja a havi 105 000 forintot gyermekenként, a családi pótlékot, 13 300 forintot gyermekenként, illetve a 26 500 forintot szintén gyerekenként. Így a havi jövedelme 289 600 forint lehet.

Nő a kisgyermekes anyák foglalkoztatottsága

A gyed extrával kapcsolatos mai sajtótájékoztatón Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa elmondta, hogy azt remélik, a gyed extra bevezetésével tovább nő majd a kisgyermekes anyák foglalkoztatottsága. Bár ez az utóbbi években nőtt - immár a kismamák harminchat százaléka dolgozik - még mindig nagyon le vagyunk maradva a többi uniós tagállamhoz képest. Ausztriában például a kisgyermekes anyák hetven százaléka dolgozik, legtöbben részmunkaidőben. Arra is kitért, hogy a munkaadókat is egyre inkább érdekeltté kívánja tenni a kormány a hat éven aluli gyermekkel rendelkező anyák foglalkoztatásában. Idén a három vagy többgyermekes anyák után három évig egyáltalán nem fizet járulékot a munkaadó, majd újabb két évig a járulék felét fizeti csak.

Balatoni Ildikó, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője tájékoztatott arról, hogy december 2-a óta több mint tizenötezer Kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak a szülők az államkincstárnál. Kitért arra is, hogy így az állományuk jelenleg több mint 5 milliárd forint, ebből több mint 3 milliárd a december 2-án bevezetett új Babakötvény állományát gyarapítja.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem