2 °C Budapest

Itt vásárolhatod meg hétfőtől a 2014-es babakötvényt

MTI
2014. február 3. 18:01

Hétfőtől lehet 2014-es évjáratú babakötvényt vásárolni a Magyar Államkincstár (MÁK) kirendeltségein.

A MÁK hétfői közleményében hangsúlyozza: az elmúlt másfél hónapban több mint 11 000 Start-számlát nyitottak a kincstár fiókjaiban, így egyharmaddal nőtt a babakötvény számlák száma, a befizetett pénz pedig megduplázódott.

Az új babakötvény 2013. december 2. óta jegyezhető, de már most látható, hogy a korábbinál több szülő él a lehetőséggel, két hónap alatt, az indulás óta mintegy 2,5 milliárd forintot helyeztek el a számlákon. A családbarát intézkedésnek máris pozitív fogadtatása van - mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke.

A MÁK jelenleg közel 30 ezer Start-értékpapírszámlát kezel országosan, összesen több mint 4,6 milliárd forint névértékben.

A babakötvény termék kizárólag a Start- értékpapírszámlán vezethető, amelynek nyitását és a babakötvény vásárlását a kormány adómentességgel, extra kamattal és állami kamattámogatással ösztönzi. Az új babakötvény az éves átlagos infláció felett 3 százalékos kamatprémiumot fizet évente, futamideje 19 év - olvasható a közleményben. A Start-értékpapírszámla nyitása és vezetése díjmentes - fűzte hozzá Dancsó József.

A letéti Start-számlára az állam egyszeri 42 500 forint életkezdési támogatást utal a 2006. január 1-jét követően született gyermekek esetében. Ahhoz, hogy a gyermek számláján az összeg gyarapodjon, a szülőnek, illetve törvényes képviselőnek Start-értékpapírszámlát kell nyitnia.

A magyar állam évente, a Start-értékpapírszámlára a magánszemély által befizetett összeg 10 százalékát, de maximum évi 6000 forint további támogatást ír jóvá a Start-értékpapírszámlán. Amennyiben a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, akkor a Start-értékpapírszámlájára történő szülői befizetés 20 százalékának megfelelő, de maximum évi 12 000 forint összegű további támogatásban részesül. Ugyanez az éves 12 000 forint összegű támogatás illeti meg a nevelt gyermekeket is - tette hozzá az elnök.

A Start-értékpapírszámla ugyanakkor azonos feltételek mellett megnyitható valamennyi 18. életévét be nem töltött, belföldi lakcímmel rendelkező gyermek részére. Ha valaki csupán havi 1000 forintot fizet be rendszeresen, akkor a futamidő végén közel 600 ezer forintos megtakarítása lesz a gyereknek, havi 5000 forintos rendszeres befizetésnél a futamidő végén mintegy 2,5 millió forintra nő a megtakarítás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szülőknek csak egyszer kell bemenniük a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatára Start-értékpapírszámla megnyitása érdekében, de ez jelentősen egyszerűsíthető a Kincstár által nyújtott kényelmi szolgáltatások igénybe vételével (TeleKincstár, WebKincstár).

A kötvény első sorozatát 2013. december 2-án bocsátotta ki az ÁKK Zrt., ennek első kamatfizetése hétfőn van.

A 2014. január 31. után született gyermekeknek már az újabb sorozat vásárolható meg 2014. február 3-ától 2033/S néven. A babakötvényt évente új sorozatban bocsátják ki, ezzel biztosítva a gyermek születési évéhez igazodó 19 éves futamidejű kötvény megvásárlását - mondta Dancsó József.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem